Kronprins Frederik:

Fikk kritikk - slår tilbake

Kronprins Frederik fikk kritikk for å engasjere seg. Nå svarer han.

SVARER: Kronprins Frederik lar ikke kritikk så uimotsagt. Her med kone kronprinsesse Mary. Foto: Charles Platiau/Reuters/NTB
SVARER: Kronprins Frederik lar ikke kritikk så uimotsagt. Her med kone kronprinsesse Mary. Foto: Charles Platiau/Reuters/NTB Vis mer
Publisert

Det har i alle år vært en uskreven regel at kongelige skal være politisk uavhengige. De har for eksempel stemmerett, men velger å ikke bruke denne.

- Det er fordi vi ønsker å representere alle, og at vi ikke skal støtte ett spesielt syn, da. Og ett politisk parti. Det ligger litt i rollen vår, og har egentlig gjort det siden 1905 da kong Haakon kom til Norge, har kronprins Haakon (48) tidligere uttalt til iFinnmark.

Kronprinsen kritiseres

En del av den politiske kampen som flere kongelige, inkludert Haakon av Norge, har valgt å uttale seg om, er den pågående klimakrisen.

Det har hans danske kollega kronprins Frederik (53) også gjort. Det faller imidlertid ikke i særlig god jord hos den danske arkitekten og nasjonalkonservative politikeren Pernille Vermund.

- Jeg må innrømme at det er litt vanskelig. Først av alt fordi jeg liker at kongehuset er politisk nøytralt. Dronningen har vært fenomenal på å stå på rett side av det jeg synes et kongehus politisk burde være, har Vemund tidligere sagt ifølge danske BT.

Da prins William og hertuginne Kate besøkte Skottland Violence Reduction Unit overrasket hertuginnen. Video: Instagram @dukeandduchessofcambridge Vis mer

Svarer på kritikken

Denne uttalelsen lar ikke kronprins Frederik stå uimotsagt.

- Det er blitt politikk, men grønne løsninger angår oss alle. Våre barn, våre barnebarn og våre etterkommere. Det er blitt så aktuelt nå, så det er et spørsmål alle burde forsøke å belyse og være oppmerksomme på, sier kronprinsen, som for tida er på Island i forbindelse med «Green Energy Solutions – the New Nordic Noir» ifølge den danske avisa.

Dronningen ikke imponert

Også i Storbritannia engasjerer kongelige seg i klimakampen. Blant dem dronning Elizabeth (95). Hun har nemlig uttalt at hun er irritert over den manglende framgangen i klimaendringene i forkant av klimatoppmøtet i Glasgow, skriver Sky News.

Hun skal heller ikke være særlig imponert over folk som sier de kjemper for klimaet, men ikke gjør noe særlig.

LES OGSÅ: Kongelig drama: Madde fikk viljen sin

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer