Den britiske kongefamilien:

Får kjeft etter dette

- Lever ikke vi i en pandemi med reiserestriksjoner?

TOGREISE: Hertuginne Kate og prins William har denne uken vært på en tre dager lang togreise rundt i Storbritannia. Det setter ikke alle like stor pris på. Her avbildet i Cardiff, som var siste stopp på reisen. Foto: Jonathan Buckmaster/ Pa Photos/ NTB
TOGREISE: Hertuginne Kate og prins William har denne uken vært på en tre dager lang togreise rundt i Storbritannia. Det setter ikke alle like stor pris på. Her avbildet i Cardiff, som var siste stopp på reisen. Foto: Jonathan Buckmaster/ Pa Photos/ NTB Vis mer
Publisert

Det har vært en travel uke for det britiske hertugparet av Cambridge, William (38) og Kate (38). I disse dager har de nemlig vært å se på en tre dager lang togtur rundt i Storbritannia, der besøk i byer i England, Skottland og Wales har stått på programmet.

Formålet med turen har vært å takke mennesker som har stått tett på pandemien for strålende innsats det siste året, deriblant helsepersonell, frivillige, lærere og skoleelever.

Det har blitt publisert en rekke bilder fra turen, og man kan tydelig se at paret har tatt smittevern på alvor. Kate og William har blant annet brukt munnbind på store deler av turen.

MUNNBIND: Hertugparet brukte munnbind store deler av turen, og skal ha tatt smittevern på alvor. Foto: Andy Barr / The Sun / POOL / NTB
MUNNBIND: Hertugparet brukte munnbind store deler av turen, og skal ha tatt smittevern på alvor. Foto: Andy Barr / The Sun / POOL / NTB Vis mer

De holdt også god avstand da de for første gang siden mars viste seg offentlig med øvrige medlemmer av den britiske kongefamilien, nemlig dronning Elizabeth (94), prins Charles (72) og Camilla (73), ifølge Insider.

Det er imidlertid ikke alle som er like fornøyde. Paret ser nemlig ut til å bryte Storbritannias reiserestriksjoner, og selv om de tross alt er kongelige, mener enkelte at de burde følge reglene på lik linje med alle andre.

AVSTAND: For første gang på flere måneder viste endelig deler av den britiske kongefamilien seg sammen igjen. Foto: Richard Pohle / REUTERS / NTB
AVSTAND: For første gang på flere måneder viste endelig deler av den britiske kongefamilien seg sammen igjen. Foto: Richard Pohle / REUTERS / NTB Vis mer

- Unødvendige reiser

Som nevnt var paret innom Wales, som var siste stopp på turen. Nå går imidlertid Wales' egen helseminister, Vaughan Gething, ut mot hertugparet. Det gjorde han i et intervju tirsdag med BBC Radio, gjengitt av USA Today.

På spørsmål om han mente det var riktig avgjørelse av hertugparet å besøke Wales mens de fremdeles har høye smittetall, svarte han nemlig at det i utgangspunktet ikke plaget han i noen særlig grad. Han la imidlertid til:

TALE: Dronning Elizabeth talte til det britiske folk under coronakrisen. Bilder fra BBC. Vis mer

- Jeg skulle ønske at ingen dro på unødvendige reiser. Folk har delte meninger om monarkiet, men besøket er ingen unnskyldning for folk til å hevde at de er forvirret over hva de blir bedt om å gjøre.

Dagen før uttalte helseministeren at Wales var den eneste delen av Storbritannia der antall smittede ikke gikk ned i november, og varslet mulige nye tiltak.

Ble advart om restriksjonene

Gething er imidlertid ikke den eneste som har uttalt seg om det storfine besøket.

Skottlands førsteminister, Nicola Sturgeon, uttalte nemlig mandag at hertuginne Kate og prins William besøkte Skottland til tross for at de hadde blitt advart om restriksjonene på forhånd, ifølge Cosmopolitan.

- Det kongelige besøket er opp til kongehuset og ordningene rundt, og alle spørsmål om arrangementet burde rettes mot kongehuset, la hun til.

FRIVILLIG: Prins William avslører hvordan han og hertuginne Kate har bidratt under coronakrisen. Video: Kensington Royal Vis mer

Reisetiltakene i Wales ble skjerpet forrige uke, etter at England opphevet lockdown. Nå får ikke innbyggerne reise mellom Wales og England, bortsett fra i helt spesielle tilfeller, som for eksempel jobb eller utdanning.

Skottland har liknende regler. Reiser du mellom Skottland og England risikerer du 60 britiske pund i bot. Det tilsvarer rundt 700 norske kroner.

Kommer aldri til å forstå

Den amerikanske folkehelserådgiveren og forskeren, professor Devi Sridhar, er å anse som en av dem som har mest innflytelse på den skotske førsteministeren. Tidligere denne uken publiserte hun en lenke til en artikkel om William og Kates Edinburgh-ankomst, og skrev:

«Trives godt her (i Storbritannia journ.anm.), men noen ting kommer jeg aldri til å forstå om Storbritannia. Lever vi ikke alle i en pandemi med reiserestriksjoner?»

Det meste tyder imidlertid på at besøket til Skottland var godkjent og planlagt mellom kongehuset og engelske, skotske og walisiske myndigheter. Turen blir også regnet som en jobbtur, noe som er lov.

Den tre dager lange turen skjedde samtidig som 90 år gamle Margaret var den første til å få vaksine. Britiske myndigheter har nemlig godkjent sin første vaksine fra Pfizer og BioNTech.

LES OGSÅ: Prinsen risikerer ny skandale

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer