Prins Henriks dødsfall:

Full forvirring i hjemlandet om kronprinsesse Mary

Australske medier spekulerer i hvorvidt kronprinsessen snart får ny tittel.

NY DRONNING?: Australske medier spekulerer i hvorvidt Danmarks kronprinsesse Mary snart blir ny dronning. Her er hun avbildet med sin nå avdøde svigerfar prins Henrik utenfor Drottningholm Slott i Stockholm i 2006. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
NY DRONNING?: Australske medier spekulerer i hvorvidt Danmarks kronprinsesse Mary snart blir ny dronning. Her er hun avbildet med sin nå avdøde svigerfar prins Henrik utenfor Drottningholm Slott i Stockholm i 2006. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Publisert

(Se og Hør): Nyheten om prins Henriks (83) dødsfall har blitt bredt omtalt verden over de siste dagene.

Prins Henrik sovnet stille inn tirsdag denne uken, hvor dronning Margrethe (77) og deres to sønner, kronprins Frederik (49) og prins Joachim (48), var til stede.

I etterkant av dødsfallet har spekulasjonene om hvorvidt dronningen kommer til å abdisere nok en gang blusset opp. I så tilfelle ville kronprins Frederik og kronprinsesse Mary (46), som opprinnelig kommer fra Australia, blitt Danmarks nye konge og dronning.

- Ikke tradisjon

Spesielt i Marys hjemland har mediene - blant annet 9Honey og News.com.au - stilt spørsmålstegn ved hvorvidt kronprinsessen snart kan tituleres som dronning.

GIKK BORT: Sent på kvelden tirsdag 13. februar 2018 sovnet prins Henrik av Danmark stille inn, 83 år gammel. Både dronning Margrethe og sønnene deres, kronprins Frederik og prins Joachim, var til stede. Prins Henrik var en fargerik prins - se noen av øyeblikkene fra livet hans her! Vis mer

Ifølge Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle kommer imidlertid ikke Margrethe til å forlate sin post med det første.

- Det har i en årrekke vært spekulert i om dronning Margrethe vil abdisere, senest ved årsskiftet. Det er imidlertid ikke tradisjon for at de skandinaviske monarkene gjør det, sier Vagle og fortsetter:

- Hun har selv sagt i boken «En familie og dens Dronning» at: «Når jeg sier at jeg blir sittende til jeg faller av pinnen, er det fordi jeg i prinsippet forestiller meg at det er det jeg er forpliktet til.» Hun har også sagt det i flere intervjuer senere.

OVERTAR TRONEN: Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary blir konge og dronning i Danmark i fremtiden. Kongehuseksperter tror imidlertid ikke at det skjer med det første. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
OVERTAR TRONEN: Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary blir konge og dronning i Danmark i fremtiden. Kongehuseksperter tror imidlertid ikke at det skjer med det første. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

- Moden for å overta

Selv om det er liten sannsynlighet for at dronning Margrethe abdiserer, påpeker Vagle at 77-åringen har overrasket med utradisjonelle valg tidligere.

- For eksempel da hun kunngjorde at hennes avdøde ektemann skulle gå over i pensjonistenes rekker. Det er klart at den siste tiden med prins Henriks sykdom og dødsfall har vært tøff for henne. Kronprins Frederik fyller 50 år i år, og er moden for å overta. Han har jo allerede tatt over en del av hennes oppgaver.

Det at australske medier spekulerer i et mulig tronskifte, synes imidlertid ikke kongehuseksperten er oppsiktsvekkende.

- Det faktum at australske medier spekulerer over at den danske dronningen skal abdisere, er ikke så rart. Kronprinsesse Mary, som vil bli dronning i Danmark når ektemannen overtar tronen, er nemlig svært populær i hjemlandet, sier hun.

Skal kremeres

Kort tid etter at prins Henrik gikk bort, ble de praktiske detaljene omkring de forestående dagene offentliggjort av det danske kongehuset.

Det har lenge vært spekulert om hvor prinsen vil bli gravlagt, etter at han gjentatte ganger har uttalt at han ikke ønsket å gravlegges ved sin kone på ekteparets planlagte gravsted ved Roskilde Domkirke.

På en pressebrifing onsdag formiddag kunne det danske slottet fortelle at prins Henrik skal kremeres.

Den ene halvdelen av prinsens aske skal etter prinsens eget ønske spres over dansk farvann, mens den andre halvdelen av asken skal legges i en urne og senkes i hagen ved Fredensborg slott.

Etter en militær seremoni fredag vil kisten bli ført fra Amalienborg til Christiansborg slottskirke. Der vil kisten stå i tre dager inntil en privat bisettelse vil finne sted tirsdag 20. februar klokka 11.00. Det blir altså ingen statsbegravelse.

LES OGSÅ: ​Dronningen oppfylte prins Henriks siste ønske

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer