<strong>KONGELIG FEIRING:</strong> Den britiske kongefamilien pleier å samles på den kongelige Sandringham-eiendommen i Norfolk hver jul. Her er dronning Elizabeth, prins Charles og hertuginne Kate og prins William avbildet ved andre juleaktige anledninger. Foto: NTB Scanpix
KONGELIG FEIRING: Den britiske kongefamilien pleier å samles på den kongelige Sandringham-eiendommen i Norfolk hver jul. Her er dronning Elizabeth, prins Charles og hertuginne Kate og prins William avbildet ved andre juleaktige anledninger. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Dronning Elizabeth:

Feirer jul med mimeleker og tullegaver

Både strenge regler og mye moro i kongehusets juletradisjoner.

Publisert

(Se og Hør): For mange er den årlige julefeiringen preget av faste tradisjoner, mens andre varierer hva de gjør fra år til år, mens andre igjen ikke feirer jul i det hele tatt.

For den britiske kongefamilien følger imidlertid julen et relativt strengt skjema, med regler og rutiner som ikke akkurat åpner for så stor variasjon.

Alt fra når og i hvilken rekkefølge familiemedlemmene ankommer Sandringham, til hva slags julegaver de gir til hverandre, er bortimot gitt på forhånd.

Strengt tidsskjema

Forfatter Brian Hoey, som har skrevet en rekke bøker om det britiske kongehuset, skriver i en artikkel hos WalesOnline at de som er invitert til dronning Elizabeth (91) og prins Philips (96) julefeiring må følge en nøye utformet tidtabell.

En ukes tid før jul får de inviterte familiemedlemmene vite i hvilken rekkefølge de skal ankomme Sandringham, og på akkurat hvilket tidspunkt.

Det er dronningens stallmester, som er ansvarlig for all transport, som sørger for at gjestenes ankomster går som smurt - og følger kongelig protokoll:

Tidsskjemaet utformes nemlig slik at de minst prominente familiemedlemmene må ankomme først, mens prins Charles (69), hertuginne Camilla (70), og prins William (35) og hertuginne Kate (35) med familie får ankomme til slutt, ifølge Hoey.

Saken fortsetter etter bildet.

<strong>I TUR OG ORDEN:</strong> Ved ankomst på Sandringham, må familiemedlemmene forholde seg til fastlagte tider. Her er prins Charles og hertuginne Camilla (foran) på vei til fjorårets julegudstjeneste til fots - som vanlig. Foto: AP / NTB Scanpix
I TUR OG ORDEN: Ved ankomst på Sandringham, må familiemedlemmene forholde seg til fastlagte tider. Her er prins Charles og hertuginne Camilla (foran) på vei til fjorårets julegudstjeneste til fots - som vanlig. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Tullegaver og toalettsete

Selv om mange utvilsomt anser Storbritannias kongefamilie som erkebritisk, skiller imidlertid spesielt én av juletradisjonene deres seg ut.

Familien åpner nemlig julegavene sine på julaften framfor på 1. juledag, slik mange gjør i England. Likevel er gaveutdelingen strengt tradisjonsbundet.

Det settes fram bord i «The Red Drawing room» på Sandringham, der bordplatene er delt inn i ulike seksjoner med teip som indikerer hvor gavene til de ulike familiemedlemmene skal plasseres.

Ifølge Brian Hoeys artikkel sniker de kongelige seg ned dit i løpet av ettermiddagen og legger fram gavene sine i hemmelighet, og under selve gaveutdelingen er det prins Philip som gir den enkelte tillatelse til å åpne gavene sine.

Man skulle kanskje tro at de britiske kongelige forærer hverandre eksklusive julegaver, men det er langt fra sannheten. De morer seg heller med å gi hverandre tullegaver, som ifølge Hoey skal være så billige som mulig.

Saken fortsetter etter bildet.

<strong>TO JULETRÆR:</strong> Ifølge Darren McGrady har kongefamilien to juletrær i spisesalen på Sandringham - ett ekte, og ett falsk sølvtre, som er over 30 år gammelt.Her er dronningen avbildet på Buckingham palace før jul i 2004. Foto: AP / NTB Scanpix
TO JULETRÆR: Ifølge Darren McGrady har kongefamilien to juletrær i spisesalen på Sandringham - ett ekte, og ett falsk sølvtre, som er over 30 år gammelt.Her er dronningen avbildet på Buckingham palace før jul i 2004. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Og favorittjulegaven til prins Charles skal for øvrig være av det relativt kuriøse slaget, skal man tro forfatteren.

Ett år fikk han et toalettsete i hvitt skinn av sin yngre søster, prinsesse Anne (67). Og selv om gaven var ment som en spøk, syntes visstnok Charles at setet var såpass komfortabelt at han begynte å ta det med seg på reiser utenlands.

Skikken med å pakke opp julegavene på julaften, skal stamme fra prinsgemal Albert, som var gift med dronning Victoria. Prinsgemalen var nemlig tysk, og i Tyskland er det tradisjon for å åpne gavene én dag tidligere enn hva mange briter gjør.

Saken fortsetter etter bildet.

<strong>FAVORITTGAVE:</strong> Prins Charles skal ha fått sin favorittjulegave fra sin yngre søster, prinsesse Anne (t.h.), for årrekke siden. Foto: NTB Scanpix
FAVORITTGAVE: Prins Charles skal ha fått sin favorittjulegave fra sin yngre søster, prinsesse Anne (t.h.), for årrekke siden. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Mimeleker til midnatt

Selv om julegavene som åpnes 24. desember er av det lite høytidelige slaget, er julaften også preget av en viss høytidelig stemning.

Når kongefamilien samles til middag denne kvelden, er mennene nemlig iført smoking, mens kvinnene kler seg opp i lange aftenkjoler og diamantbesatte tiaraer.

Skal man tro Brian Hoeys artikkel i Express fra 2007, er det imidlertid ikke slik at kongefamilien kun sitter på stas etter middag på julekvelden.

Etter at maten formodentlig har fått synke litt, kaster nemlig familien seg ut i festlige mimeleker. Moroa pågår i hvert fall til midnatt, skal man tro Hoey, og ingen får forlate selskapet før dronning Elizabeth trekker seg tilbake for kvelden.

Den britiske kongefamiliens tidligere kokk, Darren McGrady, var kokk ved det britiske kongehuset i 15 år på 1980- og 1990-tallet. I et intervju med Good Housekeeping i 2016, lettet han på sløret om en del av kongefamiliens mattradisjoner i julen.

Saken fortsetter etter bildene.

<strong>I RØDT:</strong> Dronning Elizabeth avbildet utenfor St. Mary Magdalene Church i Norfolk 1. juledag 2015. Foto: AFP/ NTB Scanpix
I RØDT: Dronning Elizabeth avbildet utenfor St. Mary Magdalene Church i Norfolk 1. juledag 2015. Foto: AFP/ NTB Scanpix Vis mer
<strong>I 2014:</strong> Prins William og hertuginne Kate avbildet på vei ut fra julegudstjenesten. I fjor feiret de heller jul hos Kates familie i Berkshire. Foto: AP/ NTB Scanpix
I 2014: Prins William og hertuginne Kate avbildet på vei ut fra julegudstjenesten. I fjor feiret de heller jul hos Kates familie i Berkshire. Foto: AP/ NTB Scanpix Vis mer

På 1. juledag deltar familien på julegudstjeneste i St. Mary Magdalene Church, som ligger rett nordvest for den kongelige Sandrigham-eiendommen.

Ifølge The Telegraph pleier dronning Elizabeth å bli kjørt til gudstjenesten, mens prins Philip leder resten av familien til kirken til fots.

Etter kirkebesøket inntar kongefamilien en overdådig julelunsj, og menyen er den samme år etter år:

- [Lunsjen] inkluderer en salat med reker eller hummer, og en helstekt kalkun med alt av tradisjonelt tilbehør, som pastinakk, gulrøtter, rosenkål, og «Christmas pudding» med konjakksmør til dessert, sier McGrady.

Saken fortsetter etter bildet.

<strong>ÅRLIG PLIKT:</strong> Etter den store lunsjen på 1. juledag, samles familien foran tven og ser dronningens juletale, som blir spilt inn på Buckingham Palace før jul. Her er hun avbildet i fjor. Foto: AP / NTB Scanpix
ÅRLIG PLIKT: Etter den store lunsjen på 1. juledag, samles familien foran tven og ser dronningens juletale, som blir spilt inn på Buckingham Palace før jul. Her er hun avbildet i fjor. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Drikker whisky med dronningen

Kokken, som var kongelig kokk for dronning Elizabeth og prins Philip fra 1982 til 1993, legger til at familien ser dronningens årlige juletale sammen etter lunsj.

Og i likhet med mange andre familier, sparer ikke den britiske kongefamilien på kaloriinntaket i julen: På ettermiddagen er det tid for te og tradisjonell fruktkake, før kjøkkenet disker opp en buffet til middag - med mellom 15 og 20 ulike fristelser.

Rett før julebuffeten på 1. juledag, blir dessuten rollene snudd et øyeblikk. Sjefskokken skjærer opp steken, kalkunen eller skinken som skal serveres, før dronningen tilbyr kokken et glass whisky - og de to tar en skål.

- Dette er den eneste gangen kokken kommer inn i spisesalen og tar et glass whisky med kongefamilien. Det er en av kokkens favorittradisjoner, ifølge McGrady.

2. juledag, i Storbritannia kjent som «Boxing Day», er for øvrig ikke preget av stille julefred på Sandringham. Da arrangerer nemlig prins Philip jakt, og etter jakten forlater gjestene - med unntak av den nærmeste familien - eiendommen i Norfolk.

LES OGSÅ: - Trodde jeg hadde kommet tidlig i overgangsalderen

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer