BURSDAGESBARNET: Kong Harald og dronning Sonja på plass på tribunen under fellestarten skiskyting i Whistler Olympic søndag.  Foto: Scanpix
BURSDAGESBARNET: Kong Harald og dronning Sonja på plass på tribunen under fellestarten skiskyting i Whistler Olympic søndag. Foto: ScanpixVis mer

Fikk bronse på 73-årsdagen

Kong Harald feirer bursdagen i OL-byen.

SEHER.NO: Kong Harald og dronning Sonja kom lørdag til OL-byen Vancouver, der de fram til 27. februar skal følge de norske idrettsstjerne tett.

Og Kongen fikk en bronse i gave fra de norske idrettsutøverne på sin 73-årsdag søndag.


Da bursdagen startet hadde han fire muligheter til å få gull i gave, men etter at både de mannlige skiskytterherrene sviktet med Kongen på tribunen, og Aksel Lund Svindal kjørte ut i superkombinasjonen må han sette sin lit til de kvinnelige skiskytterne og Audun Grønvold i snowcross. Og Grønvold sørget i hvert fall for en bronsemedalje til Kongen på hans store dag.

- Det er nærmest blitt en tradisjon at kong Harald feirer bursdagen sin under vinter-OL. Det har han gjort gjentatte ganger både som kronprins og konge, sier Se og Hørs hoffreporter Kjell Arne Totland til Seher.no.

- Vinterlekene arrangeres jo som regel på denne tiden – og vår idrettsinteresserte konge er nesten alltid på plass. Derfor har han en rekke ganger feiret bursdagen med bløtkake med utøverne i den norske leiren. Det gjør han sikkert i dag også, sier hoffreporteren.

Ifølge NRK har kong Harald i årenes løp feiret bursdagen sin i OLs arrangørbyer hele seks ganger. I Oslo-OL i 1952, Lake Placid-OL  i 1980, Calgary i 1988, Lillhehammer i 1994 , Salt Lake City i 2002, og altså Vancouver i2010.

I Nagano-OL i 1998 ble det norsk gull i slalåm ved Hans Petter Buraas 21.februar, men da var ikke kong Harald selv til stede.
 
Lørdag var det svenskekongens tur til å juble i OL-løypene, da Sverige tok både gull og bronse på 30 km med skibytte. Men i dag får kanskje vår egen konge sjanen til å dele de store øyeblikkene med utøverne.

- Aller størst var nok feiringen under OL på Lillehammer i 1994, da dronning Sonja inviterte alle de tilreisende kongelige på kanefart og stor bursdagsfest på Maihaugen, forteller Totland til Seher.no.

- Kong Harald er jo selv en gammel olympier – og svært sportsinteressert.  Ytterligere norsk suksess på hans egen bursdag ville nok glede ham enormt, sier Totland.

Vi belønner gode kjendistips! Tips oss på seher@seher.no, ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901!