REAGERER: Kong Carl Gustaf er tydeligvis ikke fornøyd med kommunens behandling av uteliggerne. Foto: Stella Pictures
REAGERER: Kong Carl Gustaf er tydeligvis ikke fornøyd med kommunens behandling av uteliggerne. Foto: Stella Pictures Vis mer

Forsvarer lokale tiggere

Teltleir ble flyttet før dagens broåpning i Sverige. Det fikk kong Carl Gustaf til å ta affære.

SEOGHØR.NO: Torsdag denne uken skal kong Carl Gustaf åpne den nye broen i Sundsvall.

I nærheten av broen har det vært en telt- og campingleir for tiggere og uteliggere, men disse har kommunen flyttet bort i forkant av kongens besøk, skriver den svenske avisen Expressen.

Det var TV-kanalen SVT som først omtalte skandalen i forbindelse med åpningen av Sundsvallbroen.

Oppsiktsvekkende uttalelse fra Slottet

Kong Carl Gustaf er imidlertid ikke særlig fornøyd med kommunens opplegg. Det hører med til sjeldenhetene at kongehuset går ut og kritiserer en kommune i forkant av et besøk. Det har de imidlertid gjort denne uken:

- Hoffet stiller seg svært undrende til å flytte på leiren og mennesker i forbindelse med åpningen av Sundsvallbroen, sier Carl Gustafs pressesjef, Margaretha Thorgren til Expressen.

Kommunen og trafikketaten hadde ifølge Expressen først bestemt at teltleiren kunne få stå, men endret senere beslutningen. De forsøkte å bortforklare flyttingen med at en kraftledning skulle settes opp...

Likhetstrekk med Myanmar

Da kong Harald og dronning Sonja tidligere denne måneden besøkte Myanmar i Asia hadde også de lokale myndighetene ryddet på elvebredden i forkant av kongeparets ankomst til Mandalay.

100 hus ble slettet med jorden av bulldosere for å «pynte på fasaden» i forkant av Sonja og Haralds ilandstigning fra den lukseriøse elvebåten. Myndighetene ville ikke at det norske kongeparet skulle se slummen på elvebredden.

Myndighetenes brutale oppførsel førte til et ramaskrik her hjemme i Norge, og selv kongeparet var oppgitte over de lokale myndighetenes oppførsel.

– Det er veldig leit. Vi har ikke bedt om dette i det hele tatt. Vi skulle ha en privat mottakelse her, men dette er noe de har ønsket, sa kong Harald til pressen da han steg i land på elvebredden i Mandalay.

Endret programmet

Utenriksdepartementet var er ansvarlige for all planlegginga av statsbesøket. Da de gikk opp ruten på forhånd var de blitt enig om et annet ilandstigningssted for kongeparet. De var ikke klar over at myndighetene jaget bort fattige før Sonja og Haralds ankomst før saken ble omtalt i media.

I MYANMAR: Da skandalen i Mandalay nådde Norge satt kongeparet på en luksuriøs elvebåt - helt uvitende om at over 200 innbyggere var tvangsflyttet bort og husene deres jevnet med jorden på grunn av statsbesøket. Foto: Andreas Fadum
I MYANMAR: Da skandalen i Mandalay nådde Norge satt kongeparet på en luksuriøs elvebåt - helt uvitende om at over 200 innbyggere var tvangsflyttet bort og husene deres jevnet med jorden på grunn av statsbesøket. Foto: Andreas Fadum Vis mer

– Dette var ukjent for oss og vi mener at dette ikke burde ha blitt gjort. Fattigdom kan man ikke gjemme bort. Det et problem man må løse gjennom utvikling og det er blant annet derfor vi engasjerer oss i Myanmar, uttalte kommunikasjonssjef i UD, Frode Andersen, til NRK.

LES OGSÅ: Prinsen sjokkerte i begravelsen

Lik Se og Hør på Facebook

Meld deg på vårt kjendisvarsel! Ønsker du siste nytt om kjendis og underholdning rett i innboksen? Meld deg på vårt kjendisvarsel og få siste nytt rett i innboksen.