Prinsesse Madeleine:

Fratatt apanasjen

Den svenske kongen har kuttet støtten til et familiemedlem.

APANASJE: Prinsesse Madeleine får ikke lenger apanasje fra staten. Foto: Shutterstock / NTB
APANASJE: Prinsesse Madeleine får ikke lenger apanasje fra staten. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I disse dager slipper flere av Europas kongehus sine årsrapporter fra fjoråret. Rapportene sier noe om hvordan det har gått med kongehusene, og forteller oss noe om økonomien til medlemmene.

I dag kom den svenske kongefamiliens rapport, og der kommer det frem at kong Carl Gustaf (75) har tatt en noe overraskende beslutning.

Prinsesse Madeleine (39) står nemlig oppført med null kroner i apanasje.

- JEG STREVER: Hennes Kongelige Høyhet prinsesse Madeleine røpet hos «Skavlan» at hun aldri har vent seg til å være i oppmerksomhetens sentrum. Video: NRK Vis mer

Kuttes

Apanasjen sier noe om hvor mye penger de ulike medlemmene får fra staten i «lønn».

Kongen og dronningen får åtte millioner svenske kroner, kronprinsesse Victoria og prins Daniel får 4,5 millioner svenske kroner og prins Carl Philip og prinsesse Sofia får 1,1 millioner svenske kroner.

Prinsesse Madeleine og Chris O'Neill står imidlertid uten apanasje, etter kongens beslutning, skriver Svensk Dam. Det kommer frem i årsrapporten.

- Det kommer av at de har helt ulike roller, og hvilke kostander som er forenlig med de rollene. Ellers peleier man kanskje å si at i en vanlig familie så skal barna få like mye penger, men sånn er det ikke her, sier hoffets økonomisjef Jan Lindman til Expressen.

UVANLIG: Prinsesse Madeleine og familien er tilbake i Sverige, og viser seg fra en sjelden side i forbindelse med en svensk juletre-tradisjon. Video: Swedish Press Agency Vis mer

Paret bor sammen med barna i USA, og prinsessen jobber med World Childhood Foundation og Min Stora Dag. Det er imidlertid ikke nok jobb for å ta del i statens penger.

I rapporten står det nemlig at kongen har besluttet at et beløp kun skal deles ut til de medlemmene av kongefamilien som utfører offisielle oppdrag for kongehuset.

Det har ikke prinsesse Madeleine gjort.

Ifølge Aftonbladet får hun imidlertid en erstatningssum ved de tilfellene hvor hun representerer kongehuset.

I beløpet som blir utbetalt kommer det for øvrig frem at det skal dekke boutgifter ved kongelige residenser, bil- og transportkonstnader, enkelte sikkerhetskostnader, klær til offentlig representasjon og private kostander.

KJEDELIG: Det er ikke alltid like lett å holde 100% fokus under lange forsamlinger. Det fikk den svenske kongefamilien føle på nylig. Video: Expressen TV Vis mer

Det svenske kongehuset får nærmere 150 millioner kroner av skattebetalernes penger hvert år. Halvparten går til driften av slottet, mens resten til kongelig apanasje.

Hvor mye som går direkte til kongefamilien har tidligere vært hemmelig.

LES OGSÅ: Derfor holdes Chris utenfor

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer