FJELLGJEIT: Dronning Sonja på fottur over fjellet matmora. Foto: Kongehuset
FJELLGJEIT: Dronning Sonja på fottur over fjellet matmora. Foto: KongehusetVis mer

Gå i kongelige fotspor

Lofoten er et yndet turistmål for folk verden over – også vår egen kongefamilie.

SEOGHØR.NO: Lofoten trekker til seg turister i hopetall - noen mer rojale enn andre. Den norske kongefamilien har for lengst oppdaget det ville og vakre øyriket, og har alle sine favoritter. Drømmer du også om en tur til Lofoten? Her viser vi vei i de kongeliges fotspor!

Surfeparadis
Unstad
På yttersida av Lofoten ligger den lille bygda Unstad. For mange et sted langt unna allfarvei, og som ved første øyekast kanskje ikke byr på de store fasilitetene. Så feil kan man ta!

Du kan ikke unngå å bli bergtatt av den storslåtte naturen her, med de mektige fjellene som omringer bygda. Den paradislignende stranden tar inn bølgene fra storhavet – bølger som tiltrekker surfere fra hele verden, inkludert vår egen kronprins.

SURFEPARADIS: På Unstad i Vestvågøy kommune kan du slå deg løs i bølgene. Foto: All Over
SURFEPARADIS: På Unstad i Vestvågøy kommune kan du slå deg løs i bølgene. Foto: All Over Vis mer

I fjor sommer tok Haakon med seg «bonussønnen» Marius hit for å teste Lofothavet. Her fikk de prøve seg på dønninger i verdensklasse – og det er en egen camp der man kan bo, spise og leve tilbakelent i pakt med naturen!

Mer info: www.unstadarcticsurf.com
Hete tips: Gå fra Unstad til Eggum eller motsatt. Fantastisk tur som kongeparet tok med sine gjester i forbindelse med 60-årsjubileet.
 
Vikingtokt
Borg

Lofoten er for mange ensbetydende med naturopplevelser, men øygruppen har også kultur i verdensklasse. På Borg i Lofoten kan du oppleve vikingtiden i et levende museum. Å besøke Lofotr Vikingmuseum er som å reise tusen år bakover i tid. Lukta av tjære og bål møter deg i det rekonstruerte, 83 meter lange høvdinghuset. En opplevelse som byr på en rekke aktiviteter for liten og stor!

I fjor sommer besøkte Ari Behn museet under dets årlige festival, og tanken er at han skal skrive et nytt sagaspel. En miniversjon av det første sagaspelet ble for øvrig vist til kongeparet under deres 60-årsjubileum. Da kom de med kongelige fra hele Europa til festmiddag i museets gildehall!

Mer info: www.lofotr.no
Hete tips: Gå over veien fra der museet ligger og ta deg en «Prinseburger» på Borgtun Kro. Hit kom kronprinsen og Marius helt uanmeldt og bestilte hver sin baconburger.

De vakre fjellene
Flakstad

Dronning Sonja er en av Norges ivrigste fjellvandrere, og falt pladask for det vakre fjellriket i nord. Flakstad kommune har en stor plass i dronningens hjerte. Mang en flakstadværing har møtt henne på de lokale fjelltoppene, og senest i fjor sommer besøkte hun kommunen både som privatperson og på offisielt besøk. Hun innviet blant annet Ginaløypa fra Flakstad prestegård til Flakstadtinden.

En annen løype, der du går i Sonjas fotspor, er turen fra Nesland til Nusfjord. Benytt samtidig anledningen til å oppleve Nusfjord, som er et av Lofotens mest autentiske og sjarmerende fiskevær. På Oriana kro kan du avslutte med et velfortjent måltid – og kanskje få fiskesuppen som det sies at dronning Sonja ba om påfyll på!

Mer info: www.flakstadnytt.no, www.nusfjord.no
Hete tips: Legg turen innom den spektakulære Glasshytta på Vikten. Glassblåser Åsvar Tangrand og hans folk er blant Sonjas faste programposter når hun besøker området.

RAMBERGSTRANDA: Da kronprins Haakon var på jobb i Lofoten for to år siden, tok han noen ekstra dager for å blant annet kite ved Rambergstranda i Flakstad kommune.   Foto: Knut-Ivar Johansen
RAMBERGSTRANDA: Da kronprins Haakon var på jobb i Lofoten for to år siden, tok han noen ekstra dager for å blant annet kite ved Rambergstranda i Flakstad kommune. Foto: Knut-Ivar Johansen Vis mer

For deg som ikke bare vil til topps, besøk den fantastiske Rambergstranda der kronprins Haakon kitet vinteren 2012.

Berømt fiskevær
Henningsvær

”En ekte Lofottorsk jeg er, for jeg er født i Henningsvær” heter det i Torbjørn Egners kjente vise. Men i dag er det idylliske tettstedet blitt så mye, mye mer enn bare et fiskevær. Om sommeren kan Henningsvær minne om en myldrende liten småby. Hit strømmer turistene, men også profesjonelle klatrere og kunstnere har lagt sin elsk på stedet.

Siste nytt, og et absolutt must når man besøker Henningsvær, er kunsthallen "Kavi Fac Ory" i de gamle lokalene til den lokale kaviarfabrikken. Samtidskunst av ypperste klasse – og da skjønner alle at vår kunstinteresserte dronning allerede har vært her! Få en omvisning av stedets kunnskapsrike eier – og gå ikke glipp av de spesiallagde dørhåndtakene av Bjarne Melgaard, og Pøbels graffiti på toalettet!

Mer info: www.henningsvar.com, www.nordnorskklatreskole.no, www.fiskekrogen.no
Hete tips: Spis ekte lofottorsk på den tradisjonsrike Fiskekrogen.

FISKEVÆR: Hennigsvær er et typisk fiskevær, men her kan du også oppleve blant annet samtidskunst av ypperste klasse.  Foto: Cody Duncan / Alamy/All Over Pre
FISKEVÆR: Hennigsvær er et typisk fiskevær, men her kan du også oppleve blant annet samtidskunst av ypperste klasse. Foto: Cody Duncan / Alamy/All Over Pre Vis mer

Utfordre deg selv og ta kontakt med Nord Norsk Klatreskole – og la hav, høyde og hygge bli en del av ditt opphold.

Flest soltimer
Skrova
Skrova kalles «Lofotens Hawaii» fordi det er øya med minst nedbør og flest soltimer i øyriket, og i tillegg kan den friste med kritthvite sandstrender i havgapet. Øyværet er uten veiforbindelse, og har ikke mer enn 190 innbyggere. Likevel er det i dag en svært sentral aktør innenfor hvalfangst på landsbasis, og ikke minst et yndet mål for fotointeresserte!

I 2008 var vår egen dronning der for å perfeksjonere sine fotoferdigheter sammen med den kjente pressefotografen Johan Brun og hans datter Agnete. Fotobrygga er et gammelt bryggehus, gjort om til en ettertraktet møteplass for både norske og utenlandske fotografer. Sarah Ferguson, hertuginnen av York, har også vært på besøk her.

Mer info: www.fotobrygga.no, www.skrova.no, www.oljetanken.no
Hete tips: Overnatt i en gammel oljetank! Den er nemlig forvandlet til en moderne bolig på tre etasjer, og kan leies for kortere eller lengre perioder.
 

Lofoten
Slik kommer du hit:
SAS og Norwegian flyr til Bodø. Herfra kan du velge å fly med Widerøe til Leknes eller Svolvær, du kan ta Hurtigruten til Stamsund eller Svolvær, ferge til Moskenes eller hurtigbåt til Svolvær. Det er også mulig å fly til Evenes. Der kan du leie bil, og kjøre LOFAST til Lofoten. Vi anbefaler uansett å ha bil tilgjengelig når man besøker Lofoten.

Mer info: www.lofoten.info

Flere hete tips
Opplev rorbuidyll på Solsiden Brygge på Ballstad. Hyggelige rorbuer, Lofotens koseligste café, Himmel og Havn – og om sommeren finner du til og med en liten vintagebutikk med urbant preg.
www.solsiden-brygge.no

Reine på Moskenes er kåret til verdens vakreste sted. Nyt det sjarmerende stedet – men ta også en tur med rutebåt inn Reinefjorden. Hopp av på Vinstad, og gå til den spektakulære Bunesstranda. En opplevelse du sent vil glemme!
www.reinefjorden.no

Hva er vel Lofoten uten tørrfisk? Gå ikke glipp av Tørrfiskmuseet på Å.
www.lofoten-info.no/stockfish

Lofoten er ikke bare fiske, men også landbruk. Besøk Aalan gård, som produserer fantastiske økologiske oster.
www.aalan.no

Gå på oppdagelsesreise. Kanskje finner du et av street art-kunstnerne Dolk og Pøbels verk? For på øde og forlatte hus og låver er veggene blitt lerret for storslagen gatekunst flere steder rundt omkring i Lofoten.