Prinsesse Madeleine:

Fikk kritikk for fødselen - nå svarer hoffet

Det svenske hoffet så seg nødt til å forsvare prinsesse Madeleines fødsel.

FÅR KRITIKK: Prinsesse Madeleine blir beskyldt for å rappe plassen på sykehuset fra andre fødende kvinner. Nå svarer det svenske hoffet på kritikken. Her med prinsesse Leonore i dåpen til prins Oscar i 2016. Foto: AFP/ NTB scanpix
FÅR KRITIKK: Prinsesse Madeleine blir beskyldt for å rappe plassen på sykehuset fra andre fødende kvinner. Nå svarer det svenske hoffet på kritikken. Her med prinsesse Leonore i dåpen til prins Oscar i 2016. Foto: AFP/ NTB scanpix Vis mer
Publisert

(Se og Hør): For en uke siden ble prinsesse Madeleine (35) av Sverige mor for tredje gang, da hun og ektemannen Chris O'Neill (43) fikk datteren, Adrienne Josephine Alice sammen.

Siden den gang har prinsessen delt flere bilder av sin nye øyensten i sosiale medier, og fansen har ikke holdt igjen på lovordene om den nyfødte jenta i kommentarfeltet.

Likevel er det ikke all oppmerksomheten rundt Madeleines fødsel som er positiv.

I etterkant av fødselen har prinsessen nemlig fått krass kritikk for at hun skal ha fått spesialbehandling under fødselen på Danderyds sjukhus, og for at hun skal ha tatt plassen fra andre fødende kvinner på sykehuset.

- Nok plass

Beskyldningene mot prinsessen har vært så sterke at det svenske hoffet nå har sett seg nødt til å ta bladet fra munnen rundt kritikken.

- Den informasjonen jeg har, er at mange steder (sykehus, journ.anm.) var tilgjengelige rundt fødselen til prinsesse Madeleine og hun tok ingen andres plass. Prinsessen dro på sykehuset for å føde sitt barn, slik alle mødre har rett til å gjøre, sier det svenske hoffets informasjonssjef, Margareta Thorngren, ifølge Expressen.

GIFT: Madeleine og Chris giftet seg i 2013. Nå er de trebarnsforeldre. Foto: NTB Scanpix
GIFT: Madeleine og Chris giftet seg i 2013. Nå er de trebarnsforeldre. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Videre skriver avisen at prinsessen fikk en spesiell prioritering da hun ankom sykehuset, men ifølge sykehuset ble ingen fødende kvinner henvist til andre sykehus på grunn av henne.

- Kjøpt rom med eget legeteam

Den svenske forfatteren Lisa Bjurwald, medlem av Republikanske foreningen i Sverige, skrev i et debattinnlegg på SVT Opinion om prinsessens fødsel. Det skal være dette innlegget som har gjort at det svenske hoffet valgte å uttale seg.

- Ikke i baksetet på en taxi eller en kaotisk barselavdeling, men i et kjøpt rom med eget legeteam, skrev forfatteren og la til at ingen annen «vanlig» kvinne i Sverige kunne gjort det samme.

Saken fortsetter nedenfor.

Leonore and Nicolas welcoming their little sister home ❤️

Et innlegg delt av Princess Madeleine of Sweden (@princess_madeleine_of_sweden)

I likhet med hoffet, har Danderyds sjukhus uttalt seg i saken og avviser alle rykter om at prinsesse Madeleine skal ha fått særbehandling.

Lovisa Ernestam, pressekontakt ved Danderyds sjukhus, har blitt spurt om et eller flere rom har vært reservert til prinsessen.

Hun forklarer til Expressen at offentlige personer med en sikkerhetsrisiko, som eksempelvis medlemmer av kongehuset har, prioriteres plass til fødsel.

Hun forteller også at mennesker med spesielle medisinske behov eller personer med beskyttet identitet også prioriteres ved sykehuset.

Likevel skal det ha vært godt med plass til både Madeleine og andre fødende kvinner på sykehuset i forrige uke.

FIRE BLE FEM: Prinsesse Madeleine har fått mye kritikk opp gjennom årene. Blant annet da hun fødte prinsesse Leonore i 2014. Nå stormer det igjen i forbindelse med prinsessens tredje fødsel. Foto: NTB Scanpix
FIRE BLE FEM: Prinsesse Madeleine har fått mye kritikk opp gjennom årene. Blant annet da hun fødte prinsesse Leonore i 2014. Nå stormer det igjen i forbindelse med prinsessens tredje fødsel. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Inn i varmen

Dette er imidlertid ikke første gang den 35 år gamle prinsessen får kritikk for noe hun gjør.

Ifølge Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, har prinsesse Madeleine vært kjent for å gå sine egne veier og gjøre som hun vil, noe som ofte får kritikerne til å se rødt.

- En periode representerte hun lite for landet sitt, og droppet å komme hjem til viktige merkedager. Det satte sinnene i kok, forteller hun.

- Jeg vil imidlertid si at hun har vært langt mer til stede de siste årene, og jeg tenker egentlig at hun er inne i varmen igjen, sier kongehuseksperten.

Vagle legger dessuten til at prinsessen flittig deler bilder av barna sine i sosiale medier, og er mye oftere i Sverige nå enn før.

Kronprinsesse Victoria (40) og prins Carl Philip (38) har derimot fått lite kritikk for sine valg, og Vagle legger ikke skjul på at det trolig er fordi Madeleine, i motsetning til sine søsken, altså har gått sine egne veier.

- JEG STREVER: Hennes Kongelige Høyhet prinsesse Madeleine røpet hos «Skavlan» at hun aldri har vent seg til å være i oppmerksomhetens sentrum. - Jeg strever med det, sier svenskeprinsessen. Video: NRK Vis mer Vis mer

Valgte USA

Blant annet fikk prinsessen enorm kritikk, da hun i 2014 ble mor for første gang, til datteren Leonore (4). Da valgte nemlig 35-åringen å føde i New York, og flere mente at det var feil av den svenske prinsessen å ikke føde i hjemlandet.

Svenskene har lenge vært skeptisk til Madeleine fordi hun har valgt å beholde prinsessetittelen, selv om hun ikke bor i Sverige. Flere mener hun heller burde gjort som vår prinsesse Märtha Louise, og sagt fra seg tittelen «Hennes kongelige høyhet».

I etterkant av Leonores fødsel, ble det kjent at Madeleine heller ikke ville døpe datteren i Slottskyrkan, hvor alle andre kongelige svenske barnedåper i ny tid har foregått. Derimot ville hun ha en liten, intim dåp i Drottningholms slottskyrka.

Kort tid senere kom nok en sjokkbeskjed - da det ble kjent at prinsesse Leonore fikk seks faddere. Arveprinsessen Estelle (6) har «bare» fem.

Mens Leonore ble født i USA, ble derimot parets andre barn, Nicolas (2), født i mammas hjemby Stockholm den 15. juni 2015.

NYGIFTE: Mens Chris O'Neill svarte tydelig «I will», kom det et klart og rungende «ja» fra prinsesse Madeleine, da biskopen viet dem. Foto: NTB Scanpix og Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer Vis mer Vis mer

Forsvarte ektemannen

Også Madeleines ektemann, Chris O'Neill, har måtte stå i stormen fra kritikerne.

Forretningsmannen har tidligere blant annet uteblitt fra flere kongelige tilstelninger, og har opparbeidet seg et rykte som «bad boy», ifølge Expressen.

I fjor tok prinsessen et oppgjør med kritikken.

- Noen ganger synes jeg at Chris får ufortjent mye kritikk. Det er kjipe artikler som publiseres. Jeg føler at som par har vi det utrolig bra, så det føles så fremmed fra artiklene hjemme om at han er sint og ditt og datt. Det stemmer liksom ikke det der, sa prinsessen til Expressen.

LES OGSÅ: Kronprinsesse Mette-Marit sykmeldt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer