- Følte meg alene med sorgen

Kronprinsesse Mary om det vonde tapet.

- VANSKELIG Å AKSEPTERE: Kronprinsesse Mary av Danmark mistet en av sine aller nærmeste da hun bare var 25 år gammel. Nå deler hun sine tanker rundt sorgen. Foto: NTB Scanpix
- VANSKELIG Å AKSEPTERE: Kronprinsesse Mary av Danmark mistet en av sine aller nærmeste da hun bare var 25 år gammel. Nå deler hun sine tanker rundt sorgen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I mai var den danske kronprinsessen æresgjest hos Sorglinjen i København, der hun bidro med å besvare telefoner fra mennesker i sorg.

Ifølge danske BT og Billed-Bladet ble dette en opplevelse som satte i gang sterke følelser hos 47-åringen.

I forlengelse av besøket har kronprinsessen valgt å dele sine innerste tanker og erfaringer rundt det å miste noen som har stått henne nær. Kronprinsessen oppfordrer samtidig andre til «å gi sorgen plass» når døden først rammer.

- Sorgen forsvinner aldri helt, den følger oss gjennom livet. Men med tiden kan den lette og gi plass til minner som fyller oss med varme og glede, skriver hun i et nyhetsbrev fra Mary Fonden.

- Verden stoppet opp

Kronprinsesse Mary var bare knappe 25 år gammel da hennes mor, Henrietta Clark Donaldson (55), gikk bort. Ifølge danske Se og Hør døde 55-åringen som følge av komplikasjoner etter en hjerteoperasjon 20. november 1997. I tida etter var Mary sterkt preget følelsesmessig.

- Da jeg mistet min mor, føltes det som om min verden stoppet opp. Samtidig fortsatte alle andres liv. Det var vanskelig å akseptere at livet bare gikk videre, og det gjorde at jeg følte meg alene med sorgen min, skriver hun.

Saken fortsetter under:

47-åringen har frem til nå vært ordknapp om de tunge tankene som rommet henne i kjølvannet av morens bortgang. Kronprinsessen har imidlertid innsett at ved å dele erfaringer, står man ofte bedre rustet til å takle situasjonen.

- Når jeg ser tilbake på den perioden i dag, så tror jeg at jeg ville ha hatt glede av å involvere andre i min sorg. Kanskje det hadde vært enklere dersom jeg hadde følt at mine omgivelser hadde vært mer åpen for å snakke om det.

Fant lykken

Kronprinsesse Mary hadde opprinnelig morens etternavn, før hun møtte - og senere giftet seg med danske kronprins Frederik (51). De to traff hverandre tre år etter at Marys mor gikk bort.

Ifølge danske Se og Hør møttes de to under OL i Sydney i 2000, da hun tilfeldigvis befant seg på samme bar som kronprinsen. 3. oktober 2003 offentliggjorde kongehuset at paret hadde forlovet seg, og 14. mai 2004 ga de hverandre sitt ja i København.

Sammen har de barna Josephine og Vincent (8), Isabella (12), samt Christian (13).

LES OGSÅ: Dansk prinsesse til angrep på kongekollegene