Prinsesse Märtha Louise:

- Forsøker å få til en ordning

Kong Harald sier at de er i dialog med prinsesse Märtha Louise om tittelbruken.

BEKREFTER: Kong Harald bekrefter nå at de er i dialog med dattera, prinsesse Märtha Louise, vedrørende hennes bruk av prinsessetittelen i kommersiell sammenheng. Foto: NTB scanpix
BEKREFTER: Kong Harald bekrefter nå at de er i dialog med dattera, prinsesse Märtha Louise, vedrørende hennes bruk av prinsessetittelen i kommersiell sammenheng. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste månedene har prinsesse Märtha Louise og hennes nye kjæreste, den selverklærte sjamanen Durek Verrett, vært mye omtalt i norske medier. Spesielt er det mange som har diskutert hvorvidt tittelen hennes kan og bør brukes i kommersiell sammenheng.

Prinsessa har reist rundt med kjæresten den siste tida. De to har holdt foredraget «The Princess and the Shaman» sammen rundt om i Europa, der tittelen hennes altså brukes i showets navn.

Nå forteller kong Harald til NRK at de er i dialog med dattera angående tittelbruken.

- FORSØKER: Kong Harald sier de forsøker å komme frem til en ordning i samråd med dattera. Foto: NTB scanpix
- FORSØKER: Kong Harald sier de forsøker å komme frem til en ordning i samråd med dattera. Foto: NTB scanpix Vis mer

I dialog

Han har foreløpig holdt seg relativt taus om situasjonen, dersom man ser bort fra at han omtalte det som «hyggelig» at dattera hadde funnet kjærligheten.

I dag kan han altså fortelle at mor og far følger nøye med, og at de prater med prinsessa.

- På nåværende tidspunkt kan vi ikke si hvor langt vi har kommet i dialogen. Men vi forsøker å få til en ordning, sier han til statskanalen.

For en måned siden uttalte kronprins Haakon at han ønsket å gå i dialog med søstera om dette med titulering. Han sa at han spesielt gjerne ønsket å prate om dette som gikk på titulering og næringsvirksomhet. Det virker altså som at dette har skjedd, og at familien nå diskuterer en potensiell løsning.

Saken fortsetter nedenfor.

PÅ BESØK: Kongen var i dag på besøk til Jondal. Her er han fotografert med ordfører Jon Larsgård og fylkesmann Lars Sponheim. Foto: NTB scanpix
PÅ BESØK: Kongen var i dag på besøk til Jondal. Her er han fotografert med ordfører Jon Larsgård og fylkesmann Lars Sponheim. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det var i forbindelse med et besøk til Jondal og Odda at kongeparet tok seg tid til å svare på et par spørsmål. På spørsmål fra NRK om dette har vært en belastning for kongefamilien, svarer kongen at det ikke har vært det.

For en måned siden uttalte kronprins Haakon at han ønsket å gå i dialog med søstera om dette med titulering. Han sa at han spesielt gjerne ønsket å prate om dette som gikk på titulering og næringsvirksomhet. Det virker altså som at dette har skjedd, og at familien nå diskuterer en potensiell løsning.

Det er ikke bare de nærmeste som snakker med prinsesse Märtha Louise. I midten av mai meldte Slottet at de følger med på debatten rundt prinsessa.

- Vi følger med på debatten og det som uttales, og kommer til å være i dialog med prinsessen knyttet til markedsføringen av hennes næringsvirksomhet, skrev de i en kommentar til NRK.

Saken fortsetter nedenfor.

Sa fra seg titulering

Prinsesse Märtha Louise har vært langt fra taus offentlig om hva hun mener om debatten. Hun har forsvart bruken av sin tittel flere ganger, og har sagt at det ikke har vært aktuelt for henne å gi den fra seg.

- Jeg har valgt denne måten å leve på, og min måte å tjene penger på. Jeg får ikke penger fra staten. Alle som driver en liknende virksomhet, blir betalt, sa prinsessen til TV 2 den gang.

Kongen bestemte i 2002 at prinsesse Märtha Louise mistet tittelen Hennes Kongelige Høyhet. Samtidig opprettet prinsessen sitt eget firma.

- Årsaken til at prinsesse Märtha Louise siden 2002 ikke lengre skulle bli titulert Hennes kongelige Høyhet var for å skape større avstand til kongehusets offisielle virksomhet. Denne avgjørelsen la til rette for at prinsessa kunne gå ut i arbeidslivet og drive egen næringsvirksomhet, har kommunikasjonssjefen ved slottet, Guri Varpe, nylig uttalt.

Mye omtalt

Helt siden forholdet ble offentliggjort har prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett fått enorm oppmerksomhet i norsk presse.

Prinsessa avslørte selv at hun hadde funnet lykken med den selverklærte «sjamanen», og begge har erklært sin kjærlighet for hverandre på sine respektive Instagram-kontoer.

KØBENHAVN: Søndag gikk startskuddet for foredragsturneen til Märtha Louise og Durek Verrett, «The Princess and The Shaman», i København. Video: Johannes Theodor Fjeld, Dagbladet. Foto: NTB Scanpix Les saken her: https://www.dagbladet.no/kultur/grat-latter-og-uling-pa-sjaman-workshop/71094642 Vis mer

Dagen etter avslørte han på Instagram at han skulle ta turen til Norge, og da han ankom dagen etter, sto et gedigent pressekorps klare på Gardermoen. Han ville ikke si stort, men kunne fortelle at han gledet seg til tida i Norge. På 17. mai troppet han opp på Slottet, da det ble arrangert lunsj der.

Til vanlig har de nemlig et langdistanseforhold, men ifølge Svensk Damtidning avslørte Märtha at det ikke er noe hun ønsker å fortsette med framover.

- Jeg kan absolutt tenke meg å bli samboer med Durek, sa prinsessa nylig til Svensk Damtidning.

LES OGSÅ: Prins William får kritikk etter farsdagsbilde

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer