Gåten om Kong Olavs far

Kan dette snu opp-ned på Bomann-Larsens hypotese om et eventuelt farsskap?

UKJENT SLEKTSSKAP: I 2004 fikk det norske folk sjokk da de så bilder som sammenlignet sønnen til dronning Mauds livlege, sir Guy Francis Laking (t.v.), med kong Olav (t.h.). Hadde vi plutselig fått en ukjent far inn i kongefamilien? Foto: Scanpix
UKJENT SLEKTSSKAP: I 2004 fikk det norske folk sjokk da de så bilder som sammenlignet sønnen til dronning Mauds livlege, sir Guy Francis Laking (t.v.), med kong Olav (t.h.). Hadde vi plutselig fått en ukjent far inn i kongefamilien? Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
SEHER.NO: For litt over fire år siden fikk det norske folk kaffen i vrangstrupen da de fikk se en oppsiktsvekkende bildesammenligning.

Det ble stilt spørsmål ved hvem som egentlig var avdøde kong Olavs far. Forfatter Tor Bomann-Larsen la fram kildemateriale og bilder i sin andre bok i biografiserien om kong Haakon og dronning Maud, "Folket".

I boka antydet Bomann-Larsen at dronning Maud kunne ha blitt kunstig inseminert.

- Hvem som var hans far er uklart, sa Bomann-Larsen på en pressekonferanse i forbindelse med lanseringen.

Var livlegen kong Olavs far?
Dronning Maud befant seg etter seks års ekteskap på en hvileklinikk i England på det tidspunkt barnet skal ha blitt unnfanget. På samme tid befant daværende prins Carl (senere kong Haakon) seg om bord på et marinefartøy utenfor Danmark.

Olavs kjødelige far kunne ifølge boken ha vært Mauds livlege, Sir Francis Laking - som behandlet henne under det hemmelige sykehusoppholdet i London i oktober 1902. I boka åpnes det endog for at livlegens sønn Guy Francis Laking (som da var 27 år) kunne være donoren.

Et bilde av Lakings sønn og kong Olav ble satt opp mot hverandre, og likheten mellom dem var slående, selv om forfatteren ikke trakk noen endelige konklusjoner.

I en nyere artikkel på internett-oppslagsverket Wikipedia ligger nå et annet bilde av livlegens sønn, Guy Francis Laking (ekstern lenke).

Rokker ved teorien?
På dette bildet er ikke likheten til kong Olav like slående. Kan det snu opp-ned på Bomann-Larsens hypotese om et eventuelt farsskap?

Bomann-Larsen forteller til Seher.no at han kjente til også dette bildet da han skrev boka.

- Wikipedia-bildet var ennå ikke tilgjengelig på internett, men det var allerede trykket i en annen sammenheng. Jeg gikk igjennom en rekke bilder av far og sønn Laking, både med og uten slående likhet.

Bomann-Larsen presiserer at han aldri trakk noen konklusjoner i boka.

- Jeg trykket bildet i boka uten å kommentere likheten. Oppfattelsen av et utseende vil alltid være subjektiv og vanskelig å bruke i noen form for "bevisførsel". Sammenhengen mellom Maud og hennes lege Sir Francis Laking er kildebelagt. Det åpne spørsmålet er hvilken medisinske metode legen benyttet og hvorvidt han eventuelt selv kan ha opptrådt som donor, sier han.

Tror ikke vi får vite
Forfatteren tror ikke at vi vil få et endelig og klart svar på hvem som var kong Olavs far.

- Hypotesen er hverken avkreftet eller bekreftet. Personlig tror jeg heller ikke det kommer til å skje. I så fall må det dukke opp helt nye skriftlige kilder, avslutter han.
- Kongen har ingen opplysninger som skulle tilsi at kong Olav ikke skulle være sønn av kong Haakon, sa kong Harald i en pressemelding fra Slottet i 2004.

Bomann-Larsen var nylig aktuell med fjerde bind i biografien om Haakon og Maud "Makten".

Har du et kjendistips? Tips oss her!

LES OGSÅ: Feirer jul på kongsseteren

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer