Prinsesse Ingrid Alexandra fyller 19 år

Fyller år - store endringer i vente

Prinsesse Ingrid Alexandra har bursdag i dag, og går inn i et nytt år som byr på store endringer i livet.

BURSDAG: Prinsesse Ingrid Alexandra fyller 19 år. Video: Se og Hør Vis mer
Publisert

En kald vinterdag for nøyaktig 19 år fikk Norge en ny prinsesse. Nærmere bestemt kom prinsesse Ingrid Alexandra til verden på Rikshospitalet klokken 09.14 den 21. januar i 2004.

Noen timer etter fødselen møtte kronprins Haakon (49) pressen, og han la ikke skjul på hvor stolt han var:

Hun er det vakreste og fineste pikebarnet i hele verden, sa han - og svarte bekreftende på at han gråt da datteren ble født.

STOLT FAR: Kronprins Haakon viste med hele seg hvor stolt han var bare noen timer etter at datteren ble født for 19 år siden. . Foto: Cornelius Poppe / NTB .
STOLT FAR: Kronprins Haakon viste med hele seg hvor stolt han var bare noen timer etter at datteren ble født for 19 år siden. . Foto: Cornelius Poppe / NTB . Vis mer

Alt falt på plass

Den nyfødte prinsessen dro hjem til Skaugum med sine foreldre allerede få timer etter at hun kom til verden. Hjemme ventet mormor Marit Tjessem (85) og storebror Marius Borg Høiby (26).

– Da du kom opp i leiligheten, Ingrid, ble det en egen ro der. Alt falt liksom enda litt mer på plass da du kom, fortalte kronprinsen i konfirmasjonstalen til datteren.

FIRE I FAMILIEN: Halvannen uke gammel stilte prinsessen opp på sine første offisielle fotografier sammen med mamma, pappa og storebror. Året etter kom minstemann i familien, prins Sverre Magnus, til verden i desember. Foto: Jon Eeg / NTB POOL
FIRE I FAMILIEN: Halvannen uke gammel stilte prinsessen opp på sine første offisielle fotografier sammen med mamma, pappa og storebror. Året etter kom minstemann i familien, prins Sverre Magnus, til verden i desember. Foto: Jon Eeg / NTB POOL Vis mer

Han fortalte videre at hele familien satt sammen i sofaen denne dagen, mens han lese de to siste kapitlene av boken «Brødrene Løvehjerte» til Marius. En bok prinsessen den dag i dag forteller at er en av hennes favoritter.

– Det var en bra start på livet. Å høre om Jonathan og Kavring, om hvordan man må kjempe og utvise mot for å strekke seg mot lyset, sa kronprinsen videre i talen.

AVBILDET SAMMEN: Her kjører prinsesse Ingrid Alexandra og kjæresten Magnus inn til Skaugum sammen. Bilder: Andreas Fadum. Reporter: Caroline Vagle. Video: NRK. Klipp: Celina Morken. Se flere bilder her: https://www.seher.no/kongelig/tatt-pa-fersken-med-magnus/77008540 Vis mer

Prikk lik pappa

Også den stolte mammaen, kronprinsesse Mette-Marit (49) åpnet opp om den dagen prinsessen kom til verden i konfirmasjonstalen:

– Vakre Ingrid, da du kom til verden, var du så lik pappa at jeg nesten ikke kunne se forskjell. De store mørkebrune øynene dine, det var som å se rett inn i evigheten. Disse øynene som fremdeles gnistrer og som ikke gir slipp på den du ser på.

FAST BLIKK: Kronprinsesse Mette-Marit snakket om datterens gnistrende øyne og faste blikk i konfirmasjonstalen, noe det offisielle bursdagsbildet fra i fjor bekrefter. Foto: Ida Bjørvik, Det kongelige hoff.
FAST BLIKK: Kronprinsesse Mette-Marit snakket om datterens gnistrende øyne og faste blikk i konfirmasjonstalen, noe det offisielle bursdagsbildet fra i fjor bekrefter. Foto: Ida Bjørvik, Det kongelige hoff. Vis mer

I dag er er den lille jenta med de gnistrende øynene altså blitt 19 år, og foreldrene er akkurat like stolte. Det har de gitt utrykk for mang en gang, og senest rett før jul i fjor.

– Vi er så stolte av Ingrid, sa de til NRK i forbindelse med oppsummeringen av 2022 og programmet «Året med kongefamilien».

Uttalelsen kom da kronprinsparet fortalte om fjorårets feiring av datteren, som jo var storslått. En tronarvings myndighetsdag skal nemlig feires med brask og bram!

RØRT: Det ble et følelsesladet øyeblikk da kronprinsesse Mette-Marit gratulerte prinsesse Ingrid Alexandra med dagen. Video: NRK. Vis mer

Vennefest?

19-årsdagen går derimot mer rolig for seg offisielt sett. Men privat feiring blir det garantert!

Kronprinsfamilien starter alle bursdager i familien med kake på sengen, og det inviteres alltid til bursdagsselskap med venner og familie hjemme på Skaugum. Det er vel kanskje også en sjanse for at prinsessen er blitt såpass voksen at det står en vennefest uten foreldre på programmet?

STORSLÅTT: I fjor ble prinsessens bursdag feiret med galla, og hun debuterte med både diadem og ordener. Foto: Ida Bjørvik, Det kongelige hoff.
STORSLÅTT: I fjor ble prinsessens bursdag feiret med galla, og hun debuterte med både diadem og ordener. Foto: Ida Bjørvik, Det kongelige hoff. Vis mer

Kronprinsesse Mette-Marit har i alle fall fortalt at hun elsker å ha både barna sine og vennene deres i hus:

– Det er en så stor velsignelse å ha tenåringer i hus. Å få være i livene deres, få følge dem og vennene deres i alt det de står i, og alle diskusjonene vi har... Så mye vi lærer av dem hver eneste dag, sa hun i NRKs «Året med kongefamilien», og la til:

KRITISERES: Under dronning Sonjas tale til barnebarnet Ingrid Alexandra i prinsessens 18-årsdag, sa hun noe som fikk forfatter Maria Kjos Fonn til å reagere. Bilder fra NRK Vis mer

– Jeg føler meg så heldig som får lov til å være så tett på disse, og jeg gruer meg sånn til de snart skal ut av huset!

Og sannsynligvis er det jo , til kronprinsessens fortvilelse, ikke lenge før bursdagsprinsessen flytter ut!

Russetid

Prinsessen Ingrid Alexandra er nemlig ferdig med videregående allerede til sommeren, og har med andre ord mye nytt foran seg i tiden fremover.

Først står russefeiringen for tur, før hun skal ta fatt på planene hun har lagt for høsten. Disse planene er foreløpig hemmelig, og det vites derfor ikke om hun skal begynne rett på studier eller om hun skal i forsvaret.

Men at prinsessen har en spennende tid i vente, er det vel ingen tvil om!

OL-VINNER: Freestyle-kjører Birk Ruud var i det lystige hjørnet da Rød Løper pratet med ham før feiringen av prinsesse Ingrid Alexandra i Deichman Bibliotek. Video: Luna Lea Vis mer

LES OGSÅ: Unge kongelige gjør som henne

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer