- Gå av for folkets skyld

Svensk redaktør mener kong Carl Gustaf bør abdisere så fort som mulig.

BLIR BEDT OM Å GÅ AV: Redaktørene i avisene Aftonbladet krever nå at kong Carl Gustaf går av som monark etter å ha blitt koblet til strippeklubb-besøk. Foto: Stella Pictures
BLIR BEDT OM Å GÅ AV: Redaktørene i avisene Aftonbladet krever nå at kong Carl Gustaf går av som monark etter å ha blitt koblet til strippeklubb-besøk. Foto: Stella Pictures Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
SEHER.NO: Flere svensker har tatt til orde for at kong Carl Gustaf ikke lenger har tillit blant store deler av folket, etter den siste tidens skandaleoverskrifter. 

Kongen har blitt beskyldt for å hå gått på strippeklubber og hans nære venn Anders Lettström har blitt beskyldt for å ha tatt kontakt med kjente kriminelle for å kjøpe fri kompromitterende bilder av kongen.

Nå får kritikerne støtte av Aftonbladets politiske sjefsredaktør, Karin Petterson.

- Kongen burde innse at han ikke lenger kan fungere som konge. Ikke om han har ambisjoner om å samle, forene og representere. For neste gang en tragedie inntreffer, en Gøteborgsbrann, eller tsunami, da fortjener Sverige noe bedre enn en statssjef som får deg til å tenke på strippeklubber, skriver hun i dag på avisens nettsider.

Petterson etterlyser en bred debatt om hva slags styreform Sverige skal ha i fremtiden.

- Det er absurd at verken kompetanse, oppførsel eller folkelig legitimitet spiller noen rolle. Det er nødvendig og bra om det nå blir en prinsippiell diskusjon om dette. En ny styreform hadde vært å foretrekke.

- Kongen burde innse at det er tid for å abidsere. For folkets skyld, skriver redaktøren.

Pettersson får støtte av avisa i Expressen. I lederen i dagens utgave, skriver avisa at Sverige burde ha byttet statsform for lenge siden.

- Det har ingenting å gjøre med hva vår nåværende konge har gjort eller ikke gjort sammen med sine venner. Det handler om grunnleggende demokratiske prinsipper. Rollen som statsoverhode bør ikke gå i arv.

Kong Carl Gustaf - som mandag nektet for at han har besøkt noen strippeklubber - har foreløpig ikke kommentert kravene om sin egen avgang.

Kravet om abdisering er den siste i en lang rekke med negative reaksjoner mot svenskekongens påståtte skandaler.

For fem dager siden dukket dronning Silvia opp uten gifteringen på fingeren under et offisielt oppdrag, noe som ble tolket som en stille protest mot hennes ektemann.

I dag skriver Expressen at også prins Madeleine har blitt lei av skandalene rundt kongen, og holder seg i New York både på sin egen 29-års feiring og på den svenske nasjonaldagen 6. juni.
Den norske kroppsspåk-eksperten Live Bressendorf Lindseth hevdet i går overfor Seher.no at kong Carl Gustaf viste mange tegn på at han ikke snakket sant, da han i et intervju med svensk TV avviste at han hadde besøkt noen strippeklubber.

- Etter å ha sett dette, må jeg jo si at jeg tror han har vært på disse stedene. Jeg tror ikke på det han sier. Han er engstelig og føler seg kjørt opp i et hjørne. Han ser ut som en gutt som har vært på epleslang, og har blitt tatt. Også tror jeg jo ikke at kona hans er spesielt fornøyd for tiden heller, sier hun til Seher.no.

Bli fan av Seher.no på Facebook her

Sjekk ut våre nye mobilsider på http://m.seher.no

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på [email protected], ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901.

LES OGSÅ: Madde nekter å dra hjem til skandalekongen

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer