Prins Philips siste påfunn:

Gjemte fotograf i begravelsen

Fotografen Arthur Edwards skjulte seg i en boks på toppen av trappen til St Georges kapell.

BORTGJEMT: Arthur Edwards fikk nærbilder av den sørgende kongefamilien på grunn av et lite puss. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/NTB
BORTGJEMT: Arthur Edwards fikk nærbilder av den sørgende kongefamilien på grunn av et lite puss. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/NTB Vis mer
Publisert

Lørdag fant begravelsesseremonien til prins Philip sted. Folk fra hele verden fulgte med kongefamilien som tok sitt siste farvel med dronning Elizabeths (94) ektemann.

Blant annet har det blitt publisert bilder tett på den sørgende familien som gikk opp trappene til kapellet. Disse er tatt fra en vinkel andre fotografer bare kunne drømme om.

Nå viser det seg at bildene er tatt fra en juksesøyle som var satt opp for anledningen. Bilder av kapellet viser nemlig to søyler, hvor den ene har et perfekt utsiktspunkt til de kongelige gjester. Søylene dukket imidlertid først opp i forbindelse med begravelsen.

SLIK SER DET EGENTLIG UT: St Georges kapell uten falske søyler. Foto: Dominic Lipinski/AFP/NTB
SLIK SER DET EGENTLIG UT: St Georges kapell uten falske søyler. Foto: Dominic Lipinski/AFP/NTB Vis mer

Det skal være ingen ringere enn prins Philip selv som arrangerte påfunnet. Det forteller fotograf Arthur Edwards selv i en kronikk i The Sun.

«Hertugen, som planla hvert øyeblikk av gårsdagens rørende begravelsesseremoni, hadde arrangert det slik at jeg som fotograf kunne gjemme meg på innsiden av en falsk søyle på toppen av trappene til St Georges kapell», skriver han.

- Prins Charles på gråten

Den 80 år gamle fotografen har tatt bilder av kongefamilien i over fire tiår.

«Fra mitt mest usedvanlige perspektiv gjennom mine 44 år som kongelig fotograf var jeg nærme nok til å se prins Charles, mannen jeg har kjent mer enn halve livet hans, fullstendig knust. Han var på gråten da han innså den store vekten av oppgavene som lå foran ham; å passe på moren og monarkiet», skriver Edwards videre.

Han forteller også at prins William (38) og prins Harry (36) ikke så på hverandre på vei inn til kapellet. Brødrene ble gjenforent for første gang etter at sistnevnte trakk seg fra sine plikter og flyttet til USA med kona, hertuginne Meghan (39).

BEGRAVELSE: Dronning Elizabeth satt alene da hun tok et siste farvel med ektemannen sin gjennom 73 år, prins Philip. Nå rører bildet en hel verden. Foto: AP Vis mer

«Jeg var så glad for å se at han gikk ut av kapellet etterpå mens han snakket med William og Catherine. Det var et tegn jeg hadde bedt om at denne unike kongelige ville vise som et håp om forsoning i Windsor-huset».

Kongehuset selv har ikke uttalt seg om denne uvanlige ordningen.

Midlertidig hvilested

Avdøde prins Philip ble 99 år gammel. Til stede under seremonien var det bare 30 gjester grunnet coronapandemien. Gjestene bar munnbind og holdt avstand.

Philips kiste var dekket med en rekke elementer som representerer prinsens liv, blant annet hans eget flagg som viser hans tilknytning til Hellas, Danmark, Edinburgh og Mountbatten-familien. Ei matroslue og et sverd var også noen av gjenstandene som prydet kista.

Etter seremonien ble prins Philips kiste lagt i den kongelige krypten under kapellet. Her vil han ligge fram til dronning Elizabeth også går bort.

- Ved dronning Elizabeths død blir kista flyttet, slik at de kan ligge sammen i minnekrypten for tidligere regenter, sa Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle lørdag.

Prinsen ligger i ei kiste av britisk eik, som er foret med bly. Kista er laget for flere tiår siden, og tilsvarende skal være laget til dronning Elizabeth.

LES OGSÅ: Døde dagen prins Philip ble begravet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer