Trump-familien:

Får kritikk etter bankett med dronningen

Donald Trump tok med seg nesten hele familien til England.

PÅ BANKETT: Donald og Melania Trump var mandag kveld på Buckingham Palace, der dronning Elizabeth arrangerte en bankett i anledning statsbesøket. Presidenten hadde i tillegg med seg store deler av familien sin, inkludert fire barn, på festen. Foto: NTB scanpix
PÅ BANKETT: Donald og Melania Trump var mandag kveld på Buckingham Palace, der dronning Elizabeth arrangerte en bankett i anledning statsbesøket. Presidenten hadde i tillegg med seg store deler av familien sin, inkludert fire barn, på festen. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

USAs president Donald Trump (72) er i disse dager på besøk i Storbritannia, noe som på ingen måte har gått upåaktet hen. Tusenvis har tatt til gatene i London for å protestere, og byens borgermester Sadiq Khan har uttalt at den amerikanske presidentens verdier ikke gjenspeiler britenes.

Det kontroversielle besøket har også inneholdt flere møter med de britiske kongelige. I går kveld var presidenten og hans familie ifølge People samlet til en bankett i ballsalen på Buckingham Palace, sammen med blant andre dronning Elizabeth (93) og hertugparet av Cornwall.

Donald Trump har nemlig med seg sine fire voksne barn, Ivanka, Eric, Donald jr. og Tiffany, til Storbritannia. Ingen av dem har vært på en slik bankett før. Barron Trump (13), presidenten og førstedamens eneste felles barn, befinner seg i USA under statsbesøket.

PÅ BESØK: Tiffany Trump, Lara Trump, Eric Trump, Jared Kushner, Ivanka Trump og Donald Trump jr. var alle til stede på Buckingham Palace mandag kveld. Foto: Tiffany Trump / Instagram
PÅ BESØK: Tiffany Trump, Lara Trump, Eric Trump, Jared Kushner, Ivanka Trump og Donald Trump jr. var alle til stede på Buckingham Palace mandag kveld. Foto: Tiffany Trump / Instagram Vis mer

Første gang

Foran en av de overdådige veggene i Buckingham Palace poserte Trump-familien stolt mandag kveld, før de gikk løs på den overdådige middagen og festen.

Førstedamen, Melania Trump (49), hadde på seg en spesiallaget haute couture-kjole fra Dior for anledningen, som hun stylet med hvite hansker og sko fra Manolo Blahnik. Hun er kjent for å holde maska, men smilte til fotografene da hun poserte med ektemannen, dronning Elizabeth, hertuginne Camilla (71) og prins Charles (70). Sistnevnte var hennes kavaler da de gikk inn på banketten.

STASELIG: Melania Trump gikk for en spesiallaget kjole fra Dior for anledningen, som hun hadde stylet med hvite hansker. Foto: Reuters/ NTB scanpix
STASELIG: Melania Trump gikk for en spesiallaget kjole fra Dior for anledningen, som hun hadde stylet med hvite hansker. Foto: Reuters/ NTB scanpix Vis mer
KRITISERT: Ivanka Trump får kritikk for sin blå blomsterkjole med krage. Enkelte mener at den er for lite formell for en slik anledning. Her går hun ved siden av Liam Fox, som er statssekretær. Foto: AFP/ NTB scanpix
KRITISERT: Ivanka Trump får kritikk for sin blå blomsterkjole med krage. Enkelte mener at den er for lite formell for en slik anledning. Her går hun ved siden av Liam Fox, som er statssekretær. Foto: AFP/ NTB scanpix Vis mer

Ivanka Trump, familiens andre fashionista, hadde på seg en blå kjole med høy krage fra Carolina Herrera. Med en prislapp på over 100 000 kroner smilte også hun til fotografene. Det er imidlertid ikke alle som er like fornøyde med antrekket til presidentens datter. Med seg på banketten hadde hun ektemannen Jared Kushner.

Australske News skriver at antrekket blir sammenliknet med noe den folkekjære britiske karakteren Mary Poppins kunne hatt på seg. Samtidig mener andre at antrekket er for lite formelt, og heller minner om noe man kunne brukt i kirken på en hvilken som helst søndag.

Presidentens yngste datter, Tiffany Trump, gikk for en mer tradisjonell kjole under besøket. Hun hadde på seg en rød fløyelskjole med blomsterdetaljer, og hadde, i likhet med stemoren, gått for lange, hvite hansker som tilbehør. I tillegg hadde hun på seg store øredobber og et glitrende halssmykke.

Den siste Trump-kvinnen som var med på gallaen, var Lara Trump - kona til Trump-sønnen Eric. Hun hadde på seg en hvit og blomstrete kjole, som viste fram babykulen hennes. I midten av april kunne hun nemlig offentliggjøre at hun og ektemannen venter sitt andre barn.

Kritiseres

Ser man bort fra antrekkene, har presidentens barn fått kritikk for en rekke andre aspekter ved besøket. Ivanka har fått pepper for at hun ikke holdt seg over hjertet da nasjonalsangen ble sunget og presidenten brøt protokoll da han tok dronningen på skulderen under middagen.

Kritikk om bindinger har også haglet. Newsweek skriver at vaktbikkjeorganisasjonen CREW, som overveier etikk i Washington, kritiserer at presidentens to sønner fikk være med. Det skyldes at de to driver farens firmaer mens han er president. De eier blant annet golfbaner i Skottland.

- Trump er president og sønnene hans, Eric og Donald jr., driver Trump-organisasjonen, som presidenten fortsatt tjener penger på, sier talsperson Jordan Libowitz, og fortsetter:

- ROLLEBLANDING: Eksperter mener det er dumt at Donald Trumps sønner, Donald jr. og Eric, var til stede under middagen. Det er de som styrer familiebedriften mens faren er president, og organisasjonen CREW mener de har egeninteresser av å være gjester på en slik middag. Foto: REX/ NTB scanpix
- ROLLEBLANDING: Eksperter mener det er dumt at Donald Trumps sønner, Donald jr. og Eric, var til stede under middagen. Det er de som styrer familiebedriften mens faren er president, og organisasjonen CREW mener de har egeninteresser av å være gjester på en slik middag. Foto: REX/ NTB scanpix Vis mer

- Trump-brødrene har en interesse av å tjene penger for faren deres mens de er i Storbritannia.

Bekymringene støttes også av Richard Painter, som var etikksjef da George W. Bush var president.

- Britene kan selvsagt invitere hvem de vil, og det er ingen begrensninger for den middagen. Min bekymring er at de to sønnene driver bedriften, så jobben deres er å berike farens organisasjon.

Det hvite hus har i skrivende stund ikke svart på ovennevnte kritikk.

Milliontur

Nettstedet Quartz har gjennomgått hva den mye omtalte turen, med barn og alt, faktisk koster de amerikanske skattebetalerne. Nettstedet skapte overskrifter i fjor, da de regnet ut at Melania Trumps opphold i Egypt kostet en formue.

Med liknende formel at de funnet ut at turen, uten sikkerhet medberegnet, koster om lag 4,6 millioner dollar - eller 40 millioner norske kroner. Flykostnadene med Air Force One er alene på over to millioner dollar, omtrent 17,5 millioner norske kroner.

Den amerikanske ambassaden skal ha brukt 1,3 millioner dollar, elleve millioner kroner, på hotellet Intercontinental Park Lane. Der bor presidenten og andre i delegasjonen. Hotellet eies av milliardærer fra Qatar og er kjent for sine ekstravagante rom.

I tillegg bruker ambassaden omtrent ti millioner kroner på andre hoteller i London. Andre transportkostnader som limousiner, helikopter og spesifiserte hotellrom dukker gjerne opp litt senere, men Trump-familien har tidligere latt skattebetalerne ta regningen for slike turer.

LES OGSÅ: Knallhardt oppgjør med de påståtte affærene

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer