DØDEN VAR VENTET: Johan Friso ble forrige måned flyttet hjem til Nederland for å dø. Etter 18 måneder fikk han endelig hvile. Foto: Stella Pictures
DØDEN VAR VENTET: Johan Friso ble forrige måned flyttet hjem til Nederland for å dø. Etter 18 måneder fikk han endelig hvile. Foto: Stella PicturesVis mer

Full strid om gravkammeret

Prins Johan Friso var ikke lenger medlem av kongefamilien. Nå er det strid om hvor han skal begraves.

SEOGHØR.NO: Etter den tragiske beskjeden om prins Frisos død brygger det nå opp til strid om hvor prinsen skal stedes til hvile.

Tradisjonelt blir medlemmer av den nederlandske kongefamilien lagt i krypten i Nieuwe-kirken i Delft.

Prins Friso var imildertid på papiret ikke en del av kongefamilien, ettersom han giftet seg uten å spørre parlamentet. Dermed mistet han sin plass i arverekkefølgen.

Årsaken til at han ikke søkte parlamentet var at hans kone, prinsesse Mabel Wisse Smit, hadde hatt et intimt forhold til mafiabossen Klaas Bruinsma.

Hun nektet imidlertid det selv, men for å spare kongefamilen for ydmykende gransking fra pressens side giftet de seg altså borgelig i 2004 - uten parlamentets godkjennelse.

Prinsesse Beatrix har likevel holdt av sin avdøde sønn og hans familie, som har blitt invitert til alle familiesammenkomster. Under tronskiftet tidligere i sommer var også prinsesse Mabel æresgjest. Trolig var sønnen Johan Frisos tragiske ulykke en medvirkende årsak til at Beatrix abdiserte.

Nå spørs det om prins Friso likevel blir stedt til hvile i den kongelige krypt, eller om familien må ta til takke med et annet sted.

LES OGSÅ: Kronprinsens eks snakker ut