Dronning Elizabeths begravelse:

- Fullstendig kaos

Hadde satt opp festivaldoer og matboder til de sørgende.

SE OG HØR I LONDON: I Hyde Park hadde tusenvis samlet seg for å si farvel til dronning Elizabeth. Reportere: Thea Hope og Emma Cecilia Eriksson. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

LONDON/OSLO (Se og Hør): Mandag var det duket for dronning Elizabeths begravelse, og befolkningen strømmet derfor til gatene for å få et siste glimt av den avdøde dronningen.

I Westminster var det ikke mindre enn 2000 gjester til stede for å ta farvel, og de som ikke ble invitert til kapellet fulgte seremonien fra storskjermer rundt om i London og resten av Storbritannia.

Se og Hør utsendte i den britiske hovedstaden er blant dem som fikk oppleve den historiske begravelsen på nært hold. De kunne rapportere om store folkemengder og fullstendig kaos.

SAMLET: Flere mennesker har samlet seg i Hyde Park i London for å vise sin respekt for avdøde dronning Elizabeth. Reporter: Emma Cecilia Eriksson. Video: Thea Hope Vis mer

Festivaldoer og matboder

Hyde Park er et av stedene der sørgende publikum kunne følge begravelsen. Hundretusenvis av mennesker var ventet, sammen med den største politistyrken som er registrert noen gang, ifølge Sky News.

Folket ble i forkant rådet av regjeringen til å «planlegge ut ifra og forberede seg på forsinkelser».

HYDE PARK: Flere storskjermer er satt opp i Hyde Park i forbindelse med begravelsen. Foto: Emma Cecilia Eriksson / Dagbladet
HYDE PARK: Flere storskjermer er satt opp i Hyde Park i forbindelse med begravelsen. Foto: Emma Cecilia Eriksson / Dagbladet Vis mer

Se og Hør reportere befant seg i Hyde Park, og i parken var det satt opp intet mindre enn seks storskjermer.

- Det er nesten 100 000 mennesker i Hyde Park, fortalte Se og Hør reportere.

I LONDON: Thea Hope og Emma Cecilia Eriksson er to av Se og Hørs utsendte i London. Foto: Dagbladet
I LONDON: Thea Hope og Emma Cecilia Eriksson er to av Se og Hørs utsendte i London. Foto: Dagbladet Vis mer

På grunn av den enorme folkemengden var det satt opp både festivaldoer og matboder. Lange køer gjorde det likevel problematisk å få benyttet seg av fasilitetene, så de frammøtte hadde tatt med seg piknikpledd, mat og drikke, og forberedt seg på en lang dag.

- Folk er godt kledd, til tross for at det er rundt 17 grader. Det er også masse små barn her, alt fra spedbarn til eldre mennesker med stokk.

HYLLER: Flere hadde dronning Elizabeths ansikt på ryggen. Foto: Emma Cecilia Eriksson / Dagbladet
HYLLER: Flere hadde dronning Elizabeths ansikt på ryggen. Foto: Emma Cecilia Eriksson / Dagbladet Vis mer

- Mange har også pyntet seg med det britiske flagget med ansiktet hennes på ryggen, og vi har sett utallige plakater folk har laget. Og folk legger ned blomster her i parken også.

- LENTE SEG: Kroppsspråkekspert Grete Holtan om hvordan kong Harald framsto i dronning Elizabeths begravelse. Programleder: Maja Walberg Klev Vis mer

Stillestående kø

Når det er snakk om såpass store folkemengder er det også naturlig at det blir mye trengsel og lange køer.

- Det er helt umulig å komme frem. Det er fullstendig kaos, og det er politi og vakter overalt. Det er også sperringer overalt uansett hvor man går i sentrum. Hvis man skal fra A til B er det heftige omveier.

Den store folkeansamlingen gikk også utover mobildekningen.

- Vi brukte ekstremt lang tid fra Hyde Park og ut av folkemengden, det var stillestående kø. Man må stå i kø overalt, uansett hvor man skal.

- Men det som er litt rart er at til tross for at det er så mange mennesker samlet på et sted så er det veldig stille. Det er kjempestille i gatene, og folk prater veldig lavt.

- LENTE SEG: Kroppsspråkekspert Grete Holtan om hvordan kong Harald framsto i dronning Elizabeths begravelse. Programleder: Maja Walberg Klev Vis mer

I tillegg til briter kunne reporterne fortelle om sørgende fra hele verden.

- Det er folk fra overalt her. Vi har møtt spanjoler, franskmenn og sørkoreanere, og hører også flere språk i folkemengden.

LANGE KØER: Folkemengden skaper lange køer i Londons gater. Foto: Emma Cecilia Eriksson / Se og Hør
LANGE KØER: Folkemengden skaper lange køer i Londons gater. Foto: Emma Cecilia Eriksson / Se og Hør Vis mer

Været var grått og overskyet hele dagen, men underveis i begravelsen skjedde det noe spesielt.

- Rett etter alle hadde sunget «God Save the Queen» kom solen og tittet frem. Mange tok det nok som et tegn på takknemlighet fra dronningen selv.

LES OGSÅ: Kong Charles kritiseres: - Ufølsomt

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer