Kong Harald og dronning Sonja:

Fikk vaksine-unntak

Kongeparet ble vaksinert mot coronaviruset onsdag. Regjeringen tilbød kongefamilien vaksine.

VAKSINERT: Kong Harald og dronning Sonja fikk onsdag coronavaksine. Det er helseminister Bent Høie glad for. Dette bildet er fra 2016. Foto: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff
VAKSINERT: Kong Harald og dronning Sonja fikk onsdag coronavaksine. Det er helseminister Bent Høie glad for. Dette bildet er fra 2016. Foto: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag ettermiddag fikk Se og Hør bekreftet fra assisterende kommunikasjonssjef ved Slottet, Svein Gj. Gjeruldsen, at kong Harald (83) og dronning Sonja (83) har fått coronavaksinen.

- Jeg kan opplyse om at deres majesteter kongen og hennes majestet dronningen har i dag blitt vaksinert mot coronaviruset. Kongeparet vil få neste vaksine om tre uker, sa Gj. Gjeruldsen.

Fikk unntak

Under regjeringens pressekonferanse om coronasituasjonen onsdag ettermiddag, møtte justisminister Monica Mæland, helse- og omsorgsminister Bent Høie, forskning- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim, helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg pressen.

ALDRI SKJEDD FØR: Kongeparet står som regel timesvis på Slottsbalkongen og vinker til folket. I fjor ble dagen annerledes. Video: NRK / TV 2. Foto: NTB Scanpix Vis mer

På pressekonferansen sa Høie at han var glad for at kong Harald og dronning Sonja har tatt coronavaksinen. Dagbladets reporter på stedet spurte også regjeringen om kongeparets vaksinering og deres plass i vaksineringskøen.

- Vi er glade for at de takket ja til det tilbudet. Det er noe regjeringen har tilbudt kongehuset. Med tanke på blant annet alder er det viktig. Det var regjeringens beslutning, sier Høie.

- Helseminister Bent Høie, du nevner at kong Harald og dronning Sonja er blitt vaksinert, og de er 83 år gamle. Hvordan samsvarer det med Norges vaksinerekkefølge?

- Regjeringen har tilbudt kongefamilien vaksinering med bakgrunn i deres rolle. Vi er glade for at de takket ja til det tilbudet, at vårt kongepar i dag har fått første vaksinasjonsdosen. Det tror jeg den norske befolkningen har stor forståelse for, og det var også noe regjeringen har tilbudt kongehuset, svarer Høie.

Kongeparet er som nevnt 83 år gamle og ifølge FHIs oversikt over hvem som skal vaksineres når, står de altså ikke øverst på lista. På spørsmål fra Dagbladet om hva som skal til for at enkeltpersoner får unntak fra den vanlige vaksinerekkefølgen i Norge, svarer Høie følgende:

- Det er at de er i kongehuset, og det er det ikke så mange som er, men jeg tror det norske folk har forståelse for det. Vi har personer i kongefamilien som er i en høyrisikogruppe med tanke på blant annet alder, så det er viktig, forklarer Høie videre.

ISOLERT: Dronning Sonja fortalte under åpningen av en kunstutstilling med Magne Furuholmen at det har vært trist å ikke kunne møte folk under coronapandemien. Video / Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Testet negativt

I slutten av november ble det kjent at kong Harald og dronning Sonja hadde testet negativt for coronaviruset, etter at en ansatt ved Slottet hadde fått påvist smitte.

«Hans majestet kongen og hennes majestet dronningen er ute av karantene og tilbake i offisielt virke fra fredag», het det i pressemeldingen.

Dronning Sonja hadde hatt nærkontakt med vedkommende, men verken dronningen eller kongen ble smittet. Den gang ble det også opplyst om at 14 medarbeidere ved hoffet hadde vært i karantene.

LES OGSÅ: Slaktes: - Kopierer seg selv

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer