Svenskekongen Carl Gustaf:

- Følte meg som en sel

Han har i snart 50 år sittet på tronen i vårt naboland. Nå åpner kongen seg om sitt private liv, som ikke bare har vært enkelt.

ÅPENHJERTIG: Sveriges konge, Carl Gustaf, var nylig gjest i podkasten «Värvet», der han delte om livet som konge. Her sammen med dronning Silvia og prinsesse Sofia. Foto: Splash News / NTB
ÅPENHJERTIG: Sveriges konge, Carl Gustaf, var nylig gjest i podkasten «Värvet», der han delte om livet som konge. Her sammen med dronning Silvia og prinsesse Sofia. Foto: Splash News / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 1973, bare 27 år gammel, ble Carl Gustaf konge i Sverige. Denne uken, nærmere bestemt 30. april fyller svenskekongen 75 år. Feiringen starter han i podkasten «Värvet» i hjemlandet, skriver Aftonbladet.

- Tidkrevende

I et langt og åpenhjertig intervju med podkastens programleder, Kristoffer Trumf, forteller Carl Gustaf om sitt snart 50 år lange liv på den svenske tronen.

I podkasten sier kongen at han elsker jobben sin, en jobb som gir ham muligheten til å henge med i utviklingen og hele tiden lære seg noe nytt. Han medgir imidlertid at det også finnes ulemper.

NY SERIE: Prinsesse Sofia forteller åpenhjertig at hun har slitt med å finne ro i prinsesserollen i en ny dokumentar på svensk tv. Vis mer

På spørsmål om hvordan det oppleves alltid å ha alles øyne rettet mot seg, svarer han følgende:

- Det er vanskelig og tidkrevende. Men jeg er jo ikke den eneste. Alle ledere og politikere som har ansvar bør kjenne på det samme.

Sa nei til bilde

Spaserturer er svenskekongens måte å fylle på med ny energi. Om ikke han er på tur i skogen, drar han gjerne til havs med båten.

I den forbindelse besøker han ofte Gotska Sandön, en svensk øy og nasjonalpark i Østersjøen.

ISOLERT: Dronning Sonja forteller under åpningen av en kunstutstilling med Magne Furuholmen at det har vært trist å ikke kunne møte folk under coronapandemien. Video / Foto: NTB Scanpix. Vis mer

En gang lå han alene på en strand der og nøt solen. Så skjedde det noe han ikke helt likte.

- Jeg la meg i vannkanten og bare hvilte ut. Det var helt vidunderlig å ligge på den fantastiske stranden. Men så kom det noen turister som spurte om de kunne ta bilde av meg. Jeg følte meg som en sel, som man går bort til for å ta bilde av. Jeg sa faktisk nei, forteller han.

- De fleste kaller meg «Kungen»

Kongen deler mer fra sitt privatliv i den samme podkasten. Hans favorittkortspill heter nemlig Gurka, et spill som minner om bridge. Han avslører også hva som er hans favoritt når det kommer til potetgull.

- Jeg oppdaget plutselig at det finnes en type chips som smaker trøffel. Og det er bare fantastisk godt.

KONGEN: – Norge er kjent som et tillitssamfunn. Nå er det et særskilt behov for å vise hverandre tillit.Video: NRK Vis mer

Så hvem er svenskekongen Carl Gustafs beste venner?

- Det er nok mine barndomsvenner. De fleste kaller meg «Kungen». Det var veldig viktig da jeg tiltrådte i rollen at jeg og omgivelsene mine skulle innfinne seg med at «nå er det sånn», sier han i podkasten.

Får egen tv-serie

I februar kom nyheten om at den svenske kongefamiliens liv blir dramaserie. Margareta Thorgren, det svenske hoffets informasjonssjef, uttalte den gang til Dagens Nyheter at det er viktig at serien er så nære sannheten som mulig, men at de ikke har kontroll over den dramatiske delen av serien.

Det gikk litt i krøll på «Today show Australia» da de snakket om de kongelige: Video: Nine Network Vis mer

Ifølge avisen skal serien etter planen foregå i ekte «The Crown»-stil, og i serien får man følge kongens reise fra barndommen til hans nåværende liv som monark.

Akkurat den reisen har ikke alltid vært lett for den svenske kongen. Opp gjennom åra har han nemlig vært hovedperson i en rekke kongelige skandaler.

LES OGSÅ: Skandaleprinsessen fikk gravid-sjokk

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer