- Følte meg alene med sorgen

Kronprinsesse Mary om det vonde tapet.

- VANSKELIG Å AKSEPTERE: Kronprinsesse Mary av Danmark mistet en av sine aller nærmeste da hun bare var 25 år gammel. Nå deler hun sine tanker rundt sorgen. Foto: NTB Scanpix
- VANSKELIG Å AKSEPTERE: Kronprinsesse Mary av Danmark mistet en av sine aller nærmeste da hun bare var 25 år gammel. Nå deler hun sine tanker rundt sorgen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I mai var den danske kronprinsessen æresgjest hos Sorglinjen i København, der hun bidro med å besvare telefoner fra mennesker i sorg.

Ifølge danske BT og Billed-Bladet ble dette en opplevelse som satte i gang sterke følelser hos 47-åringen.

I forlengelse av besøket har kronprinsessen valgt å dele sine innerste tanker og erfaringer rundt det å miste noen som har stått henne nær. Kronprinsessen oppfordrer samtidig andre til «å gi sorgen plass» når døden først rammer.

- Sorgen forsvinner aldri helt, den følger oss gjennom livet. Men med tiden kan den lette og gi plass til minner som fyller oss med varme og glede, skriver hun i et nyhetsbrev fra Mary Fonden.

- Verden stoppet opp

Kronprinsesse Mary var bare knappe 25 år gammel da hennes mor, Henrietta Clark Donaldson (55), gikk bort. Ifølge danske Se og Hør døde 55-åringen som følge av komplikasjoner etter en hjerteoperasjon 20. november 1997. I tida etter var Mary sterkt preget følelsesmessig.

- Da jeg mistet min mor, føltes det som om min verden stoppet opp. Samtidig fortsatte alle andres liv. Det var vanskelig å akseptere at livet bare gikk videre, og det gjorde at jeg følte meg alene med sorgen min, skriver hun.

Saken fortsetter under:

47-åringen har frem til nå vært ordknapp om de tunge tankene som rommet henne i kjølvannet av morens bortgang. Kronprinsessen har imidlertid innsett at ved å dele erfaringer, står man ofte bedre rustet til å takle situasjonen.

- Når jeg ser tilbake på den perioden i dag, så tror jeg at jeg ville ha hatt glede av å involvere andre i min sorg. Kanskje det hadde vært enklere dersom jeg hadde følt at mine omgivelser hadde vært mer åpen for å snakke om det.

Fant lykken

Kronprinsesse Mary hadde opprinnelig morens etternavn, før hun møtte - og senere giftet seg med danske kronprins Frederik (51). De to traff hverandre tre år etter at Marys mor gikk bort.

Ifølge danske Se og Hør møttes de to under OL i Sydney i 2000, da hun tilfeldigvis befant seg på samme bar som kronprinsen. 3. oktober 2003 offentliggjorde kongehuset at paret hadde forlovet seg, og 14. mai 2004 ga de hverandre sitt ja i København.

Sammen har de barna Josephine og Vincent (8), Isabella (12), samt Christian (13).

LES OGSÅ: Dansk prinsesse til angrep på kongekollegene

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer