Hertuginne Meghan og prins Harry i kongehuset:

Ferdige for godt

Hertugparet trer tilbake fra arbeidet i den britiske kongefamilien på permanent basis.

FERDIG: Hertuginne Meghan og prins Harry trer tilbake fra arbeidet i kongefamilien - i utgangspunktet på permanent basis. Foto: Daniel Leal-Olivas/ AFP/ NTB
FERDIG: Hertuginne Meghan og prins Harry trer tilbake fra arbeidet i kongefamilien - i utgangspunktet på permanent basis. Foto: Daniel Leal-Olivas/ AFP/ NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hertuginne Meghan (39) og prins Harry (36) har fortalt dronning Elizabeth (94) at de ikke vil returnere til sine kongelige plikter. Det bekrefter Buckingham Palace i en uttalelse på nettsiden.

Det var Sky News som først omtalte saken.

- Hertugen og Hertuginnen av Sussex har bekreftet overfor Hennes majestet dronningen at de trer tilbake fra arbeidet i kongefamilien, da det ikke er mulig å fortsette å ha disse forpliktelsene i kombinasjon med et mindre offentlig liv, heter det i en uttalelse fra Buckingham Palace.

IKKE LENGER MULIG: Hertugparet, og dronningen, mener det ikke er mulig å fortsette å ha kongelige plikter i kombinasjon med et mindre offentlig liv for Meghan og Harrys del. Foto: John Stillwell/ Reuters/ NTB
IKKE LENGER MULIG: Hertugparet, og dronningen, mener det ikke er mulig å fortsette å ha kongelige plikter i kombinasjon med et mindre offentlig liv for Meghan og Harrys del. Foto: John Stillwell/ Reuters/ NTB Vis mer

Videre kommer det frem at kongefamilien er lei seg over hertugparets beslutning, men at Harry og Meghan fortsatt er høyt elskede familiemedlemmer.

Det understrekes også at beslutningen er blitt fattet etter samtaler mellom prins Harry og medlemmer av kongefamilien.

Hertugparets roller som høye beskyttere og militære æresforpliktelser, som Harrys tilknytning til den kongelige marinen, vil bli returnert til dronningen og fordelt på ny blant arbeidende medlemmer av kongefamilien.

Hertuginne Meghan og prins Harry har også kommet med en uttalelse på bakgrunn av avgjørelsen. I uttalelsen kommer det blant annet frem at hertugparet har tilbudt sin støtte til organisasjonene de tidligere har representert, uavhengig av sin offisielle rolle.

TALE: Prins Harry forteller at han og hertuginne Meghan følte at de ikke hadde noen annet valg enn å forlate den kongelige familien. Video: Instagram / Sussexroyal Vis mer

Ikke overraskende

Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle forteller at det ikke kommer som en overraskelse at hertugparet ikke returnerer til kongelige plikter.

- Da de først gikk til det skrittet de gjorde i fjor med å ta ett års «pause», tenker jeg veien tilbake er lang. Dette var noe de hadde bestemt seg for. Vi har dessuten sett dem tegne kontrakter med blant annet Netflix og Spotify, som er tegn på at de planlegger fremtiden utenfor kongehuset, forteller Vagle.

Videre forklarer Vagle at hun synes det er trist på mange måter at vi ikke lenger får se hertugparet representere det britiske kongehuset.

- De er jo et utrolig sjarmerende par! Når det er sagt er jeg hundre prosent tilhenger av at folk må gjøre det som er best for dem, og i dette tilfellet er det åpenbart å leve et ikke-kongelig liv, fortsetter hun.

OVERRASKER: I den første episoden av prins Harry og hertuginne Meghan sin podcast får vi høre noe helt uventet på slutten. Video: AP/ NTB SCANPIX Vis mer

Skal snakke ut

Vagle legger heller ikke skjul på at det blir spennende å se hva hertugparet kommer til å si når de skal snakke med Oprah Winfrey i mars. Det forstående intervjuet ble kjent tidligere denne uken.

«Winfrey vil snakke med Meghan, hertuginnen av Sussex, i et omfattende intervju om alt fra å bli kongelig, ekteskap, morskap, filantropisk arbeid til hvordan hun håndterer livet under intenst offentlig press», het det i en uttalelse fra tv-nettverket.

Meghan og programlederen vil senere få selskap av prins Harry, hvor paret vil åpne opp om beslutningen om å forlate Storbritannia til fordel for USA, og deres håp og drømmer for familien, som snart får et nytt tilskudd.

Dette blir altså parets første intervju etter at de i fjor bestemte seg for å trekke seg tilbake fra sine kongelige plikter.

OVERRASKET: Hertuginne Meghan viste seg i en videosnutt for CNN. Dette er hertuginnens første opptreden etter avsløringen om at hun hadde opplevd spontanabort. Video: CNN og Dagbladet TV Vis mer

Trådte tilbake

«Etter mange måneder med tenking og interne diskusjoner, har vi truffet en beslutning om å dette året gjøre en overgang for å skille ut en ny progressiv rolle i institusjonen», het det i meldingen på hertugparets Instagram-profil den gang.

«Vi tenker å tre tilbake som seniormedlemmer av kongefamilien og vil være økonomisk uavhengige, mens vi fortsatt vil støtte Hennes majestet dronningen fullt ut», sto det videre i hertugparets uttalelse.

Videre kom det frem at Harry og Meghan ønsket å balansere tiden sin mellom å være i Storbritannia og Nord-Amerika, og at de ville fortsette å overholde sine plikter overfor dronningen og samveldet.

Dette er det altså slutt på nå.

STOLTE: Hertuginne Meghan og Prins Harry er takknemlige for at covid-19 har gjort at de reiser mindre - de har fått med seg flere av sønnen Archies milepæler. Video: Malala Fund Vis mer

Venter sitt andre barn

Nyheten om at hertugparet ikke skal returnere til sine kongelige plikter kommer for øvrig under en uke etter at de annonserte at de venter sitt andre barn. Fra før av har de sønnen Archie Mountbatten-Windsor (1).

Babynyheten ble bekreftet av en talsperson for paret overfor People.

- Vi kan bekrefte at Archie skal bli storebror. Hertugen og hertuginnen av Sussex er overlykkelige over å vente sitt andre barn.

I forbindelse med offentliggjøringen av graviditeten hadde fotografen Misan Harriman delt et bilde av hertugparet der de vordende tobarnsforeldrene viste frem den voksende babymagen.

LES OGSÅ: Brøt kongelig tradisjon

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer