Prins Harry:

Får passet påskrevet: - Dumhet

Flere reagerer på forskjellen mellom prins Harrys ord og handling.

HARD MEDFART: Hertuginne Meghan og prins Harry har fått hard kritikk tidligere for bruken av privatfly. Nå får sistnevnte høre det igjen. Foto: Dominic Lipinski/Pa Photos/NTB
HARD MEDFART: Hertuginne Meghan og prins Harry har fått hard kritikk tidligere for bruken av privatfly. Nå får sistnevnte høre det igjen. Foto: Dominic Lipinski/Pa Photos/NTB Vis mer
Publisert

Prins Harry (36) har utvilsomt stått i stormen flere ganger de siste par åra, og det er så å si ingenting han gjør som britisk og amerikansk tabloidpresse ikke får med seg.

I 2019 ble han og kona hertuginne Meghan (40) blant annet hudflettet for en ferie de var på.

Hertugparet av Sussex er nemlig kjent for sitt store engasjement når det kommer til miljøutfordringene verden står overfor, men har flere ganger vist at ord og handling er to forskjellige ting.

Flere har ment at de var hyklerske i å tale om klimautfordringene - for så å fly i et privat jetfly for å feriere i luksus. Og nå har de altså gjort det igjen.

- For meg handler det om å endre adferd. Det er mange som sier de skal gjøre det, men det handler om å faktisk gjøre noe, sa prins Harry i fjor i forbindelse med lanseringen av Netflix-dokumentaren «Waterbear».

- Dumhet

Nå blåser det nok en gang opp rundt han, etter at han for kort tid siden satte seg på et privatfly etter en polokamp i Aspen, Colorado. 36-åringen fløy 1200 kilometer hjem til Santa Barbara i California, og blir nå omtalt som hykler fra flere hold, skriver danske BT.

FORTVILET: Oprah Winfreys intervju av Meghan Markle og Prins Harry vekker oppsikt. Video: CBS Vis mer

- Det er nåtidas store kampsak. Det er mye oppmerksomhet på det, og det betyr at man må trå varsomt. Det er ikke lov å ikke være klimavennlig, sier Bachmann Jensen, lektor på Institutt for psykologi ved Københavns universitet, til den danske avisa.

- Det er dumhet. Det er jo ikke fordi prins Harry og andre tror de kan gå på vannet, men de tror de kan fly under radaren, og det gjør de jo ikke. Verdens øyne hviler på dem og de kan ikke handle uten at det blir oppdaget. Det er en åpenbar dumhet, sier han videre.

Flere luksusreiser

Prins Harry skal tidligere ha hevdet at 99 prosent av hans flyturer skjer gjennom rutefly.

Bachmann påpeker riktignok at fordi prinsen ikke er hvem som helst, og han har hevet stemmen i klimakampen, blir det lagt merke til dersom han trår «feil». Han mener derfor det er opplagt at flere reagerer, og mener 36-åringen har fått nok en ripe i lakken.

ADVARTE PRINS HARRY: Thomas Markle Jr, bror til Meghan Markle, skal være med på «Big Brother VIP - Australia». Der sier han at han advarte prins Harry mot Meghan. Video Channel 7 Vis mer

Ifølge The Sun var Harry og Meghan på litt av en rundtur for to år siden, og alle reisene skal ha foregått med privatfly. Ifølge den britiske tabloidavisen skal paret ha vært på hele tre flyreiser i løpet av svært kort tid.

De reiste også til Sicilia i slutten av juli i 2019, og i begynnelsen av august samme år reiste de til Ibiza. Sistnevnte tur sørget for en rekke overskrifter i internasjonal presse.

- Humanitært problem

Blant dem som så rødt den gang var, kanskje ikke så overraskende, den frittalende TV-profilen Piers Morgan (56), som flere ganger har gått beinhardt i strupen på spesielt Meghan. Han reagerte med å skrive følgende på Twitter:

«Saving the planet - one private jet at a time», noe som kan oversettes til «Redder planeten - med ett privatfly om gangen».

PRINS HARRY: Prins Harry prater med Oprah i en ny serie med Apple. Vis mer

- Klimaendringer er et humanitært problem, ikke et politisk, og her har vi vært altfor trege med å våkne opp, innse problemene og ta grep mot den skadelige måten vi lever på denne jorden, sa prins Harry om klimautfordringene for et par år siden.

- Vi har nå fakta, vitenskap, teknologi og evner til å redde ikke bare planeten vår, men oss selv. Man kan ikke bare lene seg tilbake og vente på løsninger, man må ta grep og hjelpe til, fortsatte han.

I skrivende stund har ikke prinsen uttalt seg om flykritikken.

LES OGSÅ: - Livredd for å bli som onkelen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer