Marius Borg Høiby og Juliane Snekkestad:

Forholdet vekker internasjonal oppsikt

Nå har nyheten om Marius Borg Høiby og Juliane Snekkestad nådd utlandet.

ENORM OPPMERKSOMHET: Forholdet mellom Mette-Marits sønn Marius Borg Høiby og modell Juliane Snekkestad har fått bred omtale den siste tiden. Nå vekker saken også internasjonal oppmerksomhet. Foto: NTB Scanpix / Faksimile
ENORM OPPMERKSOMHET: Forholdet mellom Mette-Marits sønn Marius Borg Høiby og modell Juliane Snekkestad har fått bred omtale den siste tiden. Nå vekker saken også internasjonal oppmerksomhet. Foto: NTB Scanpix / Faksimile Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Se og Hør): I slutten av mars kunne Se og Hør avsløre at kronprinsesse Mette-Marits (44) sønn, Marius Borg Høiby (21), har funnet kjærligheten med den norske modellen Juliane Snekkestad (22).

Saken har siden fått bred omtale i norske medier - av flere årsaker.

Nå har også en rekke internasjonale medier kastet seg over nyheten om kjærlighetsforholdet. Deriblant britiske Daily Mail, amerikanske Hola!, tyske Bild, svenske Hänt i Veckan og Italias ledende seriøse avis, Corriere della Sera.

«En VELDIG vågal kongelig kjæreste! Sønnen til Norges kronprinsesse Mette-Marit dater tidligere Playboy-modell som er kjent for sine bikinibilder», heter det blant annet i artikkelen til Daily Mail.

Faksimile: Daily Mail
Faksimile: Daily Mail Vis mer
Faksimile: Corriere della Sera
Faksimile: Corriere della Sera Vis mer

Playboy-bilder

Det er spesielt Snekkestad som fyller største del av spalteplassen. Flere av mediene tar for seg 22-åringens modellkarriere, og retter blant annet fokus mot Snekkestads bilder for Playboy.

Saken fortsetter under faksimilene:

Faksimile: Bild
Faksimile: Bild Vis mer
Faksimile: Hola!
Faksimile: Hola! Vis mer

Den unge modellen har hatt en rekke oppdrag de siste årene, og har blant annet fått bildene sine publisert på Playboys nettsider. Disse ble imidlertid fjernet fra herremagasinets hjemmesider ganske nylig, ifølge VG.

Årsaken bak dette er ikke kjent.

Coming soon for @playboy by @phiaphotography

A post shared by Juliane Snekkestad (@julianesnekkestad) on

Debatten raser

Det har derimot stormet rundt kongefamilien etter Se og Hørs avsløring. Kongehuset gikk blant annet ut med en melding på Slottets hjemmesider, hvor kronprinsparet ga tydelig uttrykk for at de mener Se og Hørs oppslag er et overtramp av privatlivets fred.

Spørsmålet om hvorvidt saken er av offentlig interesse, har blitt heftig debattert de siste dagene. Der noen mener at saken er presseetisk kritikkverdig, mener andre at det er naturlig at pressen omtaler Borg Høibys privatliv.

- Faren hans er ikke Haakon, men moren hans er kronprinsessen av Norge og den kommende dronningen i Norge. Da er det vanskelig å hevde at man ikke er en offentlig person, har den svenske hoffeksperten og sjefredaktør i Svensk Damtidning, Johan T. Lindwall, uttalt til Dagbladet.

- Offentlig familie

Da kongehuset gikk ut og kritiserte Se og Hørs oppslag, svarte også sjefredaktør Ulf André Andersen i en kommentar på hvorfor Se og Hør mener saken om Marius Borg Høiby og hans nye kjæreste har offentlig interesse.

- Marius Borg Høiby er en del av Norges mest offentlige familie, og det er lang tradisjon for at relasjoner og nettverk i kongefamilien omtales offentlig.

Flere peker også på det faktum at Marius blant annet har vært med i TV-serien «Skam», at han tidvis deler private bilder på Instagram - der han har over 50 000 følgere - og forsøkte å selge en luksusveske på Finn.no - med Slottet som adresse.

Snekkestad har foruten sitt offentlige virke som modell, en populær Instagram-profil, som følges av om lag 50 000 mennesker. Hun har også latt seg intervjue av Minmote i den såkalte «Feelgoodspalten».

👄

A post shared by Juliane Snekkestad (@julianesnekkestad) on

Har fått dekket utgifter

Onsdag ble det for øvrig kjent at Dagbladet har gjort en gjennomgang av hoffets årsberetninger.

Der kommer det frem at samtidig som kronprinsparet krever at Marius skjermes fra medieomtale, har penger fra deres budsjetter til offisielle oppgaver og drift av kongehuset dekket utgifter for 21-åringen.

Kronprinsessen har gjentatte ganger understreket at Marius «ikke skal ha en offentlig rolle og at han ikke er en offentlig person».

Dette tok hun også opp i et åpent brev da sønnen fylte 20 år i fjor. Den gang gikk også daværende sjefredaktør i Se og Hør, Ellen Arnstad, ut og svarte på hvorfor Marius må regnes som en offentlig person.

Deltok med kronprinsparet

Senest i julen dukket kronprinsesse Mette-Marit (44), kronprins Haakon (44), Marius Borg Høiby (20) og Oslo-ordfører Marianne Borgen (66) opp i samlet lag på Storo for å spise lunsj på Egon, i forbindelse med en julefeiring for de vanskeligstilte.

Dagbladet har listet opp flere slike offisielle besøk og oppdrag som Marius har vært deltakende i de siste årene - blant annet under barnetoget på Skaugum 17. mai 2015.

Avisen har samtidig vært i kontakt med jurist Anine Kierulf, som til daglig er fagdirektør ved Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter.

- Når Borg Høiby deltar på offentlige opptredener for kongehuset og det brukes offentlige midler på ham i den sammenheng, så trekker det i retning av at det er legitimt med en viss grad av offentlig interesse for ham og hans person, sier Kierulf til avisen.

Juliane og Marius er i dag samboere i London, der førstnevnte jobber fulltid som modell. Hun kommer opprinnelig fra Tønsberg, og er en bekjent av Linn Helena Nilsen - Marius' ekskjæreste.

LES OGSÅ: - Derfor trykket vi saken om Marius

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer