TILBAKE: Prins Harry skal gjennomføre sitt første offisielle oppdrag torsdag, etter at han og kona, hertuginne Meghan, kunngjorde at de trekker seg tilbake fra kongelige plikter. Foto: NTB Scanpix
TILBAKE: Prins Harry skal gjennomføre sitt første offisielle oppdrag torsdag, etter at han og kona, hertuginne Meghan, kunngjorde at de trekker seg tilbake fra kongelige plikter. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Prins Harry:

Første oppdrag etter sjokkavgjørelsen

Pressen skal ha fått begrensninger i forkant.

Publisert

Det har stormet rundt kongehuset i Storbritannia den siste tiden, etter at det forrige uke ble kjent at prins Harry (35) og hertuginne Meghan (38) har valgt å trekke seg tilbake fra sine kongelige plikter, og slik få mindre fremtredende roller i kongefamilien.

Mandag denne uken samlet dronning Elizabeth (93) familien til krisemøte på familiegodset Sandringham i Norfolk, hvor problemstillinger tilknyttet hertugparets sjokkavgjørelse ble diskutert.

Etter møtet sendte den britiske monarken ut en offisiell uttalelse der det ble kjent at hun aksepterer Meghan og Harrys ønske om å tilbringe mer tid i Nord-Amerika, til tross for at hun helst hadde sett at de fortsatte å være fullverdige medlemmer av den britiske kongefamilien.

I uttalelsen kom det også frem at hertugparet ikke ønsker å leve på offentlige midler, og at flere detaljer om Meghan og Harrys nye liv vil bli offentliggjort på et senere tidspunkt.

STRID: Det skal være stor uenighet innad i den britiske kongefamilien etter at det ble klart at Meghan og Harry ønsker å trekke seg tilbake. Se og Hørs kongehusekspert forklarer. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Unnvek pressens spørsmål

Selv om det har blåst kraftig rundt paret den siste tiden, overrasket hertuginnen «alle» da hun tirsdag dukket opp på et kvinnesenter i Canada. I dag, torsdag, har også prins Harry sitt første offisielle oppdrag etter at sjokkbeslutningen ble kjent - noe det dermed har vært knyttet stor spenning til.

Sky News skriver at prinsen deltar på trekningen til Rugby Leauge VM, som arrangeres på Buckingham Palace torsdag.

I AKSJON: Prins Harry under trekningen til Rugby League VM på Buckingham Palace. Foto: AP/ NTB scanpix
I AKSJON: Prins Harry under trekningen til Rugby League VM på Buckingham Palace. Foto: AP/ NTB scanpix Vis mer

I 2021 er Storbritannia vertsland, og torsdag er representanter fra alle de 21 deltakerlandene til stede ved slottet.

Dette er altså prinsens første offisielle opptreden etter kunngjøringen om at hertugparet skal trekke seg tilbake, og under arrangementet fikk prins Harry naturligvis spørsmål om beslutningen - noe han ifølge Sky News unnlot å svare på.

TAUS: Prins Harry unnlot å svare på spørsmål om «Megxit» under arrangementet på Buckingham Palace torsdag. Foto: AP/ NTB scanpix
TAUS: Prins Harry unnlot å svare på spørsmål om «Megxit» under arrangementet på Buckingham Palace torsdag. Foto: AP/ NTB scanpix Vis mer

Det var mens Harry tok et gruppebilde med noen barn at han fikk dette spørsmålet fra en reporter:

- Hvordan går diskusjonene om fremtiden deres?

Prinsen responderte med å smile mot en av personene i følget sitt, og svarte ikke på spørsmålet fra journalisten.

PÅ JOBB: Prins Harry er tilbake på jobb igjen, i forbindelse med et rugby-arrangement på Buckingham Palace. Foto: NTB Scanpix
PÅ JOBB: Prins Harry er tilbake på jobb igjen, i forbindelse med et rugby-arrangement på Buckingham Palace. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge The Guardian skal pressen ha fått svært begrenset tilgang til torsdagens arrangement, og den britiske avisen skriver at det bare er BBC - som også skal kringkaste rugby-sendingene - som får komme inn på Buckingham Palace.

Sky News skriver at prinsen vil bli værende i Storbritannia frem til neste uke. Hertuginnen har på sin side reist ut av landet igjen og tilbake til Canada, der hun, Harry og sønnen Archie (8 md.) har tilbrakt de siste ukene før kunngjøringen.

PÅ OPPDRAG: Prins Harry hilser på barn som var til stede under trekningen til Rugby League VM. Foto: Jeremy Selwyn/Evening Standard/PA Wire / NTB scanpix
PÅ OPPDRAG: Prins Harry hilser på barn som var til stede under trekningen til Rugby League VM. Foto: Jeremy Selwyn/Evening Standard/PA Wire / NTB scanpix Vis mer

Meghan overrasket

Selv om hertuginne Meghan og prins Harry har vært i hardt vær den siste tiden, har de foreløpig sine kongelige plikter å skjøtte.

Meghans nylige opptreden i Canada ble selvsagt dokumentert på kvinnesenterets Facebook-side, hvor 38-åringen er fotografert sammen med flere kvinner.

ETTER STORMEN: Prins Harry på Buckingham Palace torsdag ettermiddag. Foto: NTB Scanpix
ETTER STORMEN: Prins Harry på Buckingham Palace torsdag ettermiddag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

«Se hvem vi drakk te med i dag! Hertuginnen av Sussex, Meghan Markle, besøkte oss i dag for å diskutere saker om kvinner i samfunnet», skrev de til bildet.

Det er naturlig nok ventet at prins Harry også returnerer til Canada, men inntil videre har han plikter å følge opp i Storbritannia - som torsdagens rugby-arrangement.

Mandag kveld var han også til stede da dronning Elizabeth holdt krisemøte på godset Sandringham for å diskutere den oppståtte situasjonen.

Kom til enighet

Hertuginne Meghan deltok imidlertid ikke i møtet, men det gjorde blant andre prinsens bror William (37) og far, prins Charles (71) - foruten dronningen selv.

Temaer som sto på agendaen for møtet var kongelige titler, apanasje, økonomi, sikkerhet, skatt og bosted.

Etter møtet ble det sendt ut en pressemelding fra dronning Elizabeth hvor det kom frem at den britiske monarken godtar hertugparets ønsker og krav.

- I dag har familien hatt veldig konstruktive diskusjoner om fremtiden til mitt barnebarn og hans familie, het det i uttalelsen.

Det kom også frem at det i løpet av noen dager vil komme en konkret plan for hvordan den nye avgjørelsen blir i praksis.

- Selv om vi ville ha foretrukket at de forblir heltidsarbeidende medlemmer av kongefamilien, respekterer og forstår vi deres ønske om å leve et mer selvstendig liv som familie, het det videre i uttalelsen.

LES OGSÅ: Derfor deltok hun ikke i krisemøtet

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer