Dronning Margrethe:

Fullt kaos rundt dronningens bursdagsfeiring

Mistankene om prins Joachims fravær ble til slutt bekreftet.

BURSDAGSFORVIRRING: Tirsdag 16. april fyller dronning Margrethe 79 år, men det har rådet noe forvirring rundt hvem i familien som er til stede for å feire henne på bursdagen. Her er hun og kronprinsfamilien på Marselisborg Slott i Århus for å vinke til de oppmøtte på bursdagen. Foto: NTB Scanpix
BURSDAGSFORVIRRING: Tirsdag 16. april fyller dronning Margrethe 79 år, men det har rådet noe forvirring rundt hvem i familien som er til stede for å feire henne på bursdagen. Her er hun og kronprinsfamilien på Marselisborg Slott i Århus for å vinke til de oppmøtte på bursdagen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag fyller danskenes monark dronning Margrethe 79 år - noe som selvfølgelig ikke går upåaktet hen i det danske kongehuset. Det er fast tradisjon i Danmark at dronningen og resten av kongefamilien går ut på slottsbalkongen på Amalienborg slott og vinker til det danske folk på dronningens fødselsdag.

I år har det imidlertid hersket full forvirring rundyt den 79 år gamle monarkens bursdagsmarkering.

Det har nemlig vært helt åpent hvilke av kongefamiliens medlemmer som kom til å delta på monarkens feiring - og som dermed også ville bli å se da de skulle hilse på det danske folk tirsdag formiddag.

Det skriver danske Se og Hør.

- Hennes majestet og den tilstedeværende familie vil vise seg på verandaen, heter det i en melding fra det danske kongehuset, ifølge ukebladet.

STORFAMILIEN: Store deler av den danske kongefamilien ble med dronning Margrethe ut på balkongen på Amalienborg slott i 2018. I år er situasjonen muligens en annen. Foto: NTB scanpix
STORFAMILIEN: Store deler av den danske kongefamilien ble med dronning Margrethe ut på balkongen på Amalienborg slott i 2018. I år er situasjonen muligens en annen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det er den vage formuleringen «tilstedeværende familie» som har skapt usikkerhet om hvorvidt sentrale medlemmer av den danske kongefamilien ikke kom til å delta på majestetens store dag.

- Uforskammet

Ifølge ukebladet skal det offisielle programmet for dagen være planlagt til punkt og prikke. Men flere av kongefamiliens medlemmer holdt altså tilsynelatende dronningen på pinebenken i forkant av bursdagsmarkeringen.

Dronningen feirer i år den store dagen på Marseilsborg slott i Århus, som også er fast residens for den danske kongefamilien i påskehøytiden. Dermed er det på verandaen her - og ikke på balkongen på Amalienborg - jubilanten viser seg for folket.

Det har både vært knyttet usikkerhet til hvem av kongefamiliens medlemmer som skulle vinke til folket fra verandaen - og hvem som deltar i det private bursdagsselskapet.

I 2017: Også for to år siden feiret dronning Margrethe bursdagens sin på Marselisborg slott i Århus, ettersom fødselsdagen hennes falt i påsken også den gang. Her med prins Henrik på slottets veranda. Foto: Henning Bagger / NTB scanpix
I 2017: Også for to år siden feiret dronning Margrethe bursdagens sin på Marselisborg slott i Århus, ettersom fødselsdagen hennes falt i påsken også den gang. Her med prins Henrik på slottets veranda. Foto: Henning Bagger / NTB scanpix Vis mer
FAST TRADISJON: Dronning Margrethe og prins Henrik, her fotografert på dronningens 59-årsdag i 1999, vinket til folket utenfor slottet. Prins Joachim og daværende prinsesse Alexandra sto også sammen med dem. Foto: NTB scanpix
FAST TRADISJON: Dronning Margrethe og prins Henrik, her fotografert på dronningens 59-årsdag i 1999, vinket til folket utenfor slottet. Prins Joachim og daværende prinsesse Alexandra sto også sammen med dem. Foto: NTB scanpix Vis mer

Prins Joachim fraværende

Danske Se og Hørs kongehusekspert, Søren Jakobsen, har uttalt til bladet at han får vondt av dronningen, og at hun naturligvis ønsker å samle hele familien på den store dagen.

- Hun kan ikke være tilfreds med situasjonen, for hun trenger å vise at familien står sammen, sa han, og la til:

- Man kan jo mistenke at det er prins Joachim som ikke kommer.

Og da den danske kongefamilien viste seg for folket på Marselisborg slott i Århus klokken 12.00 tirsdag, glimret nettopp prins Joachim (49) og familien hans med sitt fravær - og det ble da klart at i hvert fall deler av feiringen foregår uten den frittalende prinsen, som er dronningens yngste sønn.

Før prinsens fravær ble bekreftet, uttalte kongehusekspert Jakobsen til danske Se og Hør at det ville være uforskammet oppførsel av Joachim å ikke dukke opp - både overfor Margrethe som mor og som regent i landet. Prins Joachim har for øvrig skapt store overskrifter den siste tiden, etter at det ble kjent at han og familien flytter til Frankrike en periode - og tar med seg apanasjen.

Tidligere har det dessuten versert seiglivede rykter om en isfront mellom kronprinsesse Mary og prinsesse Marie - som er gift med dronning Margrethes to sønner.

Feiret uten prins Henrik

Det som derimot har vært sikkert, er at den danske kronprinsfamilien, bestående av kronprins Fredrik (50), kona Mary (47) og deres fire barn, vil ta del i dronningens bursdagsmarkering.

Og ganske riktig - familien på seks stilte opp smilende og vinkende sammen med dronningen på verandaen på Marselisborg slott.

GIKK BORT: Sent på kvelden tirsdag 13. februar 2018 sovnet prins Henrik av Danmark stille inn, 83 år gammel. Både dronning Margrethe og sønnene deres, kronprins Frederik og prins Joachim, var til stede. Prins Henrik var en fargerik prins - se noen av øyeblikkene fra livet hans her! Vis mer

Da dronning Margrethe fylte 78 år for nøyaktig ett år siden, var det hennes første bursdagsmarkering etter at hennes mann gjennom 50 år, prins Henrik døde 13. februar samme år.

Da stod dronningen rakrygget og vinket til det danske folk i det klokken slo 12.00.

- Folket jublet da Margrethe kom ut på balkongen. Danskene er svært glade i sin dronning, og det var lett å se at dronning Margrethe både ble blank i øynene og svært rørt av hyllesten foran balkongen på Amalienborg, sa Anders Johan Stavseng, kongehusekspert i Se og Hør, i fjor.

Dronningen og nå avdøde prins Henrik viste seg ofte sammen på balkongen. Det har vært en fast bursdagstradisjon i mange år, og de har enkelte ganger variert mellom å titte fram gjennom vinduene og å stå rakrygget på balkongen.

- Danmark dronning har vært opptatt av at livet skal gå videre etter tapet av ektemannen. Selv om hun holder masken på utsiden, har hun nok også hatt tunge dager, hvor savnet etter Henrik er enormt, sa Stavseng videre i fjor.

Ble dement

Det har gått over ett år siden prins Henrik døde, og den siste tiden slet han med alvorlige helseproblemer, og han fikk også påvist demens før han sovnet stille inn 13. februar 2018.

Dødsfallet til prinsegemalen skulle lenge prege nyhetsbildet i både skandinaviske, så vel som internasjonale medier. Hele verdens øyne var også rettet mot Danmark idet prinsen ble stedt til hvile under en sorgtung bisettelse 20. februar.

SVARTE FEIL: Se og Hørs kongehusekspert Anders Stavseng intervjuet Kronprinsesse Mary av Danmark i Texas. Det gikk ikke helt som det skulle. Vis mer

En som også har åpnet opp om tiden før og etter prins Henriks bortgang, er hans enke, dronning Margrethe. I august i fjor ga hun sin første pressekonferanse etter ektemannens død. Dronningen fortalte da en ærlig og usminket versjon av deres siste tid sammen.

- Det siste halvannet året var vi ikke så mye sammen, fordi han ikke var særlig frisk. Men det var som det var. Jeg er glad for at den siste tiden ble så verdig som den ble. En vakker avslutning på hans tilværelse, sa hun blant annet.

LES OGSÅ: Fikk kjeft av eksen etter sjokkregning

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer