Kronprinsesse Mary:

- Forbruket har vært stort

Danmarks kronprinsesse snur etter motemaset.

LUKSUSDYR: Etter hertuginne Meghan var kronprinsesse Mary den med dyrest garderobe i 2018. Søsteren til dronning Margrethe kom forrige uke med kritikk til kongelige luksusvaner, spesielt rettet mot klær. Enkelte tolket det som et stikk mot kronprinsesse Mary. Nå kommer hun med et slags svar. Foto: NTB scanpix
LUKSUSDYR: Etter hertuginne Meghan var kronprinsesse Mary den med dyrest garderobe i 2018. Søsteren til dronning Margrethe kom forrige uke med kritikk til kongelige luksusvaner, spesielt rettet mot klær. Enkelte tolket det som et stikk mot kronprinsesse Mary. Nå kommer hun med et slags svar. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Mange har opp gjennom årenes løp hisset seg opp over at kongelige, på skattebetalernes regning, ikler seg dyre og eksklusive plagg. Det er ingen hemmelighet at spesielt kvinnene i europeiske kongehus er glad i designere som Valentino og Giambattista Valli.

Prisen på disse kjolene er ofte astronomiske for folk flest, som aldri ville ha hatt råd til en cocktailkjole med femsifret prislapp.

Blant annet har vår egen kronprinsesse Mette-Marit (45) en forkjærlighet for vesker fra Bottega Venet, sko fra Manolo Blahnik, og kjoler fra ovennevnte Valentino.

Søsteren til danskedronningen Margrethe (79), prinsesse Benedikte (75), gikk forrige uke til frontalangrep på kongeliges klesvaner. Hun nevnte ingen navn, men danske medier var raske med å peke fingeren mot kronprinsesse Mary (47) - som i likhet med vår egen kronprinsesse er glad i luksusklær. Nå svarer Mary.

MOTELØVE: Kronprinsesse Mary er kjent for sin luksusstil. Her er hun i bursdagen til prinsesse Benedikte tidligere i vår. Foto: Hanne Juul / Aller
MOTELØVE: Kronprinsesse Mary er kjent for sin luksusstil. Her er hun i bursdagen til prinsesse Benedikte tidligere i vår. Foto: Hanne Juul / Aller Vis mer

Stort forbruk

«Når vi er ute på et arrangement, er vi der for å fremme en sak. Vi er der for å gi omtale i den gode saks tjeneste, og for å støtte den aktuelle organisasjonen. Derfor bør vi ikke kle oss i et veldig dyrt og ekstravagant tøy», står det skrevet i prinsesse Benediktes nye biografi.

Det kan høre tilfeldighetene til at den danske kronprinsessen uken etter nå har bestemt seg for å fortelle at hun har planer om å endre klesvanene sine, men likevel er timingen slående god. I et intervju med det danske motemagasinet In innrømmer hun nemlig at hun enkelte ganger har vært for fint kledd.

- Jeg må innrømme at mitt forbruk av tøy er stort, noe som henger sammen med det livet, den rollen og den jobben jeg har. Men jeg kan gjøre det bedre, og det jobber jeg med, forteller hun i intervjuet.

STORT FORBRUK: Kronprinsessen, her fotografert på åpningen av en utstilling, innrømmer at hun har hatt et stort forbruk av klær opp gjennom årene. Foto: Hanne Juul / Aller
STORT FORBRUK: Kronprinsessen, her fotografert på åpningen av en utstilling, innrømmer at hun har hatt et stort forbruk av klær opp gjennom årene. Foto: Hanne Juul / Aller Vis mer

Den danske kronprinsessen har flere ganger vært på Vanity Fairs liste over best kledde i hele verden, og skaper ofte overskrifter på grunn av sine ekstravagante antrekk. Danske Se og Hør skriver at hun i løpet av 2018 viste seg med 170 forskjellige plagg og tilbehør, hvor hver av dem hadde en snittpris på 7300 danske kroner.

Sammenlagt vil det si at hennes garderobe i fjor kostet 736 000 danske kroner, eller 958 000 norske. Rett opp under millionen, der altså. Til sammenlikning kostet Mette-Marits garderobe rundt 430 000 kroner.

Den danske kronprinsessen, som kom fra en velstående, australsk familie før hun flyttet til Danmark for kjærligheten, kan derimot fortelle at hun prøver på å være flink til å gjenbruke det hun eier.

SVARTE FEIL: Se og Hørs kongehusekspert Anders Stavseng intervjuet Kronprinsesse Mary av Danmark i Texas. Det gikk ikke helt som det skulle. Vis mer

- Jeg bruker det på nytt, både på offisielle oppdrag og privat. Jeg kjøper også vintageklær. Jeg får klær sydd om i mange forskjellige versjoner. Noen kjoler har gått fra å være lange til å bli korte, og noen som har hatt ermer er nå foruten det. Lange kjoler har blitt til skjørt. Jeg mikser og matcher, så jeg får anvendt det på nye måter, sier hun til magasinet.

Mammas råd

I sin kritikk av dyre motevaner forrige uke, trakk prinsesse Benedikte fram sin egen mor - dronning Ingrid - som eksempel. Hun mener dronninga var flink til å kle seg elegant og presentabelt, uten at det kostet en formue.

Dette måteholdet mener hun at dronninga forsøkte å videreføre til seg selv og hennes to søstre, dronning Margrethe (79) og Anne Marie av Hellas (72), men skriver i boken at den yngre generasjonen kongelige med fordel kunne lære mer av nettopp dette.

VISTE MÅTEHOLD: Prinsesse Benedikte skriver at hun og hennes to søste, dronning Margrethe og Anne-Marie av Hellas ble lært opp til måtehold av dronning Ingrid. Her er de sammen under dronningens 90-årsdag i 2000. Hun døde like etter. Foto: NTB Scanpix
VISTE MÅTEHOLD: Prinsesse Benedikte skriver at hun og hennes to søste, dronning Margrethe og Anne-Marie av Hellas ble lært opp til måtehold av dronning Ingrid. Her er de sammen under dronningens 90-årsdag i 2000. Hun døde like etter. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I boken skriver hun at hun mener de kongelige bør fokusere mer på god kvalitet, slik at de kan bruke plaggene over flere år. På denne måten vil ikke fokuset på de kongelige falle på deres hyppige oppgraderinger av en stadig mer eksklusiv garderobe.

Selv bruker hun ofte en veske hun har hatt i hele 40 år, heter det i boken.

- Kongehuset skal ikke være en del av jetsettlivet og må aldri bli det.

Her hjemme i Norge har kronprinsesse Mette-Marit de siste åra fått mer og mer skryt for gjenbruk. Hun stiller ofte i samme gallakjoler flere ganger. Det samme gjelder også flere av hverdagsplaggene hennes.

- FRYKTELIG GALT: Kronprinsesse Mette-Marit har selv uttalt at hun synes fokuset på klær blir feil, når jobben hun legger ned bør stå i fokus. Her fra Malaysia i 2013, som episoden nedenfor handler om. Foto: NTB scanpix
- FRYKTELIG GALT: Kronprinsesse Mette-Marit har selv uttalt at hun synes fokuset på klær blir feil, når jobben hun legger ned bør stå i fokus. Her fra Malaysia i 2013, som episoden nedenfor handler om. Foto: NTB scanpix Vis mer

Da Mette-Marit i 2013 gjestet kvinnekonferansen Women Deliver i Malaysia, skrev VG en artikkel om hennes «trendy bomberjakke» og «ferskenfargede blondekjole fra Valentino». Da Dagbladet Magasinet en tid senere stilte henne spørsmål om hva hun synes om det fokuset, svarte kronprinsessen følgende:

- I fire dager deltok jeg der, satt i paneler, holdt taler og var med på viktige ting. Så når folk bare er opptatt av hvilke sko eller kjoler jeg har på meg, så er det noe fryktelig galt et sted, sa hun den gang.

LES OGSÅ: - Følte at det var litt upassende

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer