Prins Harry

- Farlig

Langer ut mot stemoren.

OVERSKRIFTER: Prins Harry har skapt store overskrifter den siste tiden. Foto: Danny Lawson / POOL / AFP
OVERSKRIFTER: Prins Harry har skapt store overskrifter den siste tiden. Foto: Danny Lawson / POOL / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne uken kommer prins Harrys selvbiografi «Spare». En rekke detaljer fra boken er allerede lekket - som at han skal ha brukt ulovlige rusmidler, at han debuterte seksuelt med en eldre kvinne bak en pub, at han drepte 25 personer i Afghanistan som britisk helikopterpilot og detaljer om en fysisk slåsskamp med broren og tronarving, prins William.

Boken inneholder også flere anklager mot den britiske kongefamilien for hvordan de tok imot hertuginne Meghan som Harrys ektefelle. Paret trakk seg fra alle kongelige plikter og flyttet til California i 2020.

HARDE ANKLAGER: Prins Harry kommer med harde anklager mot stemoren, dronning Camilla. Her er de to sammen med hertuginne Meghan og kong Charles under begravelsen til dronning Elizabeth i september 2022. Foto: AP Photo/Martin Meissner, Pool, File
HARDE ANKLAGER: Prins Harry kommer med harde anklager mot stemoren, dronning Camilla. Her er de to sammen med hertuginne Meghan og kong Charles under begravelsen til dronning Elizabeth i september 2022. Foto: AP Photo/Martin Meissner, Pool, File Vis mer

Søndag kveld ga prinsen et stort intervju til den britiske TV-kanalen ITV.

- Jeg vil gjerne få faren min tilbake. Jeg vil gjerne få broren min tilbake. Men de har vis absolutt null vilje til forsoning, sier prinsen i intervjuet.

AVSLØRINGER: Prins Harry slipper sin selvbiografi «Spare». Der kommer det flere avsløringer. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Han anklager også deler av kongefamilien «for å gå til sengs med djevelen» når han beskriver deres forhold til den britiske tabloidpressen.

Natt til søndag sendte også den amerikanske TV-kanalen CBS et stort intervju med prinsen i det kjente programmet «60 Minutes». Her forteller han blant annet om hvordan hans personlige problemer startet da han var tolv år gammel i 1997 og mora, prinsesse Diana, døde i en bilulykke i Paris. Prinsen skal blant annet ha tydd til alkohol og andre ulovlige rusmidler.

Rehabilitering

Her går han hardt til angrep på stemoren, dronning Camilla. Hun giftet seg Charles i 2005 og ble dronning da dronning Elizabeth døde i fjor høst.

Camilla og Charles hadde også et langvarig forhold mens den kommende kongen var gift med prinsesse Diana. I et intervju i 1995 hevdet Diana at Camilla var «den tredje personen i ekteskapet». Harry mener dette gjorde Camilla til en «skurk» i offentligheten.

MEGHAN OG HARRY: Prins Harry og Meghan Markle er produsenter for den nye Nelson Mandela-inspirerte dokumentarserien «Live to Lead». Video: Netflix Vis mer

- Hun måtte rehabilitere imaget sitt, sier Harry.

I boken hevder Harry at han og broren tryglet faren om ikke å gifte seg med Camilla. Han mener også at hennes ønske om å rehabilitere seg i offentligheten gjorde henne «farlig».

Blant annet anklager han stemoren for å «bytte informasjon» med pressen i et forsøk på å få flere positive saker om seg selv

- Lik i gatene

- Med en familie bygget å hierarki og med henne på vei til å bli dronning, så ville det føre til at folk eller lik endte i gatene på grunn av det, sier prinsen og forklarer:

- Dersom du begynner å tro at du som medlem av familien, ved å være på forsidene og få positive overskrifter og saker skrevet om deg, og at det vil forbedre ryktet ditt og øke sjansene for at du blir akseptert som monark av den britiske offentligheten, så vil du gjøre det, sier prins Harry.

HARRY OG MEGHAN: Slik vil dokumentaren påvirke kong Charles og det britiske folk. Video: Netflix Vis mer

Intervjueren, den kjente TV-journalisten Anderson Cooper, sier at den britiske kongefamilien minner om TV-serien «Game of Thrones», men uten dragene.

Prins Harry forteller at han ikke har sett den serien, men mener at det også er metaforiske drager - i form av den britiske pressen - i hans egen families historie.

Samtidig står Harry fast på at han tror en forsoning med familien og særlig broren er mulig.

- Broren min og jeg elsker hverandre. Jeg elsker ham dypt. Det har vært mye smertefullt mellom oss - særlig de siste seks årene. Ingenting av det jeg har skrevet var ment for å såre familien min. Men det gir et fullt bilde av situasjonen mens vi vokste opp, og knuser ideen om at det på noe vis var kona me som ødela forholdet mellom disse to brødrene, sier prins Harry i intervjuet.

FALSKT: Flere har reagert på bildebruken i traileren til Netflixs dokumentar om prins Harry og hertuginne Meghan. Video: Netflix/Dagbladet. Reporter: Maja Walberg Klev Vis mer

Det britiske kongehuset har så langt ikke kommentert alle opplysningene og anklagene i boken til prins Harry.

LES OGSÅ: - Graver seg dypere ned

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer