Kong Carl Gustaf:

Gammel skandale blusser opp

- Helt utrolig at dette får skje.

GAMMEL SKANDALE: Kong Carl Gustaf fikk massiv kritikk for fire år siden. Nå har skandalen fått nytt liv. Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB
GAMMEL SKANDALE: Kong Carl Gustaf fikk massiv kritikk for fire år siden. Nå har skandalen fått nytt liv. Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB Vis mer
Publisert

I januar 2017 blåste det opp til storm rundt kong Carl Gustaf av Sverige (75). Den gang ble det gjennom en Aftonbladet-artikkel kjent at han «fikser luksusbosteder til venner og kjendiser».

Den gang måtte kongehuset uttale seg om saken, noe de gjorde gjennom en pressemelding, skriver Svensk Damtidning. Her ble det forklart at de fleste leilighetene ble brukt av ansatte ved Hoffet, nåværende eller pensjonerte arbeidere.

Videre kom det frem at enkelte bosteder hadde høyere leie, og at disse derfor ble leid ut eksternt.

Den svenske staten eier 350 leiligheter i Stockholms-området som kongen, gjennom sin kongelige disposisjonsrett, får disponere som han ønsker.

- Fy faen

Nyheten skapte stor oppstandelse i 2017, og nå, fire år senere, har saken fått nytt liv i sosiale medier, og går blant annet sin seiersgang på Twitter, skriver Svensk Damtidning, som påpeker at hovedsaken var basert på en undersøkelse gjort av Scoop.

Det gikk litt i krøll på «Today show Australia» da de snakket om de kongelige: Video: Nine Network Vis mer

«Å, fy faen. Helt utrolig at dette får skje», skriver én på Twitter, mens en annen oppgitt skriver følgende:

«Rekk opp hånden alle som er overrasket».

Andre mener imidlertid at slike saker gjør det verdt å avskaffe hele monarkiet.

Blant kjendisene som skal ha leid bolig gjennom svenskekongen, er operasangeren Kjerstin Dellert og entreprenøren Michael Storåkers.

Boligene det skal være snakk om er diverse hus og leiligheter. 120 av dem skal ifølge avisen ligge på Djurgården i Stockholm, 35 i Gamla stan, 40 på Östermalm, 50 i Solna, omtrent 50 i nærheten av Drottningholms slott og resten i eller rundt Stockholm.

«Svenske Hollywoodfruer»-stjernen hadde svenskekongen som kavaler. Vis mer

Sikkerhet

Da saken først ble kjent i 2017 skrev Aftonbladet at ingen av leilighetene ble lagt ut via Bostadsförmedlingen, og at det ikke var mulig å stille seg i kø dersom man var interessert.

Økonomisjef ved det svenske Slottet, Jan Lindman, fortalte for fire år siden at bostedene ofte blir tilbudt til personer som hoffet kjenner til.

- Det er folk som vi vet hvem er, som vi har hatt kontakt med tidligere. Vi vil ha kjennskap til de personene før vi leier ut til dem, sa han.

Det hele skal dreie seg om sikkerhet. Det svenske kongehuset har ikke kommentert saken denne gangen.

NY SERIE: Prinsesse Sofia forteller åpenhjertig at hun har slitt med å finne ro i prinsesserollen i en ny dokumentar på svensk tv. Vis mer

LES OGSÅ: Spesiell detalj vekker oppsikt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer