Danske kongefamilien:

Forbruket sjokkerer

Dronning Margrethe hadde en betydelig større pengebruk i 2022. Det er hun ikke alene om i den danske kongefamilien.

MILLIONBELØP: Dronning Margrethe økte forbruket sitt med mange millioner. Foto: Philip Davali / AFP / NTB
MILLIONBELØP: Dronning Margrethe økte forbruket sitt med mange millioner. Foto: Philip Davali / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Det ser ikke ut til at det ble spart på kronene hos den danske kongefamilien. I dokumenter danske Ekstrabladet har fått innsyn i kommer det frem at kongefamiliens forbruk har eksplodert.

Dronning Margrethe fikk i 2022 tilbakebetalt rundt 14 millioner kroner, noe som betyr at hennes forbruk av merverdiavgiftspliktige varer i fjor utgjorde over 70 millioner kroner.

Dette er betydelig høyere enn i 2021, da beløpet var på nesten 56 millioner kroner.

KONGELIG: Det danske kronprinsparet og dronning Margrethe ankom åpningen av det danske Folketinget etter en turbulent uke. Video: Stig H. Justad Vis mer

Grunnen til at dronningen får tilbakebetalt penger, er fordi medlemmer av det danske kongehuset er fritatt fra å betale moms og betaler derfor betydelig mindre enn vanlige dansker når de kjøper varer eller tjenester.

Ekstrabladet skriver videre at de har vært i kontakt med kongehuset, og at de har spurt om hvorfor forbruket hennes har økt så kraftig. De ønsker ikke å kommentere saken, og henviser istedet til en kommentar hoffets økonomisjef, Dan Folke Pedersen, har gitt til danske Se og Hør tidligere:

- I kongehuset har vi i likhet med resten av samfunnet følt på krisen vi har vært gjennom, som til dels har resultert i økt inflasjon og økte energikostnader. Og så har vi brukt ekstra penger på regjeringsjubileet, akkurat som vi har brukt mye penger på oppussing av våre ulike bygg.

Også prins Joachim og prinsesse Marie, samt prinsesse Benedikte hadde en økning i forbruket sitt i 2022. På henholdsvis 1,5 millioner kroner mot 1,2 millioner kroner for Joachim, og 1,9 millioner kroner mot 1,5 millioner kroner for Benedikte.

ÅPNER OPP: I et eksklusivt intervju med danske B.T. sa prins Joachim og prinsesse Marie at barna deres føler seg «utstøtt». Foto: Bax Lindhardt / B.T. Vis mer

Forbruket til kronprinsparet derimot, gikk ned.

Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary brukte mindre penger i fjor enn de gjorde i 2021. I fjor brukte kronprinsparet 16,7 millioner kroner. Året før det brukte de 20,7 millioner kroner.

Heller ikke nedgangen i forbruket ønsket kongehuset å kommentere.

LES OGSÅ: Reagerer: - Ikke lett

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer