Prins Christian:

Går verden rundt

Den danske prinsens første skoledag får internasjonal oppmerksomhet.

STOLT: Det var to tydelige stolte foreldre som var med på sønnens første skoledag. Foto: Keld Navntoft / Kongehuset
STOLT: Det var to tydelige stolte foreldre som var med på sønnens første skoledag. Foto: Keld Navntoft / Kongehuset Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prins Christian (15), hvis hele navn er Christian Valdemar Henri John, er Danmarks framtidige tronarving, som kronprins Frederik (53) og kronprinsesse Marys (49) førstefødte.

Han vil dermed overta tronen etter sin farmor, dronning Margrethe (81), og sin far.

Man kan med andre ord trygt si at den unge prinsen går et liv ulikt de fleste andre på hans alder i møte, og selv om han i dag likevel lever som ungdommer flest, hviler det et enormt ansvar på de unge skuldrene.

- De stolteste foreldre

Det er derfor ikke rart at han får oppmerksomhet for det meste han gjør. I april ble det kjent at 15-åringen denne høsten skal flytte hjemmefra når han begynner på videregående skole. Det er fordi prinsen skal gå på Herlufsholm kostskole, som befinner seg på Sydsjælland.

VOKSEN: Prins Christian trådde inn i de voksnes rekker da han flyttet hjemmefra onsdag denne uken. Foto: Keld Navntoft / Kongehuset
VOKSEN: Prins Christian trådde inn i de voksnes rekker da han flyttet hjemmefra onsdag denne uken. Foto: Keld Navntoft / Kongehuset Vis mer

Og tirsdag denne uken opprant den store dagen - nemlig prinsens første dag på sin nye skole. Det har flere internasjonale medier bemerket seg, skriver danske B.T.

TILHENGER: Det kan se ut som om Synnøve Skarbø har fått seg en kongelig tilhenger. Reporter: Jeanette N. Vik / Foto: NTB Vis mer

«Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary av Danmark så ut som de stolteste foreldrene da deres eldste sønn begynte på sin nye skole tirsdag», skriver amerikanske Hello! Magazine, og refererer til bildet av de tre familiemedlemmene øverst i denne artikkelen.

VOKSEN: Kronprins Frederik og kronprinsesse Marys eldste sønn, prins Christian, er nesten blitt voksen. Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix via AP/NTB
VOKSEN: Kronprins Frederik og kronprinsesse Marys eldste sønn, prins Christian, er nesten blitt voksen. Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix via AP/NTB Vis mer

Også i Storbritannia har flere medier markert den danske prinsens første skoledag - inkludert Daily Mail, som virker spesielt imponert over kronprinsesse Mary:

«Kronprinsesse Mary var elegant som få i sin blomstrete knappekjole, sølvøredobber og med et yndig halskjede». Slik lyder nettavisens beskrivelse av Danmarks framtidige dronning.

Også tyske Brunte har lagt merke til at kronprinsparet strutter av stolthet over sønnen:

KLAR: Prinsen virker klar til å ta fatt på sin nye hverdag. Foto: Keld Navntoft, Kongehuset
KLAR: Prinsen virker klar til å ta fatt på sin nye hverdag. Foto: Keld Navntoft, Kongehuset Vis mer

«Fulle av både stolthet og sorg så de på prins Christian da han tok steget videre og flyttet inn i sitt nye hjem».

Snobbeskole

Tidligere har Christian bodd på Amalienborg slott i København, og gått på Tranegårdskolen i Hellerup. Nå står han imidlertid overfor en ny hverdag. Og ikke minst - kostbar.

Ifølge danske BT koster et skoleår ved Herlufsholm kostskole 157 000 danske kroner.

KONGEHUSET: Da kronprinsesse Mary (48) i fjor gjorde sitt første offisielle oppdrag etter sommerferien, endte det med mye tyn etter hun håndhilste på generalsekretær i WWF, Bo Øksnebjerg. Vis mer

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, fortalte i vår at prinsen i alle år har gått på offentlig skole, fram til nå.

- Skolen han skal begynne på er den samme som hans fetter prins Nikolai (sønn av prins Joachim journ.anm.) gikk på, sa hun, og fortsatte:

- Skolen har rykte på seg for å være snobbete og et valg for overklassen. Det henger selvsagt sammen med at det er en kostbar affære å være elev der.

Ifølge Vagle må man i tillegg til skolepengene i seg selv regne med ekstra utgifter til blant annet skoleuniform og studieturer.

KONGELIG STIKK: Prestisjetunge British Academy Film Awards (BAFTA) gikk av stabelen natt til mandag. Brad Pitt kom i en takketale med et humoristisk stikk til den britiske kongefamilien. Slik reagerte Prins William. Video: NTB Scanpix og Dagbladet TV Vis mer

Hjemmeundervisning.

Dette er imidlertid ikke Christians første møte med kostskole. I oktober 2019 ble det nemlig kjent via en pressemelding fra det danske kongehuset at kronprins Frederik og kronprinsesse Mary skulle sende barna sine på kostskole i Sveits, for et tolv uker langt opphold

Her skulle kronprinsbarna, ifølge danske Se og Hør, bli undervist på engelsk og fransk, noe 15-åringen også lærte seg hjemme i Danmark.

Oppholdet ble imidlertid avbrutt et par uker tidligere på grunn av coronapandemien, og barna måtte fortsette skolegangen med hjemmeundervisning.

LES OGSÅ: Märtha i Syden - Durek dukket ikke opp

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer