Erling Lorentzens begravelse:

Gikk glipp av farens begravelse

Mandag tok den nærmeste familien farvel med Erling Lorentzen i Asker kirke.

TOK FARVEL: Mandag formiddag tok den nærmeste familien farvel med Erling Lorentzen. Her ser man blant andre kronprins Haakon bære Lorentzens kiste. Foto: Skjermdump
TOK FARVEL: Mandag formiddag tok den nærmeste familien farvel med Erling Lorentzen. Her ser man blant andre kronprins Haakon bære Lorentzens kiste. Foto: Skjermdump Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

9. mars gikk Erling Lorentzen bort etter en tids sykdom, 98 år gammel. Han var gift med kong Haralds (84) søster prinsesse Ragnhild, som døde av kreft i 2012.

Mandag klokken 12.00 tok den nærmeste familien farvel med krigshelten og skipsrederen i Asker kirke. På grunn av pandemien var det et begrenset antall gjester som fikk delta i seremonien.

Kongefamilien ankom Asker kirke rett før klokka 12.00. Kongeparet, kronprinsparet, prinsesse Märtha Louise og prinsesse Astrid deltok for å ta et siste farvel med Lorentzen, som har vært et kjært medlem av familien siden 1950-tallet.

Kongeparet ble kjørt helt opp til inngangen, og kong Harald benyttet krykker mens han gikk inn i kirken.

KRYKKER: Kong Harald er for tiden sykmeldt, og ankom Asker kirke på krykker. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
KRYKKER: Kong Harald er for tiden sykmeldt, og ankom Asker kirke på krykker. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Lorentzen etterlot seg de tre barna Haakon Lorentzen (66) Ingeborg Ribeiro (64) og Ragnhild Lorentzen (52).

MUNNBIND: Kongefamilien bar munnbind på vei inn i Asker kirke. Foto: Lise Åserud / NTB
MUNNBIND: Kongefamilien bar munnbind på vei inn i Asker kirke. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Landfast i Brasil

Erling Lorentzens kjæreste Ebba Løvenskiold var også blant de få gjestene i kirken. Seremonien ble innledet med at hele kirken sang «Amazing Grace» - på ulike språk.

BEGRAVELSE: Her ankommer Erling Lorentzens kjæreste Ebba Løvenskiold (t.v.) kirken. Foto: Lise Åserud / NTB Foto: Lise Åserud / NTB
BEGRAVELSE: Her ankommer Erling Lorentzens kjæreste Ebba Løvenskiold (t.v.) kirken. Foto: Lise Åserud / NTB Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Erling Lorentzens sønn Haakon Lorentzen fikk ikke deltatt i farens begravelse. Han bor til vanlig i Brasil, og kunne ikke reise på grunn av pandemien. Fetteren Einar gjennomførte derfor talen på vegne av ham.

- Under normale omstendigheter ville jeg stått her og snakket for dere personlig, sa fetteren på vegne av Haakon Lorentzen.

BEGRAVELSE: Erling Lorentzens datter Ingeborg ankom kirken, sammen med ektemannen. Foto: Lise Åserud / NTB
BEGRAVELSE: Erling Lorentzens datter Ingeborg ankom kirken, sammen med ektemannen. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

- Vi kom til slutt til at det ikke ville være forsvarlig verken for oss eller dere at vi kom.

Han og kona Märtha måtte følge begravelsen med sine barn fra Brasil.

Han beskrev også et anstrengt forhold til faren de siste årene, på grunn av en konflikt i forbindelse med et skogprosjekt.

ET SISTE FARVEL: Erling Lorentzen ble stedt til hvile i Asker kirke. Foto: Skjermdump
ET SISTE FARVEL: Erling Lorentzen ble stedt til hvile i Asker kirke. Foto: Skjermdump Vis mer

Også svigersønnen Paulo holdt tale.

- Det var ikke lett å være Erlings svigersønn. De var en del fraksjoner oss imellom, noe som skapte tosidig respekt. Han var veldig bestemt, men en inspirerende leder for familie og for alle som traff han, på flere kontinenter. Sånn var det med ham, mintes svigersønnen.

BAR KISTEN: Kronprins Haakon var blant dem som bar Erling Lorentzens kiste. Foto: Skjermdump
BAR KISTEN: Kronprins Haakon var blant dem som bar Erling Lorentzens kiste. Foto: Skjermdump Vis mer

Bodde i Brasil

Erling Lorentzen ble født 28. januar 1923 og var utdannet fra Harvard Business School. Gjennom store deler av livet har han drevet med næringsvirksomhet i Brasil.

Som kjent var Lorentzen gift med kong Haralds eldste søster, prinsesse Ragnhild. De giftet seg i Asker kirke 15. mai i 1953. Paret bosatte seg i Rio de Janeiro i Brasil, og fikk tre barn sammen.

Etter dødsfallet sendte kong Harald ut dette kondolansebudskapet på vegne av kongefamilien:

«Det er med stor sorg vi har mottatt det triste budskapet om at Erling Sven Lorentzen er sovnet inn. Våre tanker går til hans nærmeste, som har mistet en god far, svigerfar, bestefar og oldefar», sa kong Harald.

80-ÅRSDAG: Dronning Margrethe II av Danmark fylte 80 16. april i fjor. Egentlig skulle dagen feires med venner og bekjente. Men, som resten av verden måtte også de kongelige ty til digitale løsninger. Video: Det danske kongehus Vis mer

Kjærlighetshistorie

Det var en kjærlighetshistorie som brakte Erling Lorentzen inn i norsk offentlighet. Rett etter krigen ble han ansatt i den kongelige eskorten, kongefamiliens livvakttjeneste, der han fikk ansvaret for de tre kronprins­barna, Harald, Astrid og Ragnhild.

Prinsesse Ragnhild var da 15 år, Erling var 22 år, og de to utviklet etter hvert et kjærlig­hetsforhold. Flere ganger fikk Lorentzen kongens nei da han spurte om datterens hånd. Først i 1953 kunne de to gifte seg. Da hadde det gått åtte år siden de første gang møttes.

BRASIL: Prinsesse Ragnhild og Erling i Brasil i 2007. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
BRASIL: Prinsesse Ragnhild og Erling i Brasil i 2007. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

Mistet kona

Erling Lorentzen har tidligere fortalt om ekteskapet med Ragnhild. Foruten å ta opp hvor vanskelig det var å få støtte fra Ragnhilds foreldre, kong Olav V og kronprinsesse Märtha, fortalte han om hvordan den siste tida sammen med hans livs store kjærlighet var.

Høsten 2012 falt prinsesse Ragnhild og brakk lårhalsen. Da var hun 82 år gammel, og et slikt fall kan medføre store problemer for helsen i den alderen. Det var likevel det de fant ut av på sykehuset, der hun ble brakt i forbindelse med fallet, som var verst.

- Hun var anti-, leger- og tannleger i sterk grad. Enten hun ville det eller ikke, så ble hun undersøkt, og de fant ut at hun hadde lungekreft, sa Lorentzen til VG Helg, og fortsatte:

- Vi fikk beskjed om at hun hadde seks måneder igjen, og det gikk akkurat seks måneder til hun døde.

KONGELIG: Erling Lorentzen har vært en viktig del av kongefamilien i mange år. Her med kongeparet og dronning Silvia i 2003. Knut Fjeldstad / NTB
KONGELIG: Erling Lorentzen har vært en viktig del av kongefamilien i mange år. Her med kongeparet og dronning Silvia i 2003. Knut Fjeldstad / NTB Vis mer

Selv skjulte Lorentzen sin egen kreftdiagnose i frykt for at hun skulle gi opp, og at den siste tiden hennes skulle bli preget av motgang. Da hun feiret sin siste bursdag i juni 2012, måtte han likevel fortelle henne det. Tre måneder senere var hun død.

- Det ble veldig tomt. Tiden med sykdom var vanskelig. Men vi så i øynene at livet var slutt og at det som skjedde var det beste for henne da, sa han.

LES OGSÅ: - Ber om at det er tilgivelse

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer