Prinsesse Märtha Louise:

Folket svikter Märtha

En ny undersøkelse viser at flere snur ryggen til prinsessen. - Hun har det tøft nå, mener kongehusekspert.

TITTELBRÅK: Märtha Louises prinsessetittel er mye diskutert om dagen. Nå viser en undersøkelse at flere ønsker at hun sier den fra seg. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB
TITTELBRÅK: Märtha Louises prinsessetittel er mye diskutert om dagen. Nå viser en undersøkelse at flere ønsker at hun sier den fra seg. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Vis mer
Publisert

I disse dager er prinsesse Märtha Louises (51) prinsessetittel et heftig diskutert tema, både blant folket, eksperter, i pressen og på Slottet.

Den seneste måneden har flere spekulert på om prinsessetittelen står i fare for å bli tatt fra Märtha. Forrige uke skrev Se og Hør at det har vært krisemøter på Slottet om nettopp dette temaet.

I en meningsmåling, utført av Norstat for NRK forrige uke, ga også et flertall beskjed om at prinsessen må slutte å representere kongehuset.

Nå viser en ny undersøkelse, utført for Se og Hør, at over halvparten mener at prinsesse Märtha Louise bør gi fra seg prinsessetittelen.

OPPRØRTE: Durek Verrett og Märtha Louise fortalte om motstanden de har møtt etter at de annonserte forlovelsen. Video: Instagram/@shamandurek Vis mer

Halvparten vil fjerne Märtha

I undersøkelsen, som er utført av InFact, mener blant annet en stor overvekt av mennene som er spurt - hele 59, 3 prosent - at Märtha bør gi fra seg tittelen.

Til sammenligning mener 48,4 prosent av norske kvinner det samme, mens totalen viser en klar overvekt - 53,9 prosent. Totalt 23 prosent mener «nei»,

På samme spørsmål: «Bør Märtha gi fra seg prinsessetittelen?» er det tydelig at det er den eldre generasjonen som svikter Märtha.

I alderen 18-29 år er det bare i overkant av 34 prosent som mener «ja».

Høyest prosentandel finner vi i alderen 45-64 år. Der mener nemlig hele 59, 8 prosent at kongens datter må ta grep, og si fra seg tittelen.

Undersøkelsen ble utført i midten av september, kort tid etter at flere forbund annonserte at de ikke lenger ønsket prinsessens beskytterskap.

FORLOVET: 7. juni kom nyheten om at prinsesse Märtha Louise hadde forlovet seg med Durek Verrett, og dagen etter uttalte datteren Leah Isadora Behn seg for første gang om forlovelsen. Video: Nora Skavhaug. Reporter: Katrine Bjelke Vis mer

- Har det tøft nå

Den svenske kongehuseksperten Johan T. Lindwall, sjefredaktør i Svensk Damtidning, mener at det norske folks svekkede tillit til prinsessen bunner i kontroversene rundt forloveden Durek Verrett (47).

- Märtha Louise har det tøft nå. Hun har satt seg i en situasjon som kommer til å bli vanskelig å komme seg ut av. Åpenbart har den norske befolkningen mistet helt tilliten til henne, og alt bunner i relasjonen med sjamanen. Dette er jo ikke Märthas feil, det må vi ikke glemme, sier han til Se og Hør, og fortsetter:

- Det er i bunn og grunn hans feil, med hans ulike utspill, som Märtha Louise på et vis har stått bak fordi hun ikke har sagt noe. Hun har vært taus. Jeg tror eneste sjansen til å kunne få tilbake tilliten hos folket er å holde en veldig, veldig lav profil fremover.

Han påpeker at det er en drastisk beslutning å si fra seg en prinsessetittel, og er ikke i tvil om at tittelstrippingen i Danmark, Storbritannia og Sverige har spilt en rolle for hvordan folk tenker i denne undersøkelsen.

TIKTOK: Durek Verrett slettet en Tiktok-sketsj hvor prinsesse Märtha Louise blir «angrepet». Video: @ShamanDurek / Tiktok Vis mer

- Så syns man kanskje at Märtha Louise ikke representerer det norske folk på riktig måte.

Han peker videre på at befolkningens mistillit handler om Verretts uttalelser.

- Man blir jo litt lei etter hvert, og tenker: «Dette er faktisk ikke greit». Hvorfor setter hun ikke ned foten og sier fra? Det hadde hun teoretisk sett kunnet gjøre, allerede første, andre eller tredje gangen han uttalte seg kontroversielt, men har valgt å ikke gjøre det. Og det er vel det folk irriterer seg over, avslutter han, og legger til at han ikke tror prinsessen mister tittelen.

KULTURSJOKK: Kongen kommenterte Märtha Louises kjæreste Durek Verret. Video: Caroline Vagle/Dagbladet Vis mer

- Ikke bare enkelt

Førsteamanuensis ved Høyskolen Kristiania, Carl-Erik Grimstad, påpeker overfor Se og Hør at en undersøkelse fort kan bli farget av pågående debatter.

- Er du overrasket over resultatet?

- Nei, jeg er vel ikke egentlig det, som følge av den debatten som har pågått den siste tiden. Men sånne meningsmålinger er jo veldig avhengig av aktuelle begivenheter, så hvis man spør om et halvt år er det ikke sikkert situasjonen er den samme.

- Hvis man tenker rent metodisk - jeg er jo statsviter - så er det alltid en fare ved å stille slike spørsmål i en situasjon hvor pressen har rettet veldig mye oppmerksomhet mot akkurat dette. Det er litt sånn døgnflue-aktig.

Grimstad forteller videre at han personlig ikke har noen formening om prinsesse Märtha Louise bør si fra seg tittelen, men påpeker kong Haralds (85) avgjørelse.

PRINSESSEN: Märtha Louise og kjæresten Durek Verrett gjestet God Morgen Norge på TV 2 torsdag 16. mai. Video: TV 2 Se hele saken her: https://www.tv2.no/a/10611424/ Vis mer

- Det kan være verdt å merke seg hva kongen selv har sagt. Da hun fikk sitt navn fikk hun også en tittel, og den henger fast ved navnet. Det er ikke bare enkelt å fjerne en sånn tittel. Da tittelen «Hennes Kongelige Høyhet» ble fjernet, var det noe helt annet. Kongen har sagt at dette er hennes døpenavn - prinsesse Märtha Louise - og hun har jo ikke noe etternavn. Jeg synes det er grunn til å bare merke seg det.

Avslutningsvis tror han også at folks syn på prinsessen er sterkt preget av forloveden, og at det derfor ikke nødvendigvis går direkte på henne.

- Hun har jo gått sine egne veier, og det må man på en måte berømme henne for, legger han til.

Se og Hør har vært i kontakt med prinsesse Märtha Louises manager, Carina Scheele, som opplyser at de ikke har noen kommentar til saken. Se og Hør har også vært i kontakt med Slottets kommunikasjonssjef, Guri Varpe, som heller ikke har noen kommentar til saken.

ORDKNAPP: Kronprins Haakon ønsket ikke å svare på spørsmål om sin søster Prinsesse Märtha Louise og hennes nye kjæreste Durek Verrett. Reporter: Henriette Eilertsen. Video: Christian Wehus / Dagbladet Vis mer

Klart flertall

Når det kommer til hvor i landet folk er mest misfornøyde med at Märtha fremdeles har prinsessetittel, er det en klar overvekt av befolkningen på Vestlandet som mener at hun bør si den fra seg.

Faktisk hele 60 prosent mener så.

Totalt viser det også her at over halvparten av Norges befolkning ønsker at Märtha ikke lenger skal ha prinsessetittel - 54 prosent.

Oslo, Østlandet for øvrig, Sør-Norge, Midt-Norge og Nord-Norge ligger henholdsvis alle på over 50 prosent for «ja».

LES OGSÅ: - Følte seg fanget

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer