Prinsesse Märtha Louise:

- Folk har fått nok

Ekspertene uttaler seg om stormen - og om prinsessetittelen.

NEDSLÅENDE MENINGSMÅLING: 51 prosent mener prinsesse Märtha Louise må slutte å representere kongehuset. Foto: Daryl Henderson / NTB
NEDSLÅENDE MENINGSMÅLING: 51 prosent mener prinsesse Märtha Louise må slutte å representere kongehuset. Foto: Daryl Henderson / NTB Vis mer
Publisert

Det har stormet rundt prinsesse Märtha Louise (51) og hennes forlovede Durek Verrett (47) den siste tiden.

Verrett har fått sterk kritikk etter at han gikk ut med uttalelser knyttet til sin egen coronasykdom - han skal ha nektet å motta medisinsk behandling.

Prinsesse Märtha Louise har mistet flere beskytterskap, og denne uka kom også resultatet av en undersøkelse som viste seg å være nedslående for prinsessen.

I en kommentar i Nettavisen rundet politisk redaktør, Erik Stephansen, av med at prinsesse Märtha Louise snarest bør «fratas sine titler og fritas for sine kongelige plikter».

OPPRØRTE: Durek Verrett og Märtha Louise fortalte om motstanden de har møtt etter at de annonserte forlovelsen. Video: Instagram/@shamandurek Vis mer

Lørdag skrev også Se og Hør at det har vært krisemøter på Slottet - mellom kong Harald, kronprins Haakon og prinsessen. I møtene skal prinsessetittelen ha blitt diskutert.

Denne uka ble det også kjent at danske dronning Margrethe (82) har valgt å strippe sine barnebarn for prins- og prinsessetitler.

Se og Hør har snakket med et knippe eksperter om stormen rundt prinsesse Märtha Louise og Verrett - og tittelen til førstnevnte.

- Sjaman-effekten

Den svenske kongehuseksperten, Johan T. Lindwall, synes ikke man skal bekymre seg for mye over meningsmålingen til NRK.

- Dette er en klar effekt av Durek, sjaman-effekten kan man kalle det, dette handler ikke om prinsesse Märtha Louise som person - dette handler om de uttalelsene hennes kommende mann har gjort de seineste to årene, sier Lindwall og legger til:

- Hvor det virker som om den norske befolkningen ser ut til å ha fått ganske nok.

TIKTOK: Durek Verrett slettet en Tiktok-sketsj hvor prinsesse Märtha Louise blir «angrepet». Video: @ShamanDurek / Tiktok Vis mer

Den svenske kongehuseksperten er klinkende klar på at han ikke synes tiden er inne for at Märtha Louise mister prinsessetittelen.

- Absolutt ikke, man kan liksom ikke bare på grunn av én undersøkelse og at det stormer litt, gjøre det.

Han mener også at man ikke skal sammenlikne det som skjer i Danmark - som også har skjedd i Sverige - med den norske prinsessen. Kongehuseksperten mener det er helt ulike ting.

- Dette er en effekt av sjamanen, alle uttalelser han har gjort. Folk har fått nok. Om det roer seg nå og han holder seg rolig, så kommer det til å bli bedre tall neste gang man gjør en slik undersøkelse.

- Folk glemmer fort. Ha is i magen, sier jeg, dette kommer til å gå over, sier Lindwall avslutningsvis.

- Avhengig av folkets tillit

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, har naturligvis også fått med seg både undersøkelsen, debatten og det som nylig skjedde i Danmark.

- Jeg har lenge sagt at jeg tror folk skiller godt mellom hva prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett står for, og hva kongeparet og kronprinsparet står for. Denne undersøkelsen viser likevel at folk ønsker en større avstand enn jeg trodde. Dette må kongehuset ta på alvor. De er jo helt avhengig av folkets tillit.

TAUS: Prinsesse Märtha Louise nektet å svare på spørsmål om forloveden Durek Verrett onsdag. Vis mer

Hun viser også til kongens tidligere uttalelse om at de skal snakke med Verrett.

- Kongen har sagt at de er i en prosess, og jeg vil tror det betyr at det kommer noen endringer. Prinsessen kan for eksempel slutte å representere kongehuset helt. Forskjellen vil riktig nok ikke bli så stor, da hun allerede i dag representerer i svært liten grad.

- Et enda sterkere signal vil være om hun sier ifra seg prinsessetittelen. Hun vil selvsagt alltid være kongens datter og assosieres med det, men hun står likevel friere til å bedrive det hun vil. Det tror jeg kanskje ville blitt enklere for alle parter, fortsetter Vagle.

Kongehuseksperten tror likevel ikke at det å miste en slik tittel bare er enkelt.

- Samtidig ser vi av bråket i Danmark om titler at dette handler mye om identitet, og at det kanskje ikke er så enkelt å gi fra seg eller bli tatt fra en tittel som vi skulle tro.

KULTURSJOKK: Kongen kommenterte Märtha Louises kjæreste Durek Verret. Video: Caroline Vagle/Dagbladet Vis mer

Vagle ser en trend i at kongehusene reduserer både antall titler og arbeidende kongelige.

- Bare se til Storbritannia, Sverige og nå Danmark.

Kongehuseksperten ser ikke bort ifra at kongeparet vårt nå har hatt dialog med dronning Margrethe.

- Jeg er sikker på de snakker sammen om dette på tvers av landegrensene, og vi vet jo at dronning Margrethe og det norske kongeparet er spesielt nære hverandre. Hun var i Norge seinest på mandag denne uka, og det er ikke usannsynlig at de drøftet felles utfordringer med titler i familien også da.

- Både far og konge

Morten Malmø, forfatteren bak boka «Gullkorn fra Kong Harald V», tror kongen er i en vanskelig situasjon.

- Jeg tror nok det er lurt å få noen klarere kjøreregler, jeg tror mange har irritert seg over det som har skjedd, sier han til Se og Hør.

Han påpeker at han tror «folkesnakket over kaffekoppen» er mye skarpere enn det som kommer fram i den offentlige debatten.

I STORSLAG: Kong Harald var i storslag og fikk frem folks latter under en gallamiddag. Video: Rødt Kort. Vis mer

- Folk skjønner rett og slett ikke det med sjamanen, det har de ikke sans for i det hele tatt.

- Tror du at kongen kan komme til å frata henne tittelen?

- Det vet jeg ikke, han er jo i en veldig vanskelig situasjon da, for han er både far og konge. Det er vel kanskje en mulighet også, hvis Märtha og sjamanen kunne roe seg ned lite grann, så ville vel mye vært gjort.

- Men det får være noe den familien tar på kammerset.

- Et signal til kongehuset

Forfatter Tor Bomann-Larsen har skrevet flere bøker om kongehuset, han tror det norske folk har sympati med prinsesse Märtha Louise rent menneskelig.

- Jeg tror ikke denne undersøkelsen, det negative utslaget, er rettet mot prinsessen som person, sier Bomann-Larsen til Se og Hør.

Forfatteren tror det handler om at hun assosieres med Verretts uttalelser.

- Det er det ikke merkelig at hun gjør, sånn som de opptrer sammen, og det er sånn sett undersøkelsen et bevis på. Dette handler jo om hvordan mennesker oppfatter det, og når det oppfattes sånn så er jo det tilstrekkelig.

KRITISERES: Under dronning Sonjas tale til barnebarnet Ingrid Alexandra i prinsessa 18-årsdag, sier hun noe som får forfatter Maria Kjos Fonn til å reagere. Bilder fra NRK Vis mer

Bomann-Larsen ønsker ikke å si noe om hvordan kongehuset bør håndtere situasjonen.

- Undersøkelsen er et signal til kongehuset, som de må ta alvorlig, men det gjør de nok også, sier han til Se og Hør.

Se og Hør har vært i kontakt med kommunikasjonssjef ved Slottet, Guri Varpe, som opplyser at de ikke har noen kommentar til saken.

Se og Hør har også forsøkt å komme i kontakt med manageren til prinsesse Märtha Louise, Carina Scheele Carlsen, for en kommentar til saken - foreløpig uten hell.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer