Dronning Sonja:

- Følte meg uønsket

I boken «Sonja. Samtaler med dronningen» forteller dronningen at hun reiste alene til Frankrike i 1965.

FRANKRIKE: I boken «Sonja. Samtaler med Dronningen» forteller dronningen at hun følte seg uønsket, og derfor reiste alene til Frankrike i 1965. Foto: Marit Hommedal / NTB
FRANKRIKE: I boken «Sonja. Samtaler med Dronningen» forteller dronningen at hun følte seg uønsket, og derfor reiste alene til Frankrike i 1965. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer
Publisert

I boken «Sonja. Samtaler med Dronningen» som var i salg fra onsdag, forteller dronningen at hun i 1965 dro alene til Frankrike.

På den tiden pågikk det store diskusjoner om daværende Kronprins Harald skulle få gifte seg med Sonja - som ikke var kongelig.

- Det var deilig å komme bort, fra avisskriveriene, fra anonyme brev og telefoner. Ja, det var godt å få lå å være i fred på den måten. Og jeg nøt å reise alene, forteller dronningen i boken.

17. MAI: Dronning Sonja hadde et spesifikt krav til kjendisdatteren som var kokkelærling på Kongsgaarden. Vis mer

På spørsmål fra forfatter Alf van der Hagen om det var for å kjøre vekk fra følelsen av å ikke være ønsket, svarer dronning Sonja.

- Ja, jeg følte meg jo sånn. Jeg følte meg uønsket.

Store diskusjoner

Sommeren 1959 møttes daværende kronprins Harald og Sonja. De ble etter hvert et par, og det resulterte i mange diskusjoner om monarkiet og det faktum at kronprinsen var sammen med en ikke-kongelig person.

Kravet frem til da var at kongelige skulle gifte seg med andre kongelige. Flere mente det ville bety slutten for monarkiet hvis kronprinsen giftet seg «borgerlig», slik hans to søstre hadde gjort. Kong Olav var også svært skeptisk til at de to ble et par.

Kong Harald har i ettertid uttalt at han kjente på dårlig samvittighet for forholdet.

- Jeg hadde jo veldig blandede følelser. For jeg var både glad i Sonja Haraldsen, men jeg hadde også dårlig samvittighet overfor min far og Norge. Jeg gjorde liksom noe galt. Jeg hadde dårlig samvittighet for at jeg gjorde noe som jeg ikke burde gjøre, har kong Harald i ettertid forklart i et intervju med NRK, om prosessen som startet i 1959.

ÅPNER OPP: Forfatter Alf van der Hagen har skrevet boken om Dronning Sonja, etter flere samtaler med dronningen. Foto: Tom Kolstad
ÅPNER OPP: Forfatter Alf van der Hagen har skrevet boken om Dronning Sonja, etter flere samtaler med dronningen. Foto: Tom Kolstad Vis mer

- Ingen hyggelig følelse

I 1967 sa kronprins Harald til kong Olav at dersom et ekteskap med Sonja ikke kunne godtas, måtte han velge å leve ugift.

Det resulterte til slutt i at regjeringen ga klarsignal til at forlovelsen kunne gjennomføres, og paret giftet seg i 1968.

SLOTTSPLASSEN: Etter å ha vært sammen i nesten ti år, gikk Regjeringen til slutt med på at kronprins Harald og Sonja Haraldsen kunne gifte seg i 1968. Foto: NTB
SLOTTSPLASSEN: Etter å ha vært sammen i nesten ti år, gikk Regjeringen til slutt med på at kronprins Harald og Sonja Haraldsen kunne gifte seg i 1968. Foto: NTB Vis mer

På spørsmål fra forfatter Alf van der Hagen om dronning Sonja følte seg uønsket fordi kong Olav ikke ville tillate at de skulle gifte seg, svarer hun.

- Dette leste jeg bare om i avisene, men det var jo heller ikke noe særlig. Det er ingen hyggelig følelse å føle at man absolutt ikke er ønsket, sier dronningen.

ISOLERT: Dronning Sonja fortalte under åpningen av en kunstutstilling med Magne Furuholmen at det var trist å ikke kunne møte folk under coronapandemien. Video / Foto: NTB Scanpix. Vis mer

LES OGSÅ: Dronning Sonja vekker oppsikt i utlandet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer