Kronprins Frederik:

Forbløffer

Kronprinsens tale til dronning Margrethe har fått mye oppmerksomhet.

JUBILEUMSFEIRING: Denne helgen har kronprins Frederik (t.v.) og prins Joachims mor, dronning Margrethe feiret 50 år på tronen. Førstnevntes tale har i ettertid fått mye oppmerksomhet. Foto: Mads Claus Rasmussen / AFP /
JUBILEUMSFEIRING: Denne helgen har kronprins Frederik (t.v.) og prins Joachims mor, dronning Margrethe feiret 50 år på tronen. Førstnevntes tale har i ettertid fått mye oppmerksomhet. Foto: Mads Claus Rasmussen / AFP / Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I januar i år var det 50 år siden dronning Margrethe (82), da som 31-åring, overtok den danske tronen etter sin far, kong Frederik.

Denne helgen ble jubileet feiret i København, og sammen med den danske kongefamilien samlet det norske og det svenske kongeparet seg for å hylle jubilanten.

På programmet sto ulike arrangementer, deriblant en gallaforestilling og en lunsj på Kongeskipet Dannebrog. Søndag kveld var det duket for festmiddag på Christiansborg slott, og som seg hør og bør ble det holdt en rekke taler for dronningen under middagen.

Én av de som talte til jubilanten var hennes eldste sønn, og dermed neste arvtaker til tronen, kronprins Frederik (54). Mannen som ikke er kjent for å være en spesielt god taler overbeviste imidlertid «alle» etter han hyllet sin mor søndag.

HARNISK: En casino-reklame vekket oppsikt i Danmark. Flere mente at den ene figuren i reklamen var dronning Margrethe av Danmark. Vis mer

Hyllet moren

- Det var en av kronprinsens aller beste - om ikke den beste talen noensinne, forteller B. T.s kongelige korrespondent Jacob Heinel Jensen overfor den danske avisen.

I talen tok han blant annet opp ulikhetene mellom de to:

- Du maler, jeg trener. Du graver etter funn fra fortiden, jeg begravde meg ned for å unngå å bli oppdaget under min tid i Forsvaret. Du mestrer ord, jeg mangler det noen ganger, sa kronprins Frederik.

RØRENDE: Dronning Margrethe takker kronprinsen etter talen under gallamiddagen på Christiansborg slott. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)
RØRENDE: Dronning Margrethe takker kronprinsen etter talen under gallamiddagen på Christiansborg slott. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) Vis mer

Han la også til at hans mor har forberedt han godt når han en dag skal ta over hennes jobb som regent, og at han når den tid kommer vil føre skipet framover med det de har delt som ballast.

Talen i sin helhet kan leses på det danske kongehusets egen nettside.

HUMPETE: Svenske kronprinsesse Victoria og prins Daniel var vertskap for besøket det norske kronprinsparet hadde lagt til Stockholm. Første dag med besøk fikk en noe humpete start. Video: Caroline Vagle / Se og hør Vis mer

- Du er sjefen

Den kongelige korrespondenten holder ikke tilbake på entusiasmen etter kronprinsens velvalgte ord.

- Det var usedvanlig vakkert gjort. Man kunne også se hvordan dronningen lyste opp mer og mer jo lenger han kom inn i talen. Han kunne både være seg selv i talen og fortsatt hylle moren sin. Han sa «du er sjefen», som er en veldig kronprins Frederik-aktig «jordnær» måte å omtale moren sin på. Og hun bare satt og rødmet, smilte og var veldig stolt av sønnen sin fordi han holdt talen på den måten.

Jensen understreker videre at det hele var et «veldig, veldig rørende øyeblikk i dansk kongehistorie».

LES OGSÅ: Kan miste millioner: - Unaturlig

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer