Coronavirus:

Første kongelige corona-dødsfall

Prinsesse Maria Teresa, en av kong Felipe av Spanias slektninger, døde som følge av viruset.

DØD: Prinsesse Maria Teresa de Bourbon Parma (t.v) har blitt coronavirusets første kongelige offer. Her er hun fotografert i 2018, sammen med flere slektninger. Foto: NTB scanpix
DØD: Prinsesse Maria Teresa de Bourbon Parma (t.v) har blitt coronavirusets første kongelige offer. Her er hun fotografert i 2018, sammen med flere slektninger. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

De siste ukene har det vært skrevet flere saker om hvordan kongehus verden over håndterer corona-situasjonen. Ingen i det norske kongehuset er foreløpig smittet, og de tar klare forholdsregler for å forbli friske.

I Monaco og Storbritannia er situasjonen derimot annerledes. Fyrst Albert (62) og prins Charles (71) har begge testet positivt, og er for tiden i isolasjon.

Nå har viruset også rammet deler av den spanske kongefamilien. Flere medier skriver lørdag at prinsesse Maria Teresa de Bourbon Parma (86), en nær slektning av kong Felipe, nå har omkommet som følge av viruset.

Kjent som rebell

Magasinet People sier at kongens kusine omkom allerede på torsdag, noe familien valgte å bekrefte offentlig. Hennes bror, prins Sixto Enrique de Borbon, fortalte følgende om den tragiske situasjonen.

- På denne ettermiddagen døde vår søster Maria Teresa de Borbon Parma, et offer av covid-19, i Paris, 86 år gammel, skrev han i en uttalelse.

Den spanske prinsessen var kjent som litt av en rebell, og ble på grunn av sitt politiske engasjement døpt til «den røde prinsessa». Hun ble født i Paris i 1933, og lot seg tidlig engasjere av kvinnekampen og sosiale spørsmål.

Hun er den andre datteren til den karlistiske tronpretendenter Francisco Javiar de Borbon y Barganza. I Spania eksisterer det nemlig noe som omtales som karlistbevegelsen, ifølge Store norske leksikon.

KLAPPER: Barna til Kate og William klapper for helsepersonell på grunn av corona-situasjonen. Vis mer

De var tilhengere av den linjen av det spanske kongehuset som stammet fra don Carlos, yngre bror av kong Ferdinand VVI, og ønsket at denne linjen skulle overta den spanske tronen.

Don Carlos ble fratatt sin arverett i 1830, og tronen gikk i stedet til niesen hans - Isabella II. Det var så mye misnøye at det brøt ut krig. Bevegelsen har fortsatt tilhengere, blant andre den nå avdøde prinsessen. Bevegelsen ville ha hennes far på tronen, men det skjedde aldri. Han døde i 1977.

Bevegelsen eksisterer fortsatt i dag, men har liten makt. Det har også vært store splittelser innad på grunn av ledelsens politiske tilhørighet.

Ugift

Prinsesse Maria Teresa giftet seg aldri, og fikk heller aldri noen barn. Hun bodde store deler av livet sitt i Paris og i Madrid, der hun også ble professor senere i livet. Hun engasjerte seg blant annet stort i islam, og var opptatt av kvinners rettigheter i arabiske nasjoner. Hun skrev også hele syv bøker, men alle omhandlet familien hennes. Disse ble aldri oversatt til engelsk.

I et intervju med franske Liberation i 2014, fortalte hun at faren «hele livet kjempet for å få dynastiet sitt tilbake på tronen», ifølge Express. Hun var karlist helt fram til sin død. Enkelte ser på broren hennes, som bekreftet dødsfallet, som den rette arvingen til den spanske tronen i dag.

Fire av de seks søsknene hennes, Francoise, Cecilie, Marie des Neiges og prins Sixto Enrique, lever fortsatt. Hun ble begravet i Madrid på fredag.

Spanskekongen har foreløpig ikke uttalt seg om dødsfallet.

LES OGSÅ: - En alvorlig situasjon

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer