<strong>SNAKKER UT:</strong> De danske kongelige er moderne og frittalende, men dronning Margrethe er kanskje den som holder mest tilbake. Nå har hun derimot bestemt seg for å ta bladet fra munnen vedrørende sønnens hytteskandale. Her er hun fotografert med sønnene - kronprins Frederik og prins Joachim. Foto: NTB scanpix
SNAKKER UT: De danske kongelige er moderne og frittalende, men dronning Margrethe er kanskje den som holder mest tilbake. Nå har hun derimot bestemt seg for å ta bladet fra munnen vedrørende sønnens hytteskandale. Her er hun fotografert med sønnene - kronprins Frederik og prins Joachim. Foto: NTB scanpix Vis mer

Dronning Margrethe:

Går i forsvar etter hytteskandalen

Dronning Margrethe forstår ikke kritikken av sønnen.

Publisert

Det danske kongehuset er kanskje det i Europa som til stadighet klarer å overraske mest. De er kjent for sin åpenhet, noe som kan være gjenstand for både glede og skandaler. Med dronning Margrethe (79) i spissen kan kongehuset i hvert fall sies å være nokså moderne, selv om landets regent faktisk fyller 80 år til uka.

I den forbindelse har dronninga tatt en prat med flere av de største avisene i Danmark, noe som har klart å skape overskrifter utenfor landegrensene deres. Blant annet ble hun refset for en klimauttalelse, noe hun fikk passet påskrevet for av flere politikere.

Det var i et intervju med Politiken. Denne gangen er det et intervju med Berlingske som får flere til å sperre opp øynene. Nå adresserer hun nemlig, for første gang, skandalen eldstesønnen Frederik (51) sto i tidligere i år. Da ble det nemlig kjent at han og kona eide ei hytte i Sveits, som de tidvis hadde leid ut.

Forsvarer sønnen

Ukebladet Her & Nu avslørte i januar at kronprinsparet i rundt ti år hadde eid og leid ut en 200 kvadratmeter stor hytte i sveitsiske Verbier. Hytta var fullt utstyrt, og på området kunne man blant annet nyte fasiliteter som et boblebad. Utleieprisen lå angivelig på over 50 000 danske kroner.

Det var ikke kjent at kronprins Frederik og kronprinsesse Mary (48) eide denne hytta, noe som fikk partiene Enhedslisten og Nye Borgerlige til å reagere. Mye av kritikken gikk på at paret fikk inntekter som følge av utleie.

Kongehusekspert Søren Jakobsen mente at en som er såpass høyt lønnet som kronprinsen er, attpåtil av staten, ikke hadde behov for noen ekstrainntekter - særlig ikke ved utleie av privat bolig. «Det setter dømmekraften hans under tvil», ble det sagt.

<strong>SVEITS:</strong> De danske kronprinsbarna gikk i starten av året på skole i Sveits, og familien benyttet seg da av hytta de eide. Problemene oppsto derimot da det ble kjent at de leide ut denne da den ikke var i bruk. Foto: NTB scanpix
SVEITS: De danske kronprinsbarna gikk i starten av året på skole i Sveits, og familien benyttet seg da av hytta de eide. Problemene oppsto derimot da det ble kjent at de leide ut denne da den ikke var i bruk. Foto: NTB scanpix Vis mer

Og mens kronprinsparet sto midt i skuddlinjen, holdt mamma Margrethe tyst om skandalen. Nå har hun derimot valgt å åpne seg om sønnens skivebom.

- Jeg har jo sett at det har vært noen som fikk litt vondt i halsen av kronprinsparets chalet i Sveits. Men jeg har faktisk veldig vanskelig for å forstå hvorfor det er så forferdelig, sier hun i intervjuet.

De danske kongelige er, som nevnt, ofte frittalende, men dronninga er ikke kjent for å være den som klarer å skape mest rabalder. At hun derfor nå snakker om sønnen, som for øvrig skal ta over tronen når hun abdiserer eller dør, er uvanlig.

GIKK BORT: Sent på kvelden tirsdag 13. februar 2018 sovnet prins Henrik av Danmark stille inn, 83 år gammel. Både dronning Margrethe og sønnene deres, kronprins Frederik og prins Joachim, var til stede. Prins Henrik var en fargerik prins - se noen av øyeblikkene fra livet hans her! Vis mer

- Ikke hemmeligholdt

Hun mener at kritikken mot sønnen, som for øvrig bodde i Sveits sammen med barna tidligere i år, er urimelig.

- Jeg tror det skjedde fordi man ikke visste om hytta. Det er ikke noe som er hemmeligholdt. Det er bare ikke noe som ble snakket om. Da det kom fram sa man «Aha, dette var noe vi ikke visste». Men - det er ikke alt man vet, forteller monarken.

Det var i oktober ble det kjent via en pressemelding fra det danske kongehuset at kronprinsparet skulle sende barna sine på kostskole i Sveits, for et 12 uker langt opphold like etter nyttår.

Det danske kronprinsparet har siden de giftet seg i 2004 fått fire barn - arveprinsen Christian (14), Isabella (12) og tvillingene Vincent og Josephine (9) - som altså skulle få bryne seg på den internasjonale skolen Lemania-Verbier i januar.

PÅSKEHILSEN: Kongeparets hilsen fra Kongsseteren i Oslo, der Kongen og Dronningen skal tilbringe årets påske. Video: Kongehuset Vis mer

Ifølge B.T. var det på et pressemøte i forbindelse med første skoledag at kronprins Frederik avslørte hyttas eksistens. Han fortalte at den ble anskaffet i 2009 med private midler, og at det selvsagt var der de skulle bo under oppholdet. Når de ikke brukte den, leide de den ut, noe som altså fikk flere til å se rødt.

Hytta ble senere trukket fra leiemarkedet. Kommunikasjonssjef i det danske kongehuset, Lene Balleby, fortalte at grunnen til det var at hytta nå ikke lenger var en anonym eiendom, og at det var grunnen til at de nå fjernet den fra markedet. Sikkerheten ble tatt med i denne beregningen, ifølge DR.

LES OGSÅ: Kjæresten avslørt av kjendismoren

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer