Prinsesse Diana:

Gammelt intervju vekker oppsikt

Prinsesse Diana har vært død i snart 23 år. Nå er det imidlertid vekket liv i gamle uttalelser igjen.

GAMLE UTTALELSER: Et gammelt intervju med Diana, prinsessen av Wales, vekker nå oppsikt. Her er hun avbildet i Italia i 1985, sammen med daværende ektemann, prins Charles. Foto: NTB Scanpix
GAMLE UTTALELSER: Et gammelt intervju med Diana, prinsessen av Wales, vekker nå oppsikt. Her er hun avbildet i Italia i 1985, sammen med daværende ektemann, prins Charles. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Diana, den tidligere prinsessen av Wales, var på 80- og 90-tallet på alles lepper. Som en nøkkelperson i den britiske kongefamilien, var prinsessen en av de mest fotograferte kvinnene i verden og var hyppig å se på avisforsider.

Det er likevel den tragiske ulykken i Pont de l'Alma-tunnelen i Paris i 1997 som kanskje har bitt seg mest fast i minnet, etter det som sies å være en av verdens mest kjente bilulykker.

FOLKETS PRINSESSE: I år er det 23 år siden Diana døde i en tragisk bilulykke. Nå vekker et gammelt intervju oppsikt. Her er Diana avbildet i juni i 1997 - bare to måneder før hun døde. Foto: NTB Scanpix
FOLKETS PRINSESSE: I år er det 23 år siden Diana døde i en tragisk bilulykke. Nå vekker et gammelt intervju oppsikt. Her er Diana avbildet i juni i 1997 - bare to måneder før hun døde. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I bilen satt Diana, kjæresten Dodi Al-Fayed, sjåføren Henri Paul og sikkerhetsvakta Trevor Rees-Jones. Dodi og Henri dør øyeblikkelig. Trevor blir hardt skadet.

Diana blir fraktet til sykehuset la Salpêtrière, og bekreftes død 31. august klokka 04.00 - 36 år gammel. 6. september blir begravelsen sett av 2,5 milliarder mennesker.

Igjen satt en hel verden i sjokk og bunnløs sorg, og tankene ble raskt rettet mot de to etterlatte barna, William og Harry.

BEGRAVET: 2,5 milliarder mennesker fulgte Dianas begravelse i 1997. Manges øyne var imidlertid rettet mot sønnene hennes, William og Harry. Foto: NTB Scanpix
BEGRAVET: 2,5 milliarder mennesker fulgte Dianas begravelse i 1997. Manges øyne var imidlertid rettet mot sønnene hennes, William og Harry. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ta over tronen?

Prins William (38) er i dag nummer to i den britiske arverekkefølgen, og er forventet å ta over tronen etter at hans far, prins Charles (71), dør. Det er ingen tradisjon for at regjerende monark abdiserer i Storbritannia, og prins Charles vil dermed heller ikke bli konge før hans mor, dronning Elizabeth (94), dør.

Derfor kommer det kanskje noe overraskende på at prinsesse Diana snakket om dette temaet allerede for 25 år siden, i et gammelt intervju som nå har nådd overflaten igjen.

LYKKELIGE: William og Harry var tilsynelatende svært lykkelige barn før alt raknet. Her er familien fotografert i 1995, to år før dødsulykka. Foto: NTB Scanpix
LYKKELIGE: William og Harry var tilsynelatende svært lykkelige barn før alt raknet. Her er familien fotografert i 1995, to år før dødsulykka. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I november 1995, mindre enn to år før det tragiske dødsfallet, ga Diana et eksklusivt intervju til BBC1 Panorama, der hun åpnet opp om den svært offentlige og sjokkerende skilsmissen fra prins Charles - som også preget livene til prins William og prins Harry.

Med prins William, som da nylig hadde fylt 13 år, som nummer to i arverekkefølgen, ble Diana spurt om hun trodde sønnen burde ta over tronen direkte etter dronningen.

- Tror du det ville gitt mer mening, i kjølvannet av ekteskapsproblemene du og prinsen av Wales har hatt, hvis posisjonen som monark ble direkte videreført til sønnen din, prins William? spurte journalisten Martin Bashir den gang, ifølge People.

- Vel, da er du nødt til å se at William er veldig ung for øyeblikket, så ville du ønsket at en byrde som det skulle bli lagt på hans skuldre i en så ung alder? Jeg kan ikke svare på det spørsmålet, svarte Diana.

Vis mer

Bashir omformulerte deretter spørsmålet:

- Er det ditt ønske at prins William, når han når riktig alder, skal ta over for dronningen i stedet for prinsen av Wales?

- Mitt ønske er at ektemannen min finner ro i sjelen, og med det følger andre ting (enn å bli konge journ.anm.), ja, sa hun den gang.

Tre konger

Det har lenge vært spekulert på om prins Charles noen gang vil bli konge, mest fordi dronning Elizabeth nå har sittet som regjerende monark i snart sju tiår, og ikke har gitt utrykk for at hun skal gå av med det første.

Dronningen gikk imidlertid offentlig ut for første gang i april i 2018 og støttet prins Charles som det neste overhodet av samveldet, ifølge People. Den gang ba hun alle lederne for samveldet om at sønnen skulle ta over for henne som overhode for Storbrittania og resten av samveldestatene.

TALE: Prins Harry forteller at han og hertuginne Meghan følte at de ikke hadde noen annet valg enn å forlate den kongelige familien. Video: Instagram / Sussexroyal Vis mer

Selv om 94-åringen hadde ønsket å hoppe over prins Charles til fordel for prins William, har hun ikke makt til å velge etterkommer uten videre. Parlamentsloven «Act of settlement», som ble vedtatt i 1701, gjør nemlig at monarkens arving må være han eller hennes direkte etterkommer. Det er i dette tilfellet prins Charles, ikke William.

Dronningen har heller ingen politisk makt, og hun kan dermed ikke endre allerede vedtatte lover.

I desember i fjor stilte 94-åringen opp på en rekke bilder i regi av det britiske kongehuset, der de kommende generasjoner med monarker var avbildet.

TRE GENERASJONER: Det er forventet at de tre neste generasjonene av monarker vil bli mannlige. Her er dronninga avbildet med prins Charles, prins William og prins George. Foto: NTB Scanpix
TRE GENERASJONER: Det er forventet at de tre neste generasjonene av monarker vil bli mannlige. Her er dronninga avbildet med prins Charles, prins William og prins George. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det er dermed å anta at rekkefølgen blir som forventet, altså prins Charles, så prins William og deretter prins George (7) - når den tid kommer.

LES OGSÅ: Da tragedien rammet de kongelige

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer