Fyrstedømmet i Monaco:

Får ingenting av arven

- Svært gammeldags.

ARVELINJE: Fyrstedømmet i Monaco har en annen arvelinje enn i Norge. Foto: Splash News/NTB
ARVELINJE: Fyrstedømmet i Monaco har en annen arvelinje enn i Norge. Foto: Splash News/NTB Vis mer
Publisert

Det har vært noen tøffe år for fyrstefamilien i Monaco - spesielt preget av fyrstinne Charlenes (44), som har hatt flere sykehusbesøk og blant annet måtte tilbringe lange perioder borte fra familien. I tillegg til at hun og prins Albert har stått midt i skilsmisserykter.

Den siste tiden har det derimot lysnet opp. Charlene har begynt å smile igjen, og det ser ikke ut som det er noe skilsmisse i sikte.

Familien forsetter å stå i pressen - og i det siste er det barne som er i fokus, ifølge Svensk Dam.

- Svært gammeldags

Den 10. desember 2014 ønsket prinseparet tvillingene Gabriella og Jacques velkommen til verden.

Gabriella ble født to minutter før lillebror, men likevel er hun ikke tronefølgeren, ifølge Hallo.

KONGELIG: Charlène av Monaco skal ha vært sykere enn fyrstefamilien har gitt uttrykk for. Reporter: Caroline Vagle. Video: Nora Skavhaug,Se og Hør/ NTB Vis mer

- I Monaco er det kun menn som kan arve tronen, noe jeg mener er svært gammeldags, forteller Se og Hør sin kongehusekspert Caroline Vagle.

Det er derfor en arv som Gabriella ikke kan røre uten at det skjer en lovendring. Hun har istedet fått tittelen grevinne av Carladès av sin far.

Prinsesse Märtha Louise kunne blitt tronarving

De fleste monarkier i dag har endret loven slik at kvinner og menn har like rettigheter når det kommer til å bli tronarving. Det skal bare mangle, ifølge Vagle.

AVBILDET SAMMEN: Her kjører prinsesse Ingrid Alexandra og kjæresten Magnus inn til Skaugum sammen. Bilder: Andreas Fadum. Reporter: Caroline Vagle. Video: NRK. Klipp: Celina Morken. Se flere bilder her: https://www.seher.no/kongelig/tatt-pa-fersken-med-magnus/77008540 Vis mer

-I Norge endret man loven i 1990, slik at kvinner også har arverett. Men man valgte å ikke la det få tilbakevirkende kraft. Derfor er det fortsatt kronprins Haakon som er vår neste konge, forteller Vagle.

I Sverige valgte man derimot at loven skulle få tilbakevirkende kraft da den ble endret, som førte til at Carl Phillip ble født kronprins, men gjennom en grunnlovsendring i 1980 ble den agnatiske tronfølgen opphevet, og hans eldre søster Victoria ble tronarving.

- Hvis loven hadde fått tilbakevirkende kraft i Norge også, ville prinsesse Märtha Louise fått rollen som tronarving slik de gjorde med Victoria i Sverige, legger Vagle til.

LES OGSÅ: Dronning Camilla: - Blir aldri dronning i folkets hjerter

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer