Prins George:

Får bryte kongelig tradisjon etter 350 år

Nye regler har sørget for at prins George og hans søsken kan bryte tradisjonen.

<strong>MODERNE KONGEHUS:</strong> Det er ingen som sår tvil om at det britiske kongehuset har vært konservative, men de blir mer og mer moderne med årene. Det betyr også at de kongelige barna får gå ned stier deres forfedre ikke kunne bevege seg i nærheten av. Foto: NTB scanpix
MODERNE KONGEHUS: Det er ingen som sår tvil om at det britiske kongehuset har vært konservative, men de blir mer og mer moderne med årene. Det betyr også at de kongelige barna får gå ned stier deres forfedre ikke kunne bevege seg i nærheten av. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få familier på verdensbasis er mer bundet til tradisjoner, etikette og protokoll enn det britiske kongehuset. I hundrevis av år har familien fulgt strenge regler som, av ulike grunner, har eksistert for å bevare familiens makt og «blå blod».

Visste du blant annet at tronarvinger ikke kan fly sammen, eller at det finnes visse typer mat dronning Elizabeth (92) ikke får spise? Noen av reglene er viktige og forståelige, mens andre har mistet sin relevans over årene.

Prins William og hertuginne Kate hadde med barna på besøk til Canada. Vis mer

Av denne årsaken ble det i 2013 innført en rekke nye regler og lover som kongefamilien måtte følge. Det betyr derimot ikke at de har mer å huske på nå. De nye lovene ble innført for å fjerne gammelt grums, som at kvinner ble forbigått. Da prinsesse Charlotte (3) kom til verden samme år, ble hun historisk fordi hun bevarte sin plass.

En annen endring, som har fått mye mindre oppmerksomhet, handler om prins George (5), hans søsken og det kommende barnet til hertugparet av Sussex. Det skriver britiske Express.

Kjærlighet trumfer religion

Det har seg nemlig slik at den nye generasjonen med kongelige blir de første siden 1688, altså på nærmere 350 år, som kan få lov til å gifte seg med katolikker. Det høres kanskje ikke så stort eller spektakulært ut, men kongehuset har opp gjennom åra vært svært skeptiske til denne kristne retningen.

Kongehuset i Storbritannia tilhører protestantismen, som innen kristendommen er katolisismens motpart. Som kjent var det Martin Luthers kraftige oppgjør med kirken som sørget for at det ble to grupperinger, og det var altså den nye og reformerte utgaven som ble størst i Storbritannia.

<strong>HISTORISKE:</strong> Den nye generasjonen med kongelige briter får mer spillerom enn deres forfedre. Barna til hertugparet av Cambridge kan blant annet gifte seg med katolikker, noe som hadde vært helt uhørt for bare få år siden. Foto: NTB scanpix
HISTORISKE: Den nye generasjonen med kongelige briter får mer spillerom enn deres forfedre. Barna til hertugparet av Cambridge kan blant annet gifte seg med katolikker, noe som hadde vært helt uhørt for bare få år siden. Foto: NTB scanpix Vis mer

Act of Settlement-loven fra 1701 fastsatte arvefølget til den britiske tronen, og i den ble det påpekt at den nye kongen måtte være protestant. Allerede før loven var det upopulært å gifte seg med en katolikk.

Som kjent var kong Vilhelm III barnløs, og hans kone død. Derfor måtte man lete lenge etter en verdig slektning som kunne overta tronen, og etter en lang jakt ble det bestemt at Sophia av Hannover var en verdig kandidat.

Hennes sønn ble etter hvert konge, og holdt kongehuset protestantisk fra han først satte seg på tronen i 1714.

Nåtidens kongelige slekter alle på de første Hannover-monarkene fra den tiden, men de kan altså, som følge av de nye lovene fra 2013, bryte med det gamle religiøse lovverket.

Måtte konvertere

Flere ganger opp gjennom historien har katolikk-nekten til det britiske kongehuset bydd på problemer for de kongelige medlemmene.

Da Peter Phillips (41), som altså er sønnen til prinsesse Anne (68), skulle gifte seg i 2008, måtte hans blivende kone - Autumn Phillips (40) - gjøre noen drastiske endringer. Hun måtte nemlig frasi seg sin katolske tro før bryllupet og konvertere til protestantismen, slik at de kunne gifte seg og fortsatt bevare plassen sin i arverekken.

<strong>KONVERTERTE:</strong> Autumn Kelly måtte konvertere for å få gifte seg med Peter Phillips. Her er paret fotografert i 2008. Foto: NTB scanpix
KONVERTERTE: Autumn Kelly måtte konvertere for å få gifte seg med Peter Phillips. Her er paret fotografert i 2008. Foto: NTB scanpix Vis mer

Peter Philips er i dag nummer 14 i arverekken.

I 2001 opplevde familien noe lignende, da Lord Nicholas Windsor (48), som altså er sønnen til hertugen av Kent, ble fjernet fra tronfølget. Han bestemte seg nemlig for å konvertere til katolisismen, og mistet dermed sin plass.

<strong>KONSERVATIV:</strong> Da Lord Nicholas Windsor konverterte til katolisismen, mistet han sin plass i tronfølge. Han er langt mer konservativ enn andre i kongefamilien, og har blant annet vært svært kritisk til abort. Foto: NTB scanpix
KONSERVATIV: Da Lord Nicholas Windsor konverterte til katolisismen, mistet han sin plass i tronfølge. Han er langt mer konservativ enn andre i kongefamilien, og har blant annet vært svært kritisk til abort. Foto: NTB scanpix Vis mer

Selv om kongelige nå kan gifte seg med katolikker, betyr det imidlertid ikke at det er fritt frem for å konvertere hit og dit. Det forteller kongehusekspert Richard Fitzwilliams til den britiske avisen:

- Prins George, prinsesse Charlotte og prins Louis kan gifte seg med en katolikk, men deres barn må bli oppdratt av den engelske kirke om de ønsker å bevare plassen sin i tronfølgen, forklarer han.

Prins Charles (70), som tar over tronen når hans mor dør eller abdiserer, har tidligere vært åpen for å likestille alle religiøse retninger i arverekken. Eksperten tror derimot at dette er heller usannsynlig akkurat nå. Ikke fordi det er umulig, men fordi britene har nok å fokusere på om dagen med Brexit og politisk kaos.

Holder det hemmelig

Det er heldigvis mange år til de kongelige barna skal velge seg ut partnere. De eldste går på barneskolen, og trenger derfor ikke tenke spesielt mye på religion og tro. Prins George blir faktisk oppdratt så normalt som mulig, med lite fokus på at han en dag trolig skal bli konge.

Det var slik prins William (36) sin oppvekst var, noe som ga ham spillerom til å bare være et barn - uten forventninger og annet mas.

Derfor har hertugparet bestemt seg for å ikke avsløre overfor sønnen at han en dag skal bli landet og samveldets nye konge.

- Det finnes en tid og et sted der George vil få fortalt og forstå hvordan han passer inn i alt. Men akkurat nå handler det om å etablere et sikkert og stabilt miljø rundt ham og å vise ham så mye kjærlighet jeg kan som en pappa, har prins William tidligere uttalt til BBC.

STRÅLTE: Hertuginne Kate og prins William var fornøyde med besøket sitt så langt, og Kate så frem til en dag med mer utendørsaktiviteter. Video: Kine Falch / Reporter: Henriette Eilertsen Vis mer

William har selv valgt å være åpen om arvestresset han tidligere har følt på som barn og i tenårene, og vil skåne sønnen for akkurat det. Gill Knappett har skrevet bok om hertugparet, og sier til den britiske nettavisen at Kate og William har vært svært bevisste på det hele veien.

- Selv om de vil at hans første leveår skal være strippet for protokoll og andre formaliteter, vet de at de må balansere dette ønsket med respekt for kongelige tradisjoner i bakhodet. Sønnen deres skal tross alt bli statsoverhode en dag, sa biografiforfatteren.

LES OGSÅ: Her starter hans nye liv

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer