Brunei:

Familiens luksusliv med diamanter og eksotiske dyr i shariaregimet

Kongefamilien i det kontroversielle landet lever i vill luksus.

OVERDÅDIG LUKSUS: Kongefamilien i Brunei har store verdier og lever i sus og dus. Foto: NTB Scanpix / Instagram
OVERDÅDIG LUKSUS: Kongefamilien i Brunei har store verdier og lever i sus og dus. Foto: NTB Scanpix / Instagram Vis mer
Publisert

Det er ingen hemmelighet at kongelige verden over har store formuer. I mange tilfeller har familiene vært monarker i flere århundrer, og har derfor store verdier i eiendom, landområder og uvurderlige juveler.

En av verdens rikeste kongehus er fra det lille landet Burnei i Sørøst-Asia. Sultan Hassanal Bolkiah er ifølge Forbes verdt rundt 20 milliarder dollar, eller 172 milliarder norske kroner. Han er en av de få monarkene i verden som fortsatt har reell makt, og har tjent sin enorme formue på olje og gass.

SULTAN: Dette er den kontroversielle sultanen i Brunei, den styrtrike Hassanal Bolkiah. Foto: NTB Scanpix
SULTAN: Dette er den kontroversielle sultanen i Brunei, den styrtrike Hassanal Bolkiah. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Sultanen er svært kontroversiell, og da Brunei i 2014 ville innføre sharialover i landet, etter ønske fra sultanen selv, var det store protester over hele kloden. Loven tillater straffemetoder som pisking og amputasjoner, og steining av homofile. Disse lovene har nå trådt i kraft, igjen til store protester.

Det virker likevel ikke som den styrtrike familien bryr seg stort om kritikk fra utlandet. Livet i Brunei, i det som hevdes å være verdens største bebodde palass, går sin vante, luksuriøse gang. Spesielt sultanens barn lever elleville liv, noe de ikke har noe problemer med å skryte hemningsløst av.

Gullbil

Sultan Hassanal Bolkiah tok over tronen i 1967, da hans far abdiserte. Verden rundt er han like kjent for sitt ekstravagante liv som han er for sin konservative politikk.

SULTAN: Sultan Hassanal Bolkiah og familien hans lever liv i overdådig luksus i Brunei. Foto: NTB Scanpix
SULTAN: Sultan Hassanal Bolkiah og familien hans lever liv i overdådig luksus i Brunei. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg vil ha et sterkt islam, sa han da lovene ble kunngjort tidligere i vår, samtidig som han også hevdet at alle som kommer på besøk til Brunei vil kunne «nyte det trygge og harmoniske miljøet».

FN, andre menneskerettighetsorganisasjoner og flere kjente profiler var raskt ute med å fordømme lovverket. Blant annet ble det oppfordret til boikott av de mange luksushotellene sultanen eier verden rundt, deriblant Beverly Hills Hotel og The Bel-Air i Los Angeles i USA og The Dorchester i London i England.

Sultanen, som også er nasjonens statsminister, virker å feie kritikken unna, og har planer om at innføringen skal gå etter planen. Når han ikke er på jobb, nyter han godene av sin gigantiske formue. Han eier blant annet en Rolls-Royce belagt med 24 karat gull, flere Lamborghinier, Bugattier og andre luksusbiler. Ifølge Economic Times er det anslått at han eier hele 500 biler og flere privatfly og helikoptre.

Da han en gang spilte polo med Storbritannias kronprins Charles, fikk han polo-støvlene sine levert med helikopter til palassets bane, ifølge News. Det sier sitt om pengebruken hans.

Gjennom invisteringsselskapet Brunei Investment Agency eier han også flere luksushoteller verden over. Han er en av verdens rikeste, men det er hans 12 barn som nyter fruktene av det best. Likevel er det ikke alle som blir inkludert.

Playboy-prinsen

I 2007 var «verdens dyreste familiefeide» over, da sultanens lillebror, prins Jefri (64), ble utstøtt. Han ble omtalt som «Playboy-prinsen», og levde på ingen måte etter sharialovene hans bror fronter i disse dager. Han kjøpte blant annet en gedigen yacht som han døpte «SS Tits», som i, ja, bryster.

BRÅKETE PRINS: Her er Prins Jefri i 2004 - også kjent som playboy-prinsen. Foto: NTB Scanpix
BRÅKETE PRINS: Her er Prins Jefri i 2004 - også kjent som playboy-prinsen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Han var landets finansminister, men klarte ikke skille mellom statens penger og sine egne. Det førte til problemer, og spørsmål ble stilt om hans forståelse av jobben. Tvert om ble lillebror nektet adgang til sultanens palass, verdens største residens, på 200 000 kvadratmeter og med 1788 rom.

I 2000 ble konflikten offentlig, da myndighetene i Brunei anklaget Jefri for å ha stukket av med nærmere 16 milliarder dollar fra statskassen. Det ble avtalt at Jefri skulle betale tilbake store summer til myndighetene i Brunei, altså sultanen.

Det ble arrangert en enorm auksjon i Brunei der 10 000 av prinsens eiendeler ble solgt, blant annet gullbelagte dorullholdere, dusjhoder, lysekroner og annen luksus.

LYSEKRONER: Disse gigantiske lysekronene er blant eiendelene til kongefamilien i Brunei som ble auksjonert bort. Foto: NTB Scanpix
LYSEKRONER: Disse gigantiske lysekronene er blant eiendelene til kongefamilien i Brunei som ble auksjonert bort. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Prinsen har nektet for skyld i saken, men skandalen var likevel et faktum. De ble etter hvert enige om at prins Jefri skulle få en ukelønn på 300 000 kroner i uka, som et slags stipend fordi han fortsatt er en del av familien.

Steinrike prinser

Gjennom Instagram og generell åpenhet har det blitt enkelt å se at familien er styrtrik. Spesielt sønnene til prinsen har for vane å vise fram gull, eksotiske dyr og ville eiendommer på nettet. Det er derimot ingen av de 12 barna som måler seg med prins Abdul Mateen (27).

Han har over en million følgere på Instagram, og er sultanens tiende barn. Hans mor er sultanens andre kone, som han skilte seg fra i 2003. Da mistet hun titlene og privilegiene sine. Sønnen, som nå er 27 år, har derimot bevart dette. Han blir også omtalt som «en av Asias mest ettertraktede, kongelige ungkarer», ifølge Business Insider.

I et tidligere intervju med GQ Thailand har prinsen omtalt seg selv som en kar med beina godt plantet på bakken, og at han ikke liker å vise fram rikdommen sin i sosiale medier. Akkurat den påstanden er vanskelig å tro når man eksempelvis ser følgende bilder:

Se dette innlegget på Instagram

Back home with my buddy

Et innlegg delt av Mateen (@tmski)

Se dette innlegget på Instagram

Banquet ⚜️

Et innlegg delt av Mateen (@tmski)

Se dette innlegget på Instagram

Free day ahead 🙏🏾

Et innlegg delt av Mateen (@tmski)

Prinsen har utdannet seg ved blant annet militærakademiet i Sandhurst, der flere kongelige har gått før ham, og ved King's College i London. Fra sistnevnte skole har han en bachelor i kunst. I fjor ble han en sertifisert helikopterpilot.

Tross populariteten, har han uttalt at familien kommer først:

- Jeg har en veldig stor familie, men jeg er nærmest min eldre bror og to søstre. Vi gjør alt sammen. Jeg har venner, men man kommer seg liksom ikke unna familie. Vi deler blod, og de har vært en god støtte å ha her i livet, sa han til GQ.

Diamantkjole

Prins Mateens søsken nyter også fruktene av farens rikdom. Spesielt et aspekt er den kongelige familien i Brunei kjent for å kaste store penger på, og det er bryllupene. Med 12 barn i vidt forskjellige aldre, har det allerede vært arrangert flere gigantiske bryllup, og framtida bringer trolig flere.

I 2015 giftet hans sønn Abdul seg med den 22 år gamle dataingeniøren Dayangku Raabi'atul 'Adawiyyah Pengiran Haji Bolkiah i sultanens gedigne palass. Ifølge IBT satt paret på farens gulltrone, ikledd svært luksuriøse antrekk, da de ga hverandre sine bryllupsløfter.

BRYLLUP: Prins Abdul Malik og Dayangku Raabi'atul 'Adawiyyah Pengiran Haji Bolkiah giftet seg 12. april 2015. Malik er sønnen til sultanen i Brunei. Foto: NTB Scanpix
BRYLLUP: Prins Abdul Malik og Dayangku Raabi'atul 'Adawiyyah Pengiran Haji Bolkiah giftet seg 12. april 2015. Malik er sønnen til sultanen i Brunei. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hele 5000 gjester var bedt til banketten etterpå, der paret bokstavelig talt glitret i lyset. Bruden hadde på seg et stort diadem med diamanter og seks tåreformede smaragder. Brudebuketten, som jo tradisjonelt sett inneholder en rekke blomster, var i dette tilfellet laget av edelstener og gull. I tillegg var det nok av andre diamanter og krystaller å finne på brudeparet. Bruden hadde blant annet på seg høye hæler fra Christian Louboutin med hundrevis av Swarovski-krystaller på.

STORSLÅTT: Slik så det ut da sultanens sønn giftet seg i 2015. Foto: NTB Scanpix
STORSLÅTT: Slik så det ut da sultanens sønn giftet seg i 2015. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det var bare ett av antrekkene hennes. Feiringen av bryllupet pågikk faktisk i hele elleve dager, og ble avsluttet med en stor bønneseremoni. På banketten etter vielsen skiftet Abdul og bruden antrekk. Brudgommen gikk da over til en seremoniell og tradisjonell militæruniform, mens bruden skiftet til en lang og perlefarget kjole med sølvdetaljer, i tillegg til overdådige smykker og tiara bestående av rubiner, perler og diamanter, ifølge IBT.

Det storslåtte og overdådige bryllupet fant sted på det eventyrlige Istana Nural-palasset i Bruneis hovedstad Bandar Seri Begawan. Det går for å være det største palasset i verden med 1788 rom, fem gigantiaske svømmebasseng, 257 bad og en garasje som kan romme 110 biler, ifølge IBT.

Fikk gratulasjon av dronning Elizabeth

Også sultanens datter, prinsesse Hafizah Sururul Bolkiah, har fått et luksuriøst bryllup på farens regning. Hun giftet seg i 2012 i glitrende juveler, og bryllupsfesten ble markert med en seremoniell salutt, skriver ABC.

Sultanens datter giftet seg med Pengiran Haji Muhammad Ruzain - også de i det gigantiske palasset med nesten 1800 rom.

GULL: Det var lite som ble overlatt til tilfeldigheene da sultanens datter giftet seg i 2012. Foto: NTB Scanpix
GULL: Det var lite som ble overlatt til tilfeldigheene da sultanens datter giftet seg i 2012. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hun var kledd i en beige og sølv kjole med krystaller - og ble viet foran hele 3000 gjester. Blant de prominente gjestene var Thailands tidligere statsminister, Yingluck Shinawatra og statsministeren i Kambodsja, Hun Sen.

Brudeparet gikk gjennom en 20 minutter lang seremoni som ble avsluttet av statslederen som holdt en bønn for paret. Etter den svært symbolske og tradisjonsrike vielsen, ble det arrangert bankett for sultanens datter og hans utkårede, og heller ikke der ble det spart på ekstravagansen.

Da duoen giftet seg i 2012, fikk kongefamilien i Brunei et gratulasjonsbrev fra ingen ringere enn dronning Elizabeth (92) av Storbritannia. Hun gratulerte det nygiftede paret og ønsket de mange gode år i framtiden.

LES OGSÅ: - Michelle ville gått fra meg

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer