Prins Harry og hertuginne Meghan:

Får millionene slengt etter seg

Drukner i gaver og dyre tjenester.

LUKSUSLIVET: Da hertuginne Meghan og prins Harry sa fra seg offisielle plikter, forsvant også pengesekken. Det nye livet har likevel bydd på store summer og pengegaver, hevdes det i en ny bok. Foto: NTB Scanpix
LUKSUSLIVET: Da hertuginne Meghan og prins Harry sa fra seg offisielle plikter, forsvant også pengesekken. Det nye livet har likevel bydd på store summer og pengegaver, hevdes det i en ny bok. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har utvilsomt blitt mer stille rundt hertugparet av Sussex etter at de tidligere i år trakk seg tilbake fra sine kongelige plikter og reiste til Nord-Amerika. De skal ikke lenger klippe snorer, representere kongehuset eller stå ved dronningens side under offisielle anledninger, og nyter heller tiden som småbarnsforeldre i Los Angeles.

Endringen betyr likevel ikke at de har forsvunnet helt, og de dedikerer nå tiden sin til veldedige prosjekter og filantropi. Nylig dukket de blant annet opp ved Knox barneskole i den solrike byen, for å dele ut skoleutstyr til barn. Dette gjorde de selvsagt iført masker og hansker, men likevel var det nok mange som dro kjensel på det berømte ekteparet.

SVÆRT PRIVATE: Meghan og Harry har bare vært observert en håndfull ganger siden de flyttet til USA. Her er de fotografert ved en barneskole, der de leverte ut skoleutstyr nylig. Foto: NTB Scanpix
SVÆRT PRIVATE: Meghan og Harry har bare vært observert en håndfull ganger siden de flyttet til USA. Her er de fotografert ved en barneskole, der de leverte ut skoleutstyr nylig. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Dette er for øvrig en av de første gangene paret har vært fotografert offentlig siden de reiste til USA. De har holdt en lav profil, og har oppholdt seg på flere luksuriøse eiendommer rundt om på kontinentet.

GODT HUMØR: Hertuginne Meghan og prins Harry smilte til de fremmøtte da de viste seg offentlig for første gang på flere uker. Video: Vilde Holta Røssland Vis mer

Millioner av kroner

Paret reiste først til Canada før de endte i «the sunshine state». Ifølge nye opplysninger, fra biografien «Finding Freedom», skal ikke oppholdene ha kostet paret noe særlig. Faktisk skal de ha fått påspandert gaver og tjenester til over 40 millioner kroner, skriver Fox News.

Boken hevder at selskaper, venner og familie nærmest kaster penger etter hertugparet. Det skal primært dreie seg om verdier i form av eksklusive opphold, dyre reiser og babyshoweren som ble arrangert for Meghan i New York.

I Vancouver bodde paret i en villa til 139 millioner dollar, som blir regnet som en av gavene paret har fått. Det har seg nemlig slik at en av hertuginnens bestevenner, Ben Mulroney, skal ha sørget for at paret fikk betale mye mindre for boligen i leie enn hva den reelle markedsverdien faktisk er.

DYRT LÅN: Denne villaen i Canada fikk hertugparet låne for «en billig penge», hevdes det i boka. Foto: NTB Scanpix
DYRT LÅN: Denne villaen i Canada fikk hertugparet låne for «en billig penge», hevdes det i boka. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Noe lignende gjelder for herregården de bodde på i Beverly Hills nylig. Den eies av skuespiller Tyler Perry, og har en verdi på rundt 180 millioner kroner. Paret skal ha fått lov å bo gratis i huset, som har åtte soverom. Dette regnes også inn under verdien av gavene paret skal ha mottatt.

En av de største postene boken nevner, dreier seg om Frogmore Cottage i England. Paret fikk huset i gave av dronningen, og det var nok mange som så for seg at det var der de skulle bo. Slik ble det ikke.

Likevel er det ikke til å stikke under stol at boligen trolig er verdt mange millioner. I 2019 ble den pusset opp for rundt 30 millioner kroner alene.

IKKE TILBAKEBETALT: Hertugparet har ikke betalt for oppussingen av Frogmore Cottage selv. De har imidlertid hevdet at de skal gjøre det - på sikt. 30 millioner er likevel ingen banal sum. Foto: NTB Scanpix
IKKE TILBAKEBETALT: Hertugparet har ikke betalt for oppussingen av Frogmore Cottage selv. De har imidlertid hevdet at de skal gjøre det - på sikt. 30 millioner er likevel ingen banal sum. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Sistnevnte beløp har de imidlertid lovet å betale tilbake, fordi de ønsker å være økonomisk uavhengige. Dermed er det heller ikke gunstig å bruke statskassen til å pusse opp huset.

Å få ting av venner, virker imidlertid uproblematisk. Det hevdes i boka et paret reiser verden rundt i fly som vennene deres eier, noe de heller ikke trenger å betale spesielt mye for. Elton John, Clooney-ekteparet og Jessica Mulroney skal bare være noen av dem paret har flydd med og fått låne flyene til.

Babyshoweren Meghan fikk av Clooney-ekteparet og Serena Williams er også inkludert på gavelista. Den skal ha kostet rundt fire millioner kroner å arrangere.

Skal man se alle disse «gavene» og «donasjonene» i sammenheng med kongelige forskrifter, som sist ble oppdatert i 2002, er det et klart brudd på retningslinjene. Det står nemlig at kongelige ikke skal godta gaver som setter kongefamilien i noe slags gjeld, enten symbolsk eller økonomisk.

«Derfor må nøye vurderinger alltid tas i henhold til gavegiver, gavens grunn, gavens omstendighet og hva gaven faktisk er», heter det, ifølge Fox News.

RØRT: Hertuginne Meghan snakket om George Floyds død da hun talte til avgangselever på sin tidligere skole. Vis mer

Andre problemer

Tidligere i høst ble det kjent at hertugparet har signert en kjempeavtale med Netflix. Strømmetjenesten vil betale paret for å blant annet lage dokumentarer, filmer og andre programmer. Ifølge den britiske tabloidavisen The Mirror skal det være snakk om 100 millioner dollar, eller over 894 millioner norske kroner.

Selv om de altså ikke representerer kongehuset på samme måte lenger, må de ifølge avisen drøfte potensielle jobber med kongehuset. En kilde nær den britiske kongefamilien har uttalt at en slik avtale om å diskutere økonomiske samarbeid kom på plass da paret trakk seg vekk fra pliktene sine.

INSPIRASJON: Meghan Markle ønsker å tre tilbake fra rampelyset, men det betyr ikke at vi skal slutte å la oss inspirere av Hertuginnen. Slik oppnår du hennes velkjente lave hårknute. Vis mer

Det ryktes for øvrig at dronning Elizabeth ikke fikk vite om Netflix-avtalen på forhånd, og at det pågår interne diskusjoner om dette nå. Det er på ingen måte bekreftet.

Nyheten om gigantavtalen kom bare noen uker etter at det ble kjent at hertugparet hadde funnet seg et permanent sted å bo, etter flere måneder med husjakt. Det bekreftet blant annet en representant for hertugparet av Sussex.

- De har slått seg til ro i det rolige og private nabolaget, og håper dette vil bli respektert for både deres naboer, samt for dem som en familie, sa representanten til Hello Magazine.

LES OGSÅ: - Jeg er en krevende kvinne

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer