MYE KRITIKK: Regjeringen foreslår en apanasje på 7,8 millioner kroner til Haakon og Mette-Marit. Dette er også en økning på 300.000 kroner fra i fjor, til tross for den massive kritikken mot blant annet Mette-Marits luksusvaner. Foto: Scanpix
MYE KRITIKK: Regjeringen foreslår en apanasje på 7,8 millioner kroner til Haakon og Mette-Marit. Dette er også en økning på 300.000 kroner fra i fjor, til tross for den massive kritikken mot blant annet Mette-Marits luksusvaner. Foto: Scanpix Vis mer

Får én klokke og én veske i lønnsøkning

Her er forslaget til økning i apanasjen til kronprinsparet.

Publisert
SEHER.NO: Tirsdag formiddag la regjeringen frem sitt forslag til statsbudsjett for 2011.

Og blant dem som nyter godt av den fremlagte planen er da det norske kongehuset.

På statsbudsjettets nettsider (ekstern link) står det at regjeringen foreslår en apanasje på 9,3 millioner kroner for kongeparet.

I 2010 var summen på 9 millioner kroner, noe som betyr at kongeparet vil kunne få en økning på 300.000 kroner i årets budsjett.

I meldingen står det at «bevilgningen skal dekke personlige utgifter for kongeparet, blant annet utgifter i forbindelse med diverse offisielle oppgaver og vedlikehold av egne eiendommer».

Regjeringen foreslår også en apanasje på 7,8 millioner kroner til kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit, noe som også er en økning på 300.000 kroner fra fjorårets 7,5 millioner kroner.

Kronprinsesse Mette-Marit har denne høsten måttet tåle en del kritikk for såkalt «jåleri», og fikk mye oppmerksomhet for at hun bar en Rolex-klokke til over 250.000 kroner under et pressemøte i Aust-Agder i begynnelsen av september. Klokken er en Rolex Oyster Perpetual Cosmograph Daytona med åtte diamante.

Under turen bar kronprinsessen også Valentino-vesker, med sine egne initialer «MM» preget inn i skinnet.

Ser man på verdien av disse tingene kan man si at den økte apanasjen tilsvarer en klokke og én luksusveske.

Stine Renate Håheim, som sitter i justiskomiteen for Arbeiderpartiet, er blant dem som har stilt seg svært kritisk til at Mette-Marit kler seg i rådyre klær, samtidig som hun ønsker å bekjempe fattigdom i den tredje verden.

- Fattigdom handler jo mye om jevn fordeling her på jorden, og der sender ikke Mette-Marit ut de mest optimale signalene. Jeg håper i alle fall at hun bruker de dyre veskene mange ganger, sa Håheim til VG i september.

Tirsdag ønsket Håheim ikke å kommentere den økte apanasjen overfor Seher.no.

Også Per Østvold, leder for SV i Oslo, var enig i Håheims kritikk.

- Jeg har ikke noe sans for det jåleriet. Jeg synes de skulle brukt pengene på noe mer fornuftig. Men vi har nå en kongefamilie, og folk har kanskje en forventning om at de skal glitre, sa Østvold til VG.

I tillegg til apanasje-økningnen for kongeparet og kronprinsparet, foreslår regjeringen også å bevilge 146,1 millioner kroner til Det kongelige hoff for 2011, samt en bevilgning på 16,2 millioner kroner til kronprinsparets stab.

Det har også blitt lagt frem et forslag på 25 millioner kroner til oppstart av rehabilitering av taket på Det Kongelige Slott i 2011.

På statsbudsjettets nettsider står det at det foreslås en kostnadsramme på 112,6 millioner kroner, og at forprosjekt for rehabilitering er utarbeidet i samarbeid med Det Kongelige Hoff og Riksantikvaren.

Planlagt oppstart av rehabiliteringen er første halvår 2011, og det er forventet at rehabiliteringen vil være ferdigstillt ved årsskiftet 2012/2013.

Bli fan av Seher.no på Facebook her! 

Sjekk ut våre nye mobilsider på http://m.seher.no

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på [email protected], ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901.

LES OGSÅ: - Silvia og Carl Gustaf på Norgesbesøk

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer