Kong Harald:

Fyller år - slik feires dagen

Kong Harald fyller 84 år.

FYLLER ÅR: Kong Harald fyller 84 år i dag, 21. februar. Det er derimot ikke ventet noen stor feiring. Foto: Ryan Kelly / NTB
FYLLER ÅR: Kong Harald fyller 84 år i dag, 21. februar. Det er derimot ikke ventet noen stor feiring. Foto: Ryan Kelly / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag, søndag 21. februar, fyller kong Harald 84 år. Tradisjonen tro heises det flagg i rødt, hvitt og blått over hele landet for å hedre jubilanten, som i år har sittet 30 år på tronen.

Det finnes med andre ord flere grunner til å feire kongen i dag, selv om det nok ikke blir rom for noen folkefest av den grunn.

KONGEN: – Norge er kjent som et tillitssamfunn. Nå er det et særskilt behov for å vise hverandre tillit.Video: NRK Vis mer

Kommunikasjonssjef ved Slottet, Guri Varpe, opplyser til Se og Hør at kongen skal feire dagen på privat vis. Hun utdyper ikke feiringen ytterligere.

Søndag ettermiddag delte prinsesse Märtha Louise (49) et bilde på Instagram der hun gratulerer sin far med dagen.

«Gratulerer med dagen, kjære pappaen min. Du er helt konge», skriver hun.

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, har imidlertid noen tanker om hvordan dagen blir.

Nedtonet

- Kongen feirer vanligvis med familien. Siden dagen ofte havner i vinterfrien, har de i flere år vært på ferie i samlet tropp. Som for eksempel da han fylte 80 år, og tok med kone, barn, svigerdatter og barnebarn til Sør-Afrika, sier Vagle.

I år blir det nok ingen utenlandsreise på kongen, og det kommer av flere grunner. Pandemien setter åpenbart begrensninger, men kongen er trolig heller ikke i stand til å reise så langt for tida.

I slutten av januar ble han nemlig innlagt på Rikshospitalet, hvor han gjennomgikk en kneoperasjon. Han ble derfor sykmeldt, og tidligere i februar ble det kjent at sykmeldingen vil gjelde fram til 14. mars.

80-ÅRSDAG: Dronning Margrethe II av Danmark fyller 80 16. april. Egentlig skulle dagen feires med venner og bekjente. Men, som resten av verden har også de kongelige nå måttet ty til digitale løsninger. Video: Det danske kongehus Vis mer

Med dette i baktankene, tror ikke Caroline Vagle det blir noen storslått feiring på kong Harald i år.

- Noe sier meg at 84-årsdagen vil gå ganske stille for seg. Men jeg er sikker på at hele storfamilien likevel sørger for å gjøre stas på ham i form av gaver og telefoner. Nå har han jo til og med fått seg mobiltelefon - for første gang i livet - så da er han jo enklere å nå for barnebarna også!, sier hun.

Turbulent år

Samtidig som kong Harald fyller år, legger han en turbulent tid bak seg. Som de fleste har fått med seg, bydde 2020 på flere utfordringer for kongefamilien.

De var alle i en felles sorg over tapet av Ari Behn, men også kongens helse har gitt ham utfordringer. Ikke bare startet han året med en sykmelding, men det skulle raskt vise seg at det skulle bli flere.

Det hele ble ekstra alvorsbetunget da kongen i høst ble innlagt på Rikshospitalet etter å ha følt seg dårlig, og det seinere ble kjent at han måtte skifte en hjerteklaff.

UTSKREVET: Kong Harald ble mandag 12. oktober skrevet ut fra Rikshospitalet etter en vellykket hjerteklaffoperasjon fredag. Video: NTB Vis mer

I NRK-programmet «Året med kongefamilien» kunne kongen blant annet fortelle at han puster mye lettere etter operasjonen.

- Jeg har det bedre generelt, kunne kongen si da.

Dronning Sonja (83) sa seg da enig, og la til at hun ser stor framgang.

Aldri skjedd før

Til tross for noen nedturer, er det også lys i kongens liv. Gjennom pandemien har han vært så heldig å ha familien rundt seg - og nå som både han og dronninga er vaksinert mot coronaviruset, kan det jo tenkes at terskelen for å omgås barnebarna er noe mindre.

Som nevnt markerer året i år 30 år på tronen for kongeparet - noe som naturligvis ble markert. I anledning jubileet ble kongeparet blant annet fotografert hjemme i sin egen stue, bilder som seinere har blitt delt med det norske folk.

OPPSIKTSVEKKENDE: I januar slapp kongehuset nye bilder av dronning Sonja og kong Harald - for å markere at de har vært dronning og konge i 30 år. Foto: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff / NTB
OPPSIKTSVEKKENDE: I januar slapp kongehuset nye bilder av dronning Sonja og kong Harald - for å markere at de har vært dronning og konge i 30 år. Foto: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff / NTB Vis mer

Bildene er tatt av Jørgen Gomnæs ved det kongelige hoff, og viser et avslappet kongepar hjemme i stua i den private kongeleiligheten på slottet. Lokasjonen for bildene i seg selv vekket oppsikt - da det ikke er normalt at kongeparet lar seg avbilde i så private omgivelser.

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, uttalte i januar at hun ikke kan huske at det har vært tatt offisielle bilder av kongeparet i deres private leilighet tidligere. Kongeparet fikk overlevert leiligheten på slottet i 2001 - etter omfattende oppussing.

- Vi har sett bilder derfra blant annet i boka «Kongens hus - alle kongeparets hjem», men altså ikke bilder som disse nye som nå har kommet, sa Vagle til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer