Det danske kongehuset:

Fratas titlene

Prins Joachims barn mister prins- og prinsessetitler.

MISTER TITLER: Danske prins Joachims barn mister prins- og prinsessetitlene. Foto: Ritzau Scanpix / NTB
MISTER TITLER: Danske prins Joachims barn mister prins- og prinsessetitlene. Foto: Ritzau Scanpix / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Danske prins Joachims barn fratas prins- og prinsessetitlene. Det melder danske BT.

Det gjelder barna Nikolai (23), Felix (20), Henrik (13) og Athena (10).

Det kommer frem i en pressemelding. Det er dronning Margrethe som står bak beslutningen. De nye titlene blir grever og grevinne av Monpezat.

SVARTE FEIL: Se og Hørs kongehusekspert Anders Stavseng intervjuet Kronprinsesse Mary av Danmark i Texas. Det gikk ikke helt som det skulle. Vis mer

- I april 2008 tildelte Hennes Majestet Dronningen sine sønner, deres ektefeller og deres etterkommere titlene greve, grevinne og komtesse av Monpezat. I mai 2016 ble det dessuten meddelt at hans kongelige høyhet prins Christian som den eneste av dronningens barnebarn forventes å motta apanasje fra staten som voksen, innledes pressemeldingen.

- Som en naturlig forlengelse av dette har Hennes Majestet bestemt at med virkning fra 1. januar 2023 kan etterkommerne av Hans Kongelige Høyhet Prins Joachim kun bruke sine titler som greve og grevinne av Monpezat, slik at deres tidligere titler som prins og prinsesse av Danmark vil bortfalle.

AVBILDET SAMMEN: Her kjører prinsesse Ingrid Alexandra og kjæresten Magnus inn til Skaugum sammen. Bilder: Andreas Fadum. Reporter: Caroline Vagle. Video: NRK. Klipp: Celina Morken. Se flere bilder her: https://www.seher.no/kongelig/tatt-pa-fersken-med-magnus/77008540 Vis mer

Ifølge pressemeldingen har dronningen tatt avgjørelsen basert på trendene man ser i andre kongehus.

Beslutningen skal skyldes at dronningen ønsker å gi barnebarna friheten til å ta egne beslutninger i livet - som ikke styres av kongelige forpliktelser.

I SJOKK: Grevinne Alexandra, mor til Nikolai og Felix, forteller at barna føler seg utstøtt av kongehuset. Foto: Shutterstock / NTB
I SJOKK: Grevinne Alexandra, mor til Nikolai og Felix, forteller at barna føler seg utstøtt av kongehuset. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer

Kort tid etter at nyheten smalt uttaler grevinne Alexandra, som er mor til Nikolai og Felix, seg om avgjørelsen.

- Vi er alle forvirret etter avgjørelsen. Vi er triste og i sjokk. Dette kommer som et lyn fra klar himmel. Barna føler seg utstøtt. De kan ikke forstå hvorfor identiteten deres er tatt fra dem, sier grevinne Alexandra til danske BT.

Hennes presserådgiver, Helle von Wildenrath Løvgreen, understreker overfor den danske avisen at grevinnen er «for preget av kongehusets sjokkerende utmelding til å uttalte seg ytterligere på nåværende tidspunkt».

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, forteller at det ikke er særlig overraskende at denne nyheten kom nå.

HARNISK: En casino-reklame vekket oppsikt i Danmark. Flere mente at den ene figuren i reklamen var dronning Margrethe av Danmark. Vis mer

- Dette er helt i tråd med hva som har skjedd i flere andre kongehus de siste åra. Man ønsker et tydeligere skille mellom arbeidende kongelig og ikke. Vi vet at svenskekongen tok fra sine barnebarn H.K.H-titlene for en tid tilbake siden, og at kong Charles (også før han ble konge) har jobbet med å slanke antall arbeidene kongelige, sier hun, og fortsetter:

- Dronning Margrethe peker på at hun ønsker barnebarna skal stå friere til å skape sine egne liv uten de begrensninger tilknytningen til kongehuset medfører. Noe vi jo faktisk har sett kan være problematisk for eksempel her til lands med prinsesse Märtha Louise, og med prins Harry i Storbritannia.

LES OGSÅ: Stjal showet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer