Dronning Elizabeth:

Frastjålet private eiendeler - ansatt avslørt

En ansatt ved Buckingham Palace har erkjent straffskyld etter å ha stjålet for millioner av dronningen.

TYVERI: Dronning Elizabeth har fått frastjålet flere eiendeler. Disse har senere blitt solgt på nettet. Her avbildet med hertuginne Meghan ute på oppdrag sommeren 2018. Foto: Tim Rooke/ REX/ NTB
TYVERI: Dronning Elizabeth har fått frastjålet flere eiendeler. Disse har senere blitt solgt på nettet. Her avbildet med hertuginne Meghan ute på oppdrag sommeren 2018. Foto: Tim Rooke/ REX/ NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er nok mange som hadde blitt klåfingret om de fikk vandre alene rundt på slottet. Slik var det for den kongelige cateringassistenten Adamo Canto (37), som ikke klarte å holde fingrene fra fatet.

Denne uken erkjente han nemlig straffskyld på tre tilfeller hvor han har stjålet fra ingen ringere enn verdens lengstsittende monark, dronning Elizabeth (94).

Ifølge BBC skal flere av dronningens svindyre gjenstander ha forsvunnet ved flere anledninger mellom november i fjor og august i år.

Blant tingene Canto rappet med seg fra slottet var ulike minnesmerker hvor noen var verdt mer enn 100 000 britiske pund, over 1,1 millioner norske kroner. Disse ble senere solgt på Ebay, men det var også private eiendeler som forsvant fra Buckingham Palace.

TYVEN: Adamo Canto da han forlot retten i London mandag. Foto: Kirsty O'connor / Pa Photos / NTB
TYVEN: Adamo Canto da han forlot retten i London mandag. Foto: Kirsty O'connor / Pa Photos / NTB Vis mer

Solgte videre

Påtalemyndigheten i saken, Simon Maughan, avslørte i retten at også fotografier av prins Harry, prins William og hertuginne Kate er blant tyvgodset.

Cateringassistenten stjal også et album med bilder tatt under president Donald Trumps besøk til Storbritannia i fjor. Dette skal ha hatt en verdi på 1500 britiske pund, over 17 000 norske kroner.

Flere titalls andre gjenstander har blitt stjålet fra slottets butikk, mens andre gjenstander forsvant fra hoffets skap, dronningens galleri-butikk og prins Andrews bod.

Ifølge den britiske avisen skal Canto ha tjent opp mot nesten 120 000 norske kroner, til tross for at tingene ble lagt ut langt under verdien. Canto skal ha begynt å jobbe på Buckingham Palace i 2015 og skal under coronapandemien ha fått større tilgang til deler av slottet.

TALE: Dronning Elizabeth talte til det britiske folk under coronakrisen. Bilder fra BBC. Vis mer

Søker assistent

Etter å ha erkjent straffskyld ble cateringassistenten løslatt med betinget kausjon. Ifølge dommer Alexander Jacobs kan Canto risikere fengselsstraff.

Til tross for hendelsene på slottet, ser det imidlertid ikke ut til at dronning Elizabeth har blitt skremt fra å slippe hoffarbeidere inn på seg. Ifølge LinkedIn søker hun nemlig nå en ny personlig assistent som skal hjelpe henne i hverdagen på Buckingham Palace og på reise.

I stillingsannonsen kommer det frem at det vil være en arbeidsmengde på 37,5 timer i uken. Koordinering av kalendre, skrive utkast til korrespondanser og i tillegg delta på møter og arrangementer er blant arbeidsoppgavene det opplyses om.

Ifølge The Sun tilbyr dronningen en lønn på litt over 415 000 norske kroner.

ÅPEN: Hertuginne Meghan avslører at hun mistet ufødt barn. Hoffekspertene hyller henne. Video: Caroline Vagle og Anders Johan Stavseng. Vis mer

Bryter tradisjonen

Tyveri og nyansettelse er nok bare noe av det som preger dronningens tanker i disse dager. Tirsdag ble det nemlig kjent at hun har avlyst julen på Sandringham.

Dronningen og ektemannen, prins Philip (99), skal derimot feire høytiden på Windsor slott utenfor London. Det opplyste Buckingham Palace i en pressemelding.

Den 94 år gamle monarken har fast tilholdssted på residensen når hun ikke oppholder seg i Buckingham Palace. Dette blir første gangen de feirer jul et annet sted enn Sandringham siden 1988.

- Etter å ha vurdert alle passende råd, har dronningen og hertugen av Edinburgh bestemt at de dette året vil tilbringe julen stille og rolig på Windsor, sa en talsperson for den britiske dronningen.

Det er foreløpig ikke klart om noen av den øvrige kongefamilien vil være til stede under feiringen.

PLANLEGGER FRIERI: I et intervju med Vanity Fair avslører Durek Verrett at han har planlagt å fri til sin kjæreste, prinsesse Märtha Louise. Vår kongehusekspert svarer på om det i framtiden er mulig at Durek blir prins av Norge. Vis mer

LES OGSÅ: Enke raser etter dødsulykke

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer