Kong Harald og dronning Sonja:

- Gjensynsgleden blir stor

Kongeparet er denne uken ute på offisielt oppdrag.

PÅ OPPDRAG: Kong Harald og dronning Sonja i Flåm tirsdag denne uken. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør
PÅ OPPDRAG: Kong Harald og dronning Sonja i Flåm tirsdag denne uken. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne uken er kong Harald (84) og dronning Sonja (83) på tur med Kongeskipet Norge, hvor de fra tirsdag til torsdag skal besøke kommunene Hyllestad og Florø samt Flåm i Aurland kommune.

Tirsdag formiddag gikk de i land i Flåm. Kongeparet kunne da fortelle til pressen at de synes det er fantastisk å få reise rundt med Kongeskipet, noe de også skal i sommerferien.

Kongen ladet opp til besøket i Flåm med å fiske laks i Lærdalselven.

Gjensynsglede

- Kongeparet kan endelig legge ut på tur igjen etter en lang periode med hjemmekontor. Det har de gledet seg til lenge, og jeg er sikker på at både de og innbyggerne de besøker, kommer til å få strålende dager i vest, sier Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle.

Hun forklarer videre at mye av kongefamiliens virke er jo nettopp det å møte folket der de bor og lever.

GÅR I LAND: Kongeparet tirsdag formiddag. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør
GÅR I LAND: Kongeparet tirsdag formiddag. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør Vis mer

- Det er noe kongeparet har uttrykt spesifikt at de har savnet denne perioden. Jeg tror derfor «gjensynsgleden» blir stor, sier hun.

For kort tid siden, under et digitalt møte med landets ti statsforvaltere og Sysselmannen på Svalbard, fortalte dronning Sonja selv at hun så frem til å få møte folket igjen.

- Vi ser nå med stor glede frem til sommeren. Kongen og jeg begynner så smått å ta tilbake det normale livet, når vi neste uke reiser med Kongeskipet til Vestland fylke. Da skal vi med egne øyne og øre få oppleve hvorledes folk har det i Hyllestad, Flåm og Florø. Det blir færre mennesker enn vi er vant med, men vi er glade for at vi igjen kan reise litt rundt, sa dronningen da.

PÅSKEHILSEN: Kong Harald deler hilsen med folket. Video: NTB / Kongehuset Vis mer

Spesielt skip

Kongeskipet Norge ble gitt i gave fra det norske folk til Kong Haakon VII etter en landsomfattende innsamlingsaksjon i 1947. Skipet eies av Hans Majestet Kongen, men blir ifølge Kongehuset drevet av Sjøforsvaret. Når kongen er om bord vaier Kongeflagget på toppen av skipets aktermast.

Kongefamilien benyttet Kongeskipet, både under kong Harald og dronning Sonjas signingsferd i Sør-Norge i 1991, og under Kongeferden i Nord-Norge året etter.

Da Harald og Sonja feiret sine 60-årsdager i 1997, deltok kongelige fra hele Europa i feiringen.

Gjestene ble da invitert på tokt fra Trondheim til Lofoten. Gjestene ble innkvartert om bord på Kongeskipet Norge, det danske kongeskipet Dannebrog og marinefartøyet KNM Horten. Kongeskipet var også base for kongefamilien under markeringen av kongeparets 25-årsjubileum som konge og dronning for fem år siden.

ISOLERT: Dronning Sonja forteller under åpningen av en kunstutstilling med Magne Furuholmen at det har vært trist å ikke kunne møte folk under coronapandemien. Video / Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Sommersesongen på skipet varer normalt fra midten av mai til slutten av september, og det er kongen selv som markerer start og slutt på sesongen.

Dronning Sonja har tidligere delt flere private bilder fra Kongeskipet.

Tirsdag er også kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit ute på jobb. De møter Redningsselskapet for en orientering om beredskapen til sjøs i sommer.

- Nå er både kronprinsparet og kongeparet i gang med offisielle oppdrag igjen, og det til stor glede for alle parter. Endelig er det litt «action» igjen, sier Caroline Vagle.

LES OGSÅ: Deler sjeldent glimt av barna

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer