<strong>BRØT PROTOKOLL:</strong> Prins William glemte alt av kongelig skikk i møte med ofrene av den dramatiske brannen i London forrige uke. Foto: NTB Scanpix
BRØT PROTOKOLL: Prins William glemte alt av kongelig skikk i møte med ofrene av den dramatiske brannen i London forrige uke. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Prins William:

Følelsene fikk prins William til å bryte eldgammel skikk

- Vår generasjon kongelige gjør hva hjertet tilsier.

Publisert

Dronning Elizabeth (91) og prins William (34) har fått mye ros for sin støtte til ofrene for brannen i en 24 etasjers høyblokk i London tidligere denne måneden.

Det er antatt at den dramatiske brannen tok livet av 79 personer.

Så beveget skal prins William ha blitt, at han gikk bort fra alt av kongelig skikk i møte med de mange ofrene.

Flere medier, blant annet avisa Express, skriver at kongelige som oftest pleier å håndhilse når de er ute på offisielle oppdrag, men prins William valgte å legge dette til side i møtet med ofrene. Da han ga en av de berørte en klem, brøt han en eldgammel kongelige protokoll.

Hylles

Bildet, som ble tatt av prinsen og en en svært preget kvinne som søker varme i armene hans, har gått verden rundt på sosiale medier.

Ifølge den britiske avisa heter den sørgende kvinnen som får trøst av prinsen Fatima Jafari.

Hennes mann er fremdeles savnet, og ble sist sett fanget i en heis da han prøvde å unnslippe den brennende bygningen.

Ikke uvanlig

Ifølge Se og hørs kongehuseksperter, Caroline Vagle og Anders Johan Stavseng, er det ikke uvanlig at kongelige bryter slike regler når situasjonen tilsier det.

- Hans avdøde mor (prinsesse Diana) var jo kjent for nettopp å være varm i sine møter med folk.

Kongelige er også medmennesker, noe vi også så tydelig etter 22. juli i Norge.

Kongeparet og kronprins Haakon satt flere timer med pårørende og overlevende etter tragedien på Utøya. De gråt og sørget sammen med dem, skriver kongehusekspertene i en kommentar til Dagbladet.

- Det har sikkert vært uskrevne regler for hvordan kongelige skal opptre når de møter «vanlige folk» fra gammelt av, men vårt inntrykk er at vår generasjon kongelige gjør hva hjertet tilsier. Det gjelder ikke minst vårt eget kongepar, legger de til.

Prins Harry og William er ute i gatene i Memphis i USA, noe som skapte kaos i gatene. Video licensed from Splash News / All Over Press Vis mer

Ingen obligatoriske regler

For folk som møter kongefamilien er det imidlertid ingen regler man må følge.

nettsidene til det britiske kongehuset står det nemlig at «det ikke finnes noen obligatoriske adferdskoder når folk møter dronningen eller et medlem av den kongelige familien».

Men for de som vil følge en tradisjonell vei, har nettsiden ramset opp en rekke tradisjonelle protokoller og holdningsmanualer, som blir fulgt i møte med kongelige.

Møter man dronningen er den korrekte tiltaleformen «din majestet». Kvinner i møte med dronningen skal neie, mens menn skal bøye med hodet.

For mannlige medlemmer av kongefamilien gjelder de samme reglene, mens for kvinnelige medlemmer er det riktig å si «deres kongelige høyhet».

Protokollene er ikke nødvendigvis skrevet i stein, men tradisjonelt sett er det ikke normalt at de kongelige klemmer eller blir klemt.

Dermed er det imidlertid ikke første gang det har skapt overskrifter når slike protokoller blir «brutt».

I 2009 skapte blant andre amerikas tidligere førstedame, Michelle Obama, furore da hun ga dronningen en klem, og i 2014 brøt basketballstjerna LeBron James en protokoll da han tok armen sin rundt prinsesse Kate mens de poserte for et bilde etter en basketballkamp.

LES OGSÅ: Prins William sier opp jobben

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer