Malaysia:

Full forvirring om kongelig misse­dronning-brudd

Gikk av tronen for kjærligheten. Nå skal det være slutt.

RYKTEFLOM: Det var en trolig en rykteflom som sørget for at sultan Muhammad V måtte forlate tronen i januar. Nå skal en ny rykteflom ha det til at det er slutt mellom han og hans russiske kone. Foto: NTB scanpix
RYKTEFLOM: Det var en trolig en rykteflom som sørget for at sultan Muhammad V måtte forlate tronen i januar. Nå skal en ny rykteflom ha det til at det er slutt mellom han og hans russiske kone. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Malaysias kongehus er i vinden om dagen. I april ble det kunngjort at den ukjente, svenske au pairen Sofie Louise Johansson (33) skulle gifte seg med landets kronprins, Tengku Muhammad Faiz Petra (45). Bryllupet gikk av stabelen i midten av april, og dermed ble en svensk kvinne landets nye kronprinsesse.

Kronprinsen er bror til sultan Muhammad V (49), som var konge - eller Yang di-Pertuan Agong - i Malaysia fram til januar, da han valgte å abdisere etter bare to år på tronen.

Det var den første abdikasjon landet hadde sett siden de ble uavhengige fra Storbritannia i 1957.

Han overtok tronen i 2016, men ble altså ikke sittende lenge. I november tok han permisjon fra stillingen som konge, eller sultan, av medisinske årsaker. Kort tid etter begynte det å gå rykter om at han hadde funnet kjærligheten - med en ung, russisk kvinne.

Rykter om skilsmisse

Det hadde han, og samme måned skrev flere medier at han hadde giftet seg med Rihana Oksana Voevodina (27), som har en forhistorie som missedronning. Hun har blant annet vært kåret til Miss Moskva tidligere.

Nå kan derimot flere medier melde om at forholdet mellom ekskongen og den tidligere missedronninga er over - bare et halvt år etter bryllupet. Den lokale avisen The New Straits Times skriver at paret søkte om skilsmisse den 1. juli, uten at det er bekreftet fra verken malaysisk eller russisk hold.

Skilsmissepapirene skal ha sirkulert rundt om på sosiale medier, og kilder hevder at disse er ekte.

MISSEDRONNING: Rihana Oksana Voevodina, som nå har skiftet etternavn til Petra, ble i 2015 kåret til Miss Moscow. Nå er hun altså ekskongens hustru, om ikke ryktene om skilsmissen faktisk stemmer. Foto: NTB scanpix
MISSEDRONNING: Rihana Oksana Voevodina, som nå har skiftet etternavn til Petra, ble i 2015 kåret til Miss Moscow. Nå er hun altså ekskongens hustru, om ikke ryktene om skilsmissen faktisk stemmer. Foto: NTB scanpix Vis mer

I papirene hevdes det at ordet «talak» ble sagt tre ganger, som i visse grener av islam er en anerkjent måte å gjennomføre en skilsmisse på. Dette skal ha skjedd i Singapore.

Avisen hevder også at det har vært problemer i forholdet i en stund, som blant annet skal skyldes en rekke sexskandaler. Eksmonarkens kone har nemlig vært med i et russisk realityprogram, og skal ha stilt opp på lettkledde bilder i løpet av karrieren. Statsreligionen i Malaysia er islam, noe monarker bør opptre i tråd med.

TAUS: Verken ekskongen, hans kone eller apparatet rundt dem har uttalt noe om verken bryllupet eller den eventuelle skilsmissen. Her er den tidligere sultanen fotografert før abdiseringen. Foto: NTB scanpix
TAUS: Verken ekskongen, hans kone eller apparatet rundt dem har uttalt noe om verken bryllupet eller den eventuelle skilsmissen. Her er den tidligere sultanen fotografert før abdiseringen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Kontroversielt

Å forlate sin stilling for å gifte seg med en russisk missedronning har definitivt ikke vært helt på linje med landets religiøse og moralske koder, noe ekskongen også har fått kjeft for.

Det er ikke ulovlig for en malaysisk konge å gifte seg med en utenlandsk statsborger, men den singaporske avisen Straits Times hevdet tidligere i år at andre monarker i landet ikke likte tanken på at Voevodina skulle bli dronning.

I mai ble paret foreldre til en liten gutt, som har fått det lange navnet Tengku Ismail Leon Petra Bin Tengku Muhammad V Faris Petra. Med sine 390 000 følgere på Instagram har den tidligere missedronningen delt flere glimt av både babyen og hverdagen med kongen.

Slår tilbake

Ifølge Business Insider er det flere som nå betviler skilsmissen. I går la hun ut en video på Instagram, som blant annet viser at hun og ekskongen danser tett sammen. I videoen sier hun blant annet følgende:

- Jeg vil være den siste personen i livet hans, og jeg vil leve med ham til mine dager er talte, sier hun, hvorpå han følger opp:

- De viktigste tingene er forståelse og tålmodighet. Det er mange som sier kjærlighet, og det er fint, det. Men etter 15 til 20 år, er det forståelse og tålmodighet som er det viktigste, sier han.

Det virker dermed som de to forsøker å gjøre det de kan for å begrave ryktene om en skilsmisse, selv om de aldri kommenterer det direkte. Det kommer de heller trolig ikke til å gjøre. Heller ikke ekteskapet deres ble bekreftet.

Se dette innlegget på Instagram

...

Et innlegg delt av Rihana Oksana Petra (@rihanapetra)

Kongehuset i Malaysia er unikt i verdenssammenheng. En ny konge tiltrer hvert femte år, og regenter fra ni av de elleve delstatene i Malaysia veksler på å ha tittelen, skriver NTB. I slutten av januar ble Al-Sultan Abdullah (59), hvis fulle navn er Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah ibni Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta'in Billah, utpekt som ny sultan.

Selv om Malaysias konge er landets statsoverhode, er rollen høyst seremoniell etter en grunnlovsendring i 1994. Men han utpeker ministere og senatorer.

LES OGSÅ: Derfor reiser hun ikke like langt på tur lenger

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer