Den britiske kongefamilien

Gir hverandre tullegaver til jul

Det er åpenbart mye latter og moro hos dronning Elizabeth på julaften!

MORSOM JULEFEIRING: Den britiske kongefamilien har som tradisjon å gi hverandre humoristiske julegaver. Foto: Tim Rooke / REX / NTB
MORSOM JULEFEIRING: Den britiske kongefamilien har som tradisjon å gi hverandre humoristiske julegaver. Foto: Tim Rooke / REX / NTB Vis mer
Publisert

Etter planen skal dronning Elizabeth (95) feire julen på Sandringham med storfamilien. Pandemien har imidlertid allerede satt en stopper for hennes tradisjonsrike julelunsj, noe den også gjorde med hele familiefeiringen til jul i fjor. Da oppholdt dronningen seg sammen ektemannen prins Philip på Windsor slott.

Siden den gang har hun blitt enke, og ønsket om å omgi seg barn, barnebarn og oldebarn i julen er nok derfor desto større for den aldrende monarken.

ANNERLEDES JUL: I fjor måtte dronning Elizabeth møte familien på avstand og digitalt, men i år håper hun ennå på å kunne arrangere familiejul på Sandringham. Foto: Glyn Kirk / AFP / NTB
ANNERLEDES JUL: I fjor måtte dronning Elizabeth møte familien på avstand og digitalt, men i år håper hun ennå på å kunne arrangere familiejul på Sandringham. Foto: Glyn Kirk / AFP / NTB Vis mer

Når familien feirer jul i samlet tropp, er selvsagt ingenting overlatt til tilfeldighetene. Selv hvilken rekkefølge gjestene ankommer er bestemt på forhånd!

De yngste og de litt lenger ned på rangstigen ankommer først, mens tronarvingen prins Charles (73) kommer til slutt. Når alle er på plass venter scones, te og juletrepynting, og på selve julekvelden er det smokingmiddag og mimelek.

10 ÅR: I anledning deres tiende bryllupsdag delte Prins William og hertuginne Kate denne videoen. Vis mer

Bryter britisk tradisjon

I motsetning til sine landsmenn som åpner julegavene til frokost første juledag, åpner faktisk kongefamilien som oss nordmenn opp gavene på julaften. Tradisjonen ble innført av prins Albert som var født og oppvokst i Tyskland.

Julegavene blir lagt ut på langbord, hvor det er det markert hvor gavene til hver enkelt skal legges. Man skulle kanskje tro at dette var gaver av den overdådige og eksklusive sorten, men familien har derimot en tradisjon for å gi hverandre billige og humoristiske ting til jul.

Da prins William og hertuginne Kate besøkte Skottland Violence Reduction Unit overrasket hertuginnen. Video: Instagram @dukeandduchessofcambridge Vis mer

Meghans første jul

Ifølge biografien om hertuginne Meghan (40) og prins Harry (37), «Finding Freedom», gjorde førstnevnte en iherdig innsats for å finne de perfekte gavene til sin første jul med kongefamilien i 2017.

Mens prins William (39) fikk en skje med et humoristisk budskap på, skal hun ha gitt dronning Elizabeth en syngende lekehamster. Dronningen skal ha syntes gaven var hysterisk morsom, og ifølge Daily Star skal hun ha sagt: «den kan holde hundene mine med selskap».

FØRSTE JULEN: Hertuginne Meghan feiret sin første jul med kongefamilien i 2017, og brukte mye tid på å finne humoristiske gaver til sine nye familiemedlemmer. Foto: Tim Tooke / Shutterstock / NTB
FØRSTE JULEN: Hertuginne Meghan feiret sin første jul med kongefamilien i 2017, og brukte mye tid på å finne humoristiske gaver til sine nye familiemedlemmer. Foto: Tim Tooke / Shutterstock / NTB Vis mer

Meghan og Harry kommer dog ikke hjem til Storbritannia denne julen, men sannsynligvis sender de hverandre julegaver i år som i fjor. I et intervju med talkshow-verten James Corden avslørte Harry hva sønnen Archie fikk av dronningen:

- Bestemoren min spurte hva Archie ønsket seg til jul, og da sa Meghan et vaffeljern. Hun sendte et vaffeljern og nå lager Meghan organiske vafler i jernet. Archie elsker det.

JULETALE: Dronning Elizabeth holdt sin årlige juletale på britisk TV, første juledag. Video: AP Vis mer

Frekk dusjhette

Hertuginne Kate (39) skal bokstavelig talt ha valgt en litt søtere inngang til denne morsomme gavetradisjonen enn sin svigerinne Meghan.

Hun ga nemlig dronningen hjemmelaget chutney på oppskrift fra hennes egen bestemor, da hun feiret julen med kongefamilien første gang.

Kate har imidlertid med tiden blitt fan av de humoristiske gavene, og før prins Harry traff Meghan, ga hun ham «dyrk din egen kjæreste»-utstyr.

SAMME HUMOR: Prins Harry har i alle år stått sin bestemor nær, og de to skal blant annet dele den samme humoren. Også når det kommer til julegaver. Foto: REX / NTB
SAMME HUMOR: Prins Harry har i alle år stått sin bestemor nær, og de to skal blant annet dele den samme humoren. Også når det kommer til julegaver. Foto: REX / NTB Vis mer

Harry på sin side er jo kjent for sin humor, og ikke overraskende har han hatt mye gøy med å finne passende gaver til familien i årenes løp.

Et år skal han ha gitt bestemoren en syngende fisk, mens et annet år ga han henne en frekk dusjhette med teksten «Ain't life a b....». En spøk dronningen likte svært godt ifølge kongebiografen Brian Hoey.

Prins William liker også å ha det gøy med bestemoren, og skal ifølge Hello Magazine blant annet ha gitt henne et par tøfler med ansiktet hennes på.

PRINS HARRY: Prins Harry prater med Oprah i en serie med Apple. Vis mer

Toalettsete

Prinsesse Anne (71) har gitt noe mer bruksvennlige gaver. Hun skal blant annet ha gitt sin far prins Philip en pepperkvern med lys, slik at han kunne krydre maten under grilling i mørket.

MYE HUMOR: De beskrives ofte som stive og konservative, men det er ofte mye latter når familien møtes. Foto: Rupert Hartley / REX / NTB
MYE HUMOR: De beskrives ofte som stive og konservative, men det er ofte mye latter når familien møtes. Foto: Rupert Hartley / REX / NTB Vis mer

Broren Charles fikk dessuten et år et toalettsete i hvitt skinn, som egentlig bare var ment som en spøk fra søsterens side. Han synes imidlertid det var så behagelig at han begynte å ta det med seg på reiser utenlands!

LES OGSÅ: Dette visste du ikke om kongefamilien

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer